16 april 2011

Premiärspöket lever – sur förlust trots speldominans


Kalabalik i Ljungbyholms straffområde. GIF (för dagen i vitt) pressar, men det blev för trångt när hela Ljungbyholm samlades på samma plats. En typisk matchbild från andra halvlek.

Premiärspöket lever
Trots speldominans förlorade GIF dagens premiär borta mot Ljungbyholm med 2-1. Dagens förlust betyder att GIF inte har vunnit en premiär på minst 10 år. Premiärspöket lever och var idag extra retfullt. Om ett sämre lag spelar taktiskt perfekt och utnyttjar det bättre lagets misstag så kan det vinna. Det var det som man idag fick beskåda.

GIF etablerade visst tryck
Efter en något trevande start så var det ändå GIF som visade upp de bästa tendenserna. Efter tio minuter så hade GIF etablerat ett tryck framåt. GIF fick iväg några skott – de flesta gick utanför och ett par räddades av Ljungbyholms målvakt. Men Ljungbyholm gjorde det ett sämre lag rimligtvis måste göra – man backade hem med 8-9 man och försökte utnyttja GIFs misstag. Och när Ljungbyholm väl kom till anfall rullade man på ganska bra.

Två snabba mål för Ljungbyholm
Ändå väntade nog de flesta på att GIF skulle göra första målet. Men så blev det inte. GIFs back hade bollen vid den förlängda mållinjen. Eftersom han var hårt trängd så trodde jag han skulle tvingas peta ut den till hörna; inte roligt kanske, men ibland det bästa. Istället lyckades en Ljungbyholmspelare trixa till sig bollen. Sedan var det bara att spela in den framför mål där en medspelare prickade in den relativt ostört i den 22:a minuten. Nu verkade det bli lite nervöst i GIF och lagdelarna blev på tok för utspridda. Några minuter senare lyckades Ljungbyholm rulla sig igenom GIF alldeles för lätt. 2-0 sattes via stolpen efter 29 minuter.

Reducering
GIF låg plötsligt under med 2-0 trots att man hade det mesta av spelet. Inte så att GIF imponerade - det vore en överdrift. Passningarna och bollmottagningarna hade ibland en del i övrigt att önska. Och rörligheten kunde också varit bättre. Men det var GIF som försökte spela konstruktivt. GIF satte dock fart igen. Plötsligt slet sig Johan loss på sin vänsterkant på ren viljestyrka. Han fick till ett fint inlägg som Linkan säkert stötte i mål i den 36:e minuten. Hoppet om en vändning tändes.

GIF tog över helt i andra halvlek
Andra halvlek blev en underlig tillställning. GIF tog nu över matchen totalt och kom i den ena vågen efter den andra. Men det ville sig inte den sista biten. Den bästa chansen hade Viktor som fick ett friläge, men han var kanske något trängd och fick foten under bollen så att den gick över. Där ska det annars vara mål. Utrymmet tillåter inte att nämna alla farligheter. Det var skott över, utanför och i ribban, det var kaos i Ljungbyholms straffområde gång på gång. Men det blir trångt när alla samlas just där. Viktor steg fram på slutet och satsade allt. Men det slarvades lite här och var idag vilket kan vara avgörande för att lyckas fullt ut.

Ljungbyholm backade hem med allt vad man hade och satsade på strökontringar. Ett par av dessa blev riktigt farliga.

Taktisk triumf
Att förlora mot ett bättre lag är en sak – ledsamt men uthärdligt. Att förlora mot ett sämre lag känns extra bittert. Just nu är man genuint ledsen. Man kan inte annat än tycka synd om grabbarna en sån här dag. Men det är precis som klyschan säger – det är målen som räknas. Fysik och taktik vann över teknik och finess. Det är bara att gratulera Ljungbyholm till segern tack vare en taktiskt sett fulländad match.

Utdelningen kommer
För GIF handlar det om att inte gå ner sig utan ge allt även i fortsättningen. Det kommer att ge utdelning. GIF visade att man kan dominera matcher och skapa chanser, men chanserna måste sättas och slarvet minimeras. GIF förlorade inte pga att ordinarie målvakt inte spelade. Tränaren Anders Jonsson skötte sig bra och har ju allsvensk rutin, även om det var några år sedan. Men givetvis måste GIF lösa målvaktsfrågan omgående.

Domaren godkänd, men tappade på slutet
Domaren gjorde en godkänd insats, men lät Ljungbyholmarna gå lite för hårt fram mot Viktor sista delen av matchen. Det ska inte löna sig att knuffa och ge tjuvnyp. En bra spelare ska inte behöva finna sig i extra skit.

Fruskogsvallen
Fruskogsvallen var en klart trevlig idrottsplats, låt vara att det bara fanns långbänkar utmed långsidorna. Men klubbhuset såg fint ut, korven smakade utmärkt, liksom kaffet. Kaffe med bulle och kaka var dessutom gratis idag. Extra plus till den gammeldags måltavlan. För barnen fanns en lekplats bakom klubbhuset som delvis verkade vara ett dagis. Dock fanns det ingen skylt som visade var toaletterna fanns för publiken(De visade sig finnas inne på dagiset). Programbladet var utförligt och generöst.

Resultat idag
Glömminge – SSG 1-1
Kommentar: Jag tippade just 1-1.

Blomstermåla – Mörbylånga 1-0
Kommentar: Jag tippade 4-1 till Blomstermåla. Förvånansvärt liten seger.

Böda/Högby – Ängö 0-2
Kommentar: Jag tippade också Ängöseger, om än 1-3.

Kåremo – Norra Tång 0-1
Kommentar: Nykomlingarna vann precis som jag tippade, även om jag tippade 1-2.

Ljungbyholm – Mönsterås 2-1
Kommentar: se referatet.

Rockneby – Läckeby 2-1
Kommentar: Lite överraskande. Trodde Läckeby skulle vinna med 2-1, även om jag varnade för att Rockneby kan överraska.

Totalt hade jag 4 rätt av 6, varav ett resultaträtt.


Viktor fick ett friläge, men i trängt läge gick bollen över målet.


Ljungbyholm bjöd på gratis kaffe med bulle och kaka. Trivsamt.


Ljungbyholms klubbhus.


Planen var lite sisådär på vissa håll, men jag har sett betydligt sämre i april.


Den lilla entrékiosken.


Del av Fruskogsvallen.


Den gamla charmiga matchtavlan med klocka.


Fruskogsvallen.

Inga kommentarer: