1 juli 2011

GIF triumferade i seriefinalen efter strålande spel

GIF triumferade med 4-1 i seriefinalen mot Vimmerby. Se även Tomas Jonssons fotografier från matchen.

90 minuters fotbollsunderhållning som man sent skall glömma
Jag var nära att skriva att vi som trotsade strilregnet och tog oss ner till IP ikväll fick bevittna ett stycke fotbollshistoria. Som historiker är det frestade att ta till dom orden, men kanske ska jag spara dom tills GIF går upp i trean i höst. Hur som helst så blev det 90 minuters fotbollsunderhållning som man sent skall glömma. GIF:s damer vann seriefinalen mot ett starkt Vimmerby B efter en utomordentligt genomförd match.

En smakstart
Bara några sekunder efter avspark fick GIF en hörna varpå bollen hamnade i straffområdet där en omarkerad spelare, Moa, säkert kunde placera bollen i mål. 1-0 till GIF efter 45 sekunder. En smakstart!
Snabb kvittering
Matchen började i ett bra tempo. Man märkte direkt att Vimmerby spelade snabbare och säkrare än andra lag GIF mött i år. Av ropen att döma på planen var det inte heller något fel på inställningen från något av lagen. Efter att kombattanterna bytt ett par halvchanser med varandra så fick en Vimmerbyspelare på ett kanonskott som seglade iväg otagbart upp i krysset. Redan efter 11 minuter hade vi fått bevittna två mål.

Hög Vimmerbypress
Matchen övergick sedan i en fas med mycket kamp. GIF försökte med snabba spelvändningar och knivskarpa framspel, men några riktigt farliga chanser blev det inte. Vimmerby satsade på en hög press och GIF blev stundtals lite stressade, men Vimmerby slarvade bort sina chanser. En förunderlig detalj var att Vimmerby fick hela 6 domslut emot sig för felaktigt inkast under första halvlek.
Stor respekt för varandra
Att lagen hade stor respekt för varandra märktes inte minst därav att lagens backar var väldigt snabba med att spela ut bollen till inkast när motståndarna anföll.

GIF tar över
Efter 25 minuter började GIF flytta upp spelet igen, och inte minst Moa kom i snabba löpningar på sin kant. I den 27:e minuten skapade GIF två oerhört skarpa målchanser. Först var det Ofelia som var mycket nära att komma åt bollen i straffområdet. Därefter slog Linda ett inlägg där två GIF-spelare var ytterst nära att nicka in bollen.
En frispark direkt i mål
GIF fortsatte att spela kreativt. I den 34:e minuten fick GIF en frispark en bra bit ifrån straffområdet. Senada slog frisparken. De flesta hade nog väntat sig ett inlägg, men hon slog till med ett skott som först såg ut att gå över, men som precis före ribban sänkte sig in i mål. 2-1 till GIF.

GIF utökar ledningen
Halvlekens sista minuter blev GIF:s. Några minuter efter ledningsmålet var det väldigt nära att en lobb hade seglat in bakom Vimmerbys målvakt. Kort därefter var det Magdalena Svensson som kom i en snabb rusch med en lurig hörna som följd. Med en minut kvar av halvleken fick GIF utdelning igen. Ett fint framspel till Moa och 3-1 var ett faktum.
Nära matchavgörande
Inför andra halvlek var jag lite rädd att GIF skull falla tillbaka, men min oro visade sig vara obefogad. GIF satte full fart direkt och inom fem minuter hade man skapat tre frilägen som dock inte ledde till mål. Redan här kunde matchen ha avgjorts. GIF skapade ytterligare ett par tre sanslösa lägen den första kvarten, men bollen studsade lite fel sista biten.

Vimmerby inte ofarliga
Vimmerby var inte alls ofarliga och försökte spela bollar på den hyperfarlige nr 17 (Malin Engström) som vid några tillfällen var nära att ta sig förbi GIF:s mittbackar. Men Senada och Matilda Karlsson löste sina uppgifter strålande. Även ytterbackarnas snabbhet kom till sin fulla rätt ikväll eftersom Vimmerbys kantspelare var ganska rappa. På mittfältet hade Vimmerby den starka Hanna Eriksson (vanligtvis lagkapten i Vimmerbys A-lag), men GIF:s mittfält hanterade henne väldigt bra och offrade sig helt i närkamperna. Det var väl inte långt ifrån att någon fick spotta ut en tand. Även GIF:s målvakt Lina Agebjörn fick vara på alerten några gånger, men redde ut allt med utmärkt timing.
En kort hörna och mål
I den 70-minuten kom så avgörandet. GIF slog en kort hörna varefter bollen sköts in i straffområdet där Moa för tredje gången ikväll höll sig påpassligt framme och gjorde 4-1.