6 juli 2011

Mats Johansson blir ny kommunchef

Ny kommunchef utan diskussion
Som Mönsteråsbloggen tidigare har uppmärksammat så har Mönsterås kommun bestämt sig för att ha en riktig kommunchef. Tidigare har Mönsterås varit en av få kommuner som har saknat denna tjänst. Man har istället haft en kanslichef med ganska små befogenheter och i övrigt spritt ut chefsuppgifterna på tre fyra centrala chefer. Det blir alltså första gången sedan Viktor Lunds dagar på 1960-talet som Mönsterås får en kommunchef med befogenheter. Detta har genomförts utan någon som helst debatt, vilket är högst förunderligt, även om jag personligen tror det kan bli en bra nyordning.

Mats Johansson
Ny kommunchef blir alltså Mats Johansson. Mats Johansson är född 1967 och har under flera år jobbat som chef inom Arbetsförmedlingen där han uppenbarligen har varit mycket omtyckt. Mats är från Mönsterås och ägnar en del av fritiden åt musik. Jag har själv gått i samma söndagskola och gymnasieklass som Mats och har bara positivt att säga om Mats som person, även om vi fortfarande har olika åsikter om den jävsituation som jag och andra ansåg uppstod vid en tjänstetillsättning inom Arbetsförmedlingen för något år sedan. Men olika åsikter i sakfrågor kan man ha utan att det påverkar synen på människan där bakom. Mats är oerhört trevlig, har humor, begriper sig på engelsk ligafotboll och är en jäkel på att spela bas och sjunga. När vi gick i samma gymnasieklass så kan man väl inte säga att Mats stack ut. Hade någon då sagt att Mats skulle bli kommunchef så hade nog oddsen varit ganska höga. Men Mats har uppenbarligen vuxit med sina uppgifter och det är bara att önska Mats lycka till.

Kreativ spindel i nätet
Förutom sedvanliga chefsuppgifter så kan man ju hoppas att Mats får användning för sina kunskaper och kontakter med näringslivet. Vidare hoppas vi på ett kreativt sinnelag så att Mats kan bli en spindel i nätet för en nytändning vad gäller Mönsterås utveckling. Mönsterås lever ju ännu i stort sett på de framgångar och etableringar som gjordes på 1950- och 1960-talen. Nu behövs det någon som kan hjälpa till att föra Mönsterås in i en ny era. Allt det där tror jag Mats kan passa utmärkt för.

Förvaltningarnas problem
Men så har vi stora problem inom vissa förvaltningar som så gott som alla partier gör allt för att tysta ner - jag tänker särskilt på social- och skolförvaltning. Där räcker det inte med att skjuta över ansvaret till förvaltningscheferna eftersom det ibland är dom som har visat sig oförmögna att ta itu med svårigheterna. Här skulle det behövas någon som utan lojaliteter och smidigheter kan ta itu med problemen. Jag befarar att Mats är för snäll för det, samtidigt som han i egenskap av Mönsteråsinvånare riskerar att redan på något sätt stå i relation till dem han borde ta itu med. Kommunen verkar inte våga ta itu med de småpåvar som idag styr vissa områden med skrämsel och straff som metod. Risken är ju att den fina fasaden skulle krackelera. Men sanningen är att vissa förvaltningar håller på att ruttna sönder inifrån med skitprat, mygel och mörkläggningar. Jag har vid flera tillfällen belyst detta, men lär snart återkomma med mer material.

3 kommentarer:

Eje sa...

Det är bara att gratulera till en kraft utifrån i egenskap av Mats Johansson. Och jag skulle föreslå ett coachande ledarskap med betoning på höjd moral utan att det blir trist. En skapad tillit påverkar hela organisationen med mycket bättre utvecklingsmöjligheter.
Eftersom vi (Mp) har sett kommunorganisationen både utifrån och inifrån så har nog vi vart de mest kritiska med utgång särskilda händelser. Ett exempel är en fejkad anklagelse mot anställd genom personalchefen, som är dokumenterad mfl.

Jonny sa...

Ja, i normala fall skulle det räcka med normal coaching och att vara ett föredöme. Men som jag ser det har det här och var gått så långt att man behöver gå in och nysta upp härvor av ingrott mygel och informella straff. Då hjälper det föga att vara en schysst chef.

Anonym sa...

Ja sextio tusen i månaden är ju en bra peng.