7 maj 2011

Oavgjort mot Norra Tång – men GIF:s spel hade förtjänat ett bättre öde

GIF anfaller mot Norra Tång. Om du vill se fler och bättre bilder rekommenderar jag en titt på fotografen Tomas Jonssons sida.

Oavgjort
Mönsterås GIF spelade i dag 1-1 mot gästande Norra Tång i en trevlig match som GIF borde ha vunnit. GIF bjöd på stabilt backspel och stundtals fint kombinationsspel, men lyckades inte förvalta de fina lägen som man spelade sig fram till.

GIF tar ledningen efter solklar straff
Matchens första halvtimme bjöd på ett böljande spel med en del halvchanser åt båda håll, kanske med en liten fördel för GIF. I den 30:e minuten fick så GIF en straff efter att Oskar slagit en fin passning till Ako som fälldes eller armbågades omkull. Ingen i Norra Tång protesterade. Ako satte straffen säkert.

GIF borde ha avgjort
Efter målet tog GIF över halvleken och kom i många fina lägen som inte förvaltades tillräckligt skarpt sista biten. GIF kunde mycket väl ha avgjort matchen här.

Kvittering
I andra halvlek försökta Norra Tång flytta fram positionerna och kom i några farliga anfall i början. Men GIF redde ut anstormningen och såg ut att få kontroll på matchbilden med stundtals fint spel. Norra Tång hade svårt att komma till riktiga farligheter eftersom GIFs backlinje skötte sig utmärkt. Istället satsade en Norra Tångspelare på ett skott från 25-30 meter och det ville sig inte bättre än att den gick rakt upp i krysset i den 71:a minuten. Ett snyggt mål och inte mycket att säga om.

Därefter hade Norra Tång en riktigt bra period samtidigt som GIF blev lite lama. Så småningom jämnade spelet ut sig igen och på slutet var det GIF som återigen hade ett litet övertag, även om Norra Tång hade ett farligt läge där en snabb utrusning från Magnus i GIF-målet stressade motståndaren till att skjuta bollen långt utanför.

Oavgjort svider
Ett oavgjort resultat på hemmaplan svider alltid, särskilt som GIF kom i flera lägen där bättre avslut hade gett en vinst. En åskådare konstaterade att Norra Tångs målvakt inte tvingades till en enda kvalificerad räddning under hela matchen. Det är synd med tanke på att GIF stundtals spelade riktigt bra. Backlinjen övertygade och framåt bjöd man ibland på riktigt fint kombinationsspel. Som tur är så är det inget lag som ryckt ifrån på något ointagligt sätt. Serien präglas av flera oavgjorda resultat och alla verkar kunna slå alla.

Illa med domare från Mönsterås
Avslutningsvis så måste jag tyvärr nämna domarinsatsen. Jag påstår inte att den var avgörande för matchens utgång, och insatsen var acceptabel. Men det var uppenbart att han hade en övervikt för frisparkar till Norra Tång och inte gav GIF frisparkar när de borde ha fått. Kan det möjligen bero på att domaren kom från Mönsterås? Det är högst olyckligt när huvuddomaren kommer från samma ort som ett av lagen. Risken är att domaren för att undslippa anklagelser om att gynna laget från sin hemort istället dömer detta lag för hårt. Jag tror det var det vi fick se lite av idag.

Noterbart i övrigt: GIF spelade Mönsterås bluesband före matchen och i pausen. Kul idé att spela lokala band.

Noterbart i övrigt II: Fick trevliga pratstunder med GIF-legendarerna Curt Sundlöf och Åke Jonsson och så en som en gång var aktiv i Grönskog och Fliseryd. Det är sådant som gör det hela lite extra roligt.