25 juni 2011

Patron Gustavs trädgård och planer

Det lilla huset vid Patron Gustavs trädgård vid Kvillegärde.

Patron Gustavs trädgård
Familjen tog idag en tur till Patron Gustavs trädgård vid Kvillegärde utanför Fliseryd. Där återfinns grunden efter det hus som Gustav Johansson (1871-1939) lät bygga alternativt renovera 1907. När bara målning och tapetsering återstod brann emellertid huset ner 1908. Gustav som vid denna tid hade fått dålig ekonomi byggde aldrig upp huset igen utan förefaller ha bott något år på Fliseryds herrgård (som sedan också brann) innan han flyttade in i ett sidohus vid Kvillegärde och som tidigare hade använts som magasin. (Enligt en uppgift skall det vara det hus som ännu idag står kvar, men det har jag inte fått bekräftat)

Godsherren blir industriman
Patron Gustav var en driftig man med stora planer för Fliserydsbygden. Son till en grosshandlare så hade han kanske inte godslivet i generna, men var å andra sidan öppen för nya sätt att nyttja markerna. Vid 1800-talets slut ägde han flera herrgårdar och gårdar i Fliseryds socken och skötte sina marker föredömligt efter tidens senaste rön.
1899 sålde han ut de flesta av sina gårdar, men engagerade sig även fortsättningsvis för bygdens utveckling, fast numera som industriman. 1906 köpte han Kvillegärde och bidrog starkt till att Jungnerfabriken etablerade sig i området. Gustav Johansson förhandlade med flera industrier som han försökte förmå att etablera sig i närområdet, även om han inte helt lade bort sina gamla kunskaper som godsägare utan anlade fruktträdgårdar och sålde fisk från Emån.

Stadsplaner
I samband med att han köpte Kvillegärde gav han civilingenjör Nils Gellerstadt från Stockholm i uppdrag att upprätta en byggnadsplan för Kvillegärde som låg färdig i april 1907. I själva verket var det en stadsplan. På ett område mellan Kvillegärde och Finsjö skulle det finnas omkring 20 industrier, 520 byggnadstomer för enfamiljshus och höga hyreshus, en idrottsplats, en kyrka, torg, affärscentra, offentliga byggnader, parker, gator och alléer.
Planerna genomfördes emellertid aldrig då Gustavs pengar tog slut, men detaljplanen lär finnas i det kommunala arkivet.

Ännu en motgång
Gustav Johansson drabbades snart av ytterligare ett svårt bakslag. När Fliseryds herrgård brann ner 1909 bebodde Gustav den övre våningen varvid hans värdefulla lösöre  blev lågornas rov - även hans dyrbara bibliotek som vid denna tid var värd över 10 000 kronor.
Dog utfattig
När han avled i sitt lilla hus vid Kvillegärde i augusti 1939 var han utfattig och missförstådd. Men huset och trädgården finns kvar och minner om gamla tider då Emån var bygdens pulsåder och då godsherrar utklädda till industrimän ännu vävde storslagna drömmar om den nya tidens intåg i den egna hembygden.

Patron Gustavs trädgård sköts idag av Fliseyds sockens samhällsförening.
Bänkar och trädgårdsmöbler står numera på den gamla husgrunden.

Patron Gustavs bostad de sista åren? Har inte lyckats bekräfta att det var detta hus han bodde i.

En bro leder över Emån till en liten holme.

Forsande vatten.




1 kommentar:

Eje sa...

Patron Gustavs trädgård tillsammans med sanerade Jungnerholmarna är en av kommunens finaste platser, som dessutom finns inom gångavstånd mellan varandra. Här finns stora möjligheter att utveckla besöken och skapa ett större turistmål. Vi får hoppas att det planerade naturcentrum vid Emån hamnar här med möjligheter till kringaktiviteter. Det får inte bli revirtänkande kring olika fritidsverksamheter utan en mångfald ger i stället området högintressant.