19 juli 2011

Mönsterås - ger feriejobbarna under minimilön och hamnar i bottenskiktet

Mönsterås i botten med Högsby och Hultsfred
Kommunal har sammanställt statistik för länets kommuner vad gäller de löner man ger till sommarjobbarna i åldern 15-17 år. Kommunal rekommenderar en minimilön på 59 kr per timme.

I botten med 50 kr i timmen ligger Högsby och Hultsfred - kommuner med stora ekonomiska problem. Men statistiken visar också att Mönsterås, som de senaste åren har gått med över 30 miljoner plus varje år, bara ger 50-55 kr i timmen, vilket alltså är en bit under Kommunals rekommenderade minimilön. Att fattiga problemkommuner som Högsby och Hultsfred snålar kan man i alla fall hitta rationella förklaringar till. Men att en ekonomiskt välmående kommun som Mönsterås snålar ser riktigt illa ut. I toppen ligger Kalmar med 68-80 kr i timmen och Oskarshamn med 59-67 kr i timmen.

Fel signaler till ungdomar
Mönsterås Kommun har de senaste åren uppvisat en negativ befolkningsutveckling och man frågar sig varför människor flyttar. Förmodligen handlar det om olika delförklaringar. Men om man redan som ung får erfarenheten att kommunen inte värderar det arbete man gör ekonomiskt, så ökar det förstås riskerna att man senare flyttar till mer attraktiva kommuner som redan från början sänder ut signalen att vi satsar på dig.

Inga kommentarer: