18 april 2011

GIF hälsar Kåremo varmt välkomna! - Försnack och tips inför omgång 2 av division 5 sydöstra

Redan dags
Redan idag blir det försnack inför den andra omgången av division 5 sydöstra. Orsaken är att Mönsterås och Kåremo spelar sin match på onsdag i vad som väl får betraktas som ett halvderby. Och jag tror vi undviker ett visst ord och bara skriver att det är hemma……

Och jag tror det är bra att Mönsterås får den här matchen redan före påsk för att så snabbt som möjligt få skaka av sig premiärmatchen och gå in i helgen med en seger.

Kåremo lär få sota ordentligt
För nog bör det bli en seger mot Kåremo. Inte för att det lär bli en lika enkel seger som i vårens träningsmatch då Mönsterås vann med 5-0, men allt annat än vinst vore förbluffande. Kåremo förlorade hemmapremiären mot nykomlingarna Norra Tång, och ska rimligtvis inte ha något att hämta på IP. Tvärtom lär Kåremo få sota rejält för det som hände i lördags. Om inte annat så kan det bli ett bra tillfälle för Kåremo att öva sig i att mentalt hantera motgångar. Nä, nu var jag plump.

Ingen underskattning
Men man får förstås aldrig underskatta ett lag. Lag på nedre halvan av serien kan ibland kompensera kunnande med kämpatakter, så här gäller att inte ta något för givet. Den läxan har nog alla hunnit lära sig vid det här laget.

Vissa justeringar
För GIFs del handlar det om att förbättra det som inte fungerade fullt ut mot Ljungbyholm. Dels handlar det om att sätta fler av de chanser man får. Inte för att jag vet hur man kan öva på det, men man får väl nöta avslut i fasetterade lägen. Dels handlar det om att undvika onödiga misstag i försvarsarbetet och gå på lite tuffare ibland. Jag förstår väl att man inte vill knäcka benen eller dra på sig gula kort, men dit är det en bra bit. Det gäller att vara elak på ett gentlemannamässigt sätt.

Jag fick ett mejl…
Innan jag presenterar mitt tips inför omgången, så vill jag ta upp ett mejl jag fick. Personen ifråga tyckte att jag allt kunde vara lite mer kritisk när jag skriver om matcher som GIF förlorar, särskilt när enskilda spelare gör misstag. Jag förstår synpunkten. I vanlig sportjournalistik gör man ju så. Men jag har aldrig sett det som min uppgift att hänga ut enskilda spelare som har en dålig dag på jobbet. Orsakerna är två: Dels kan jag för lite om fotboll för att ge mig in på den typen av detaljkritik. NI skulle bara veta hur pinsamt lite jag kan. Dels är jag övertygad om att tränarna gör det hundra gånger bättre.

Den bakomliggande frågan borde förstås handla om hur den spelare som gjorde mindre bra ifrån sig kan växa som spelare. En sågning på Mönsteråsbloggen lär inte hjälpa. Mitt generella och kanske platta svar är annars att det behövs både uppmuntran och kritik. Det senare är nog så viktigt när man har kommit upp på en viss nivå och något man måste lära sig att ta. Fast den biten sköter tränarna bäst. Jag tänker inte hänga ut någon. Fotboll är för mig en rolig hobby med hjärta, inte en aréna för att trampa till någon som redan lider av sitt misstag.

Tips omgång 2 (spelas 20-26 april)

Mönsterås GIF – IFK Kåremo 3-0
Kommentar: Mönsterås tar en gruvlig revansch efter den snöpliga och ologiska premiärförlusten.

SSG IF – Blomstermåla IF 1-2
Kommentar: Tror Blomstermåla spelar mer avslappnat nu när premiären är avklarad. Bör vara något bättre än SSG.

Norra Tångs BK – Böda/Högby 1-2
Kommentar: Norra Tång blir ingen slagpåse, men mot Böda/Högby vinner man nog inte ens på hemmaplan.

Mörbylånga GoIF – Rockneby IK 2-1
Kommentar: Mörbylånga är nog något bättre än sitt rykte och hemma på Skansen vinner man mot Rockneby som något turligt vann sin premiär.

Ängö BK – Glömminge BK 4-0
Kommentar: Nej, Glömminge tillhör inte de lag som kan utmana Ängö.

Läckeby GoIF – Ljungbyholms GoIF 1-1
Kommentar: Kanske omgångens mest svårtippade match. Ljungbyholm verkar ha en stark defensiv och kan kanske knipa en poäng.

2 kommentarer:

Andy sa...

Du kanske inte ska hänga ut enskilda spelare som gjort en taskig insats.. Men vad sägs om att försöka få en kommentar från tränaren?

Jonny sa...

Bra synpunkt. Jag har legat lite lågt med att "störa" efter matcherna. Vi får väl se om jag ändrar på något.