27 mars 2011

Skoningslöst GIF besegrade Ruda

GIF besegrade Ruda med 5-0. Här ett snabbt anfall.

Klasskillnad
Mönsterås GIF spelade idag sin första match i Smålandscupen på en blåsig och kylslagen konstgräsplan i Högsby. För motståndet stod Ruda IF som inte hade mycket att sätta emot. Redan i första halvlek ledde GIF med 5-0 och endast oskärpa och otur hindrade GIF från att göra fler mål i andra halvlek. Det var klasskillnad.

Tidigt mål och många chanser
Redan efter två minuter gjorde GIF 1-0 genom den påpasslige måltjuven Daniel Skaret som idag fick spela forward. GIF fortsatte sedan att skapa chanser. Högerbacken Manfred, som även idag kom fram fint på sin kant ibland, gjorde en rusch och fick in bollen i straffområdet där den så när trycktes in vid mållinjen. Något senare missade Linkan i princip öppet mål, men bollen gick över. Vid andra tillfällen sprang GIF offside, ibland tveksamma sådana.

Ruda svårt med passningarna
När GIFs andra mål dröjde så fick väl Ruda lite mod, men några riktiga farligheter blev det aldrig. Istället kunde Daniel Skaret göra sitt andra mål efter ett felpass av Ruda i uppspelet. Ruda hade överhuvudtaget svårt med passningsspelet, vilket GIF utnyttjade skoningslöst.

Flera mål
Snart kom 3-0. Det var Linkan som höll sig framme efter en snabb löpning av den pigge och snabbfotade Idris på kanten. 4-0 gjordes av Viktor efter fint förspel av Wesslund. Innan halvleken tog slut gjorde Linkan 5-0 efter en lång snabb löpning på högerkanten. När han närmade sig målet fick han till något som var en blandning av skott och inlägg, men bollen gick direkt i mål. Den borde målvakten ha tagit.

"De är fan överallt"
Ruda som med ett par undantag såg ut att ha ett väldigt ungt lag klarade inte av att stå emot alls. ”De är fan överallt”, sa en av Rudas backar frustrerat. Och det säger en del om hur första halvlek såg ut. Lite kul ändå att få se Ruda som är mitt favoritlag efter GIF. Såg att legendaren Christer ”Crille” Andersson håller igång än.

GIF överlägsna även i den mållösa andra halvleken
Andra halvlek slutade mållös, vilket Ruda får vara nöjt med. GIF fortsatte spela fint i alla fall 30 minuter och radade upp frilägen, skott och andra farligheter. Att bollen inte gick i mål berodde på en blandning av oskärpa och otur, vilket lätt kan infinna sig när man är överlägset, men som man inte har råd med i möten mot bättre lag. Ibland blåste domaren dessutom för offside fast det inte var det, vilket satte stopp för ett par givna frilägen.

GIF verkar ha fått ordning på laget
Som helhet ser GIF bättre ut än förra året. Laget känns tryggare och man håller ihop laget bättre. En aggressiv press gör att man stressar motståndarna och ibland vinner boll högt upp på planen. Det offensiva spelet är jag inte särskilt orolig för, men även backlinjen ser trygg ut, även om den inte sattes på riktigt svåra prov nu heller. Idag hade man satt in Martin Nilsson på vänsterbackpositionen, och det kan väl vara bra att man har ett par att välja på där.

Det har startat en ny utmärkt fotbollssite för lagen kring Högsby. Där kan du också läsa om matchen.