1 april 2011

Mönsterås ansöker om stadsrättigheter

Gamla stadsplaner
Som Mönsteråsbloggen tidigare har redogjort för så var Mönsterås stad en kortare period på 1600-talet. Därefter var Mönsterås lydköping under Kalmar fram till 1862 då Mönsterås blev egen köping och kommun. Men Mönsterås har gång på gång genom historien försökt bli stad på nytt. På 1780-talet ansökte man, men kungen sa nej. 1962 var det ytterst nära att Mönsterås ännu en gång hade ansökt om att bli stad, men fullmäktige sade nej i sista stund.

Ansökan om stadsrättigheter
Men nu är det alltså dags igen. Den borgerliga alliansen införde ju redan under förra mandatperioden möjligheten för tätorter att ansöka om stadsrättigheter, allt för att kunna öka småorters attraktionskraft i Europa där beteckningen stad innebär en positiv turistpotential. Kommunstyrelsen i Mönsterås har i dagarna skickat in en ansökan till regeringen. En ledamot av kommunstyrelsen säger att alla partier, utom V, var överens i frågan och att tanken är att öka ortens attraktionskraft både för nyinflyttning och turism. V:s motstånd bottnar i en rädsla att de sociala klyftorna skall öka om Mönsterås blir stad.

– Men nu när vi snart får Häxparken, så tyckte vi det var dags att få den status som anstår en ort med en sådan stor attraktion, säger ledamoten.

Med stadsrättigheterna följer också möjligheten för kommunalrådet att få kalla sig borgmästare, en möjlighet som hittills bara Göran Holm i Vellinge har utnyttjat. Vid årsskiftet 2011-2012 är det tänkt att Mönsterås skall fira sin nya status som stad.

Tillägg 2 april
Kommunstyrelsen låter meddela att man dragit tillbaka sin ansökan för Mönsterås att bli stad. - När vi fick veta att kommunalrådet inte kan få titeln borgmästare så var det inte längre intressant, säger en ledamot.

8 kommentarer:

redaktören sa...

Ett roligt aprilskämt?

Tech Blog of Sweden sa...

Det var på tiden!

Då får vi säkert lite mera fart i den nya staden, kanske t om IKEA vill bygga i nya företagsparken?
Den platsen ligger ju även relativt nära Häxparken, eller åtminstone på rätt sida om "staden".

Och har väl IKEA slagit rot så vet vi ju hur snabbt utvecklingen sedan går, titta bara på Kalmar!

Ulf S sa...

Om den nya staden ska kunna stå sig i konkurrens med närliggande metropoler, tarvas nog även ett namnbyte när nu Oskarshamn byter till Juholtsvik.
Om det ska kunna bli internationellt gångbart, bör det skrivas engelskt, t ex Witchtown (Häxstaden).
Vilket i och för sig riskerar att bädda för fonetisk förväxling: "Pardon me Sir, Which Town did you say"?

Anonym sa...

nämen 2 st aprilskämt idag :P

Anonym sa...

Då borde vi ju få hit McCdonalds också.

Anonym sa...

April,april osv.

Anonym sa...

April april...;)

Jonny sa...

Jo, jo! 2012 är det 400 år sedan danskarna brände Mönsterås stad till aska. Tänk om vi hade fått bli stad igen då.