20 augusti 2011

GIF:s damer vann nervös regnmatch

GIF lyckades till slut besegra Hultsfred/Lojal med 3-2.

En rysare
Gårdagens match för GIF:s damer mot Hultsfred/Lojal blev en rysare. Visserligen varnade jag för H/L innan säsongen, men sedan har laget inte tagit så många poäng. Men igår visade H/L att man kan utmana seriens bästa lag. GIF kom visserligen undan med segern, men den satt långt inne.
Motståndarna tar ledningen
Eftersom matchen började 10 minuter före utsatt tid så missade jag de fem första minuterna, men vad jag kunde se så hade matchen inte fått någon tydlig karaktär efter en kvart. Men H/L sökte hela tiden luriga framspel i djupled. Efter 17 minuter kom man fram i ett trängt friläge som inte gav resultat. Men två minuter senare kom en spelare loss lite tydligare och satte säkert 1-0 för bortalaget.

GIF nådde inte upp till normal nivå
GIF försökte spela boll som vanligt, men såg inte ut att trivas riktigt på fotbollsplanen som var mycket hal efter en dags ihållande regn. Nu kan man inte skylla på underlaget, men spelkvalitén var inte på vanlig nivå under första halvlek. H/L gjorde också sitt för att stressa GIF och lyckades ganska bra med det. GIF höjde sig dock lite ju längre tiden gick och Moa kom fram i ett par ganska bra chanser som dock målvakten räddade.
Kvittering
När halvleken gick mot sitt slut blev det lite kaotiskt i närheten av H/L:s straffområde, varpå Linda fick på ett skott som via ribban letade sig in i nättaket. Ett psykologiskt mycket viktigt mål.

Ledningsmål
Andra halvlek hade bara hunnit börja när GIF snappade upp en kort utspark. Bollen hamnade sedan hos Magdalena Svensson som säkert placerade bollen i mål. 2-1 till GIF.
GIF blixtrade till ibland
GIF tog nu över matchen några minuter, men det fina spelet kom av sig, även om GIF blixtrade till framåt ibland. Efter 63 minuter spelade Ofelia fram Linda som fick ett hyfsat läge där målvakten räddade. Ett par minuter senare vände Ofelia runt snyggt men skottet gick strax utanför.

Överraskande bra motstånd
Men H/L bjöd på överraskande bra motstånd. Deras nr 2, Hanna Stolt, vann många bollar som hon sedan fördelade framåt där det emellanåt blev riktigt svettigt för GIF:s backlinje som dock redde ut det mesta till slut.
Utökad ledning
Som väl var lyckades GIF sätta 3-1 i rätt tid. Det var i den 72:a minuten som GIF kom i ett fint anfall där Magdalena Svensson frispelades och enkelt kunde rulla in 3-1. Därmed trodde nog de flesta att matchen var avgjord.

Några minuter senare vann GIF:s pigge högerback Lewandowski boll och avancerade framåt. Det hela slutade med en kombination av inlägg och skott som tog i ribban.
Reducering och nervöst
Men H/L gav aldrig upp och med fem minuter kvar av matchen fick man ett friläge som förvaltades säkert. 2-3. Nu blev det riktigt nervöst. GIF gjorde plötsligt misstag man annars aldrig skulle göra, men som väl var rensades bollarna undan och tre viktiga poäng kunde bärgas.

Starkt att vinna när spelet inte stämde så bra
GIF kämpade gediget, men gjorde ingen av sina bättre matcher och var lite sårbara för djupledsbollar. Starkt att då ändå göra tre mål och vinna när spelet inte stämde mer än vissa perioder. H/L bjöd på betydligt bättre motstånd än jag hade räknat med och enligt ett referat på deras hemsida gjorde de säsongens bästa match. Visserligen hade H/L med fem spelare från A-laget som är ett mittenlag i div 3, men det har man väl haft i de andra matcherna också får man förmoda. Så jag är förvånad att H/L inte ligger högre upp i tabellen.
Fortsatt serieledning
För GIF betyder segern att man fortsätter vara i serieledning 2 poäng före Vimmerby och 8 poäng före Västervik. Vimmerby slog ju häromdagen Västervik med 2-1 och allt tyder på att det blir Vimmerby och GIF som får kämpa om seriesegern.

Men det gäller alltså att vinna matcherna mot de normalt sett lite sämre lagen. Ska man vinna serien har man inte råd med poängtapp där. Nästa fredag väntar Hjorted/Totebo borta – ett av två lag som har tagit poäng av GIF i år och som alltid bjuder upp till kamp.