28 augusti 2011

Nu gäller det GIF! - Försnack och tips inför omgång 17 av division 5 sydöstra

Streckdramatik
Efter topplagen så är division 5 sydöstra ganska jämn och det ser ut att bli viss dramatik kring kval- och nedflyttningsstrecken.  Flera av bottenlagen har vaknat samtidigt som några av mittenlagen har börjat förlora allt oftare. Särskilt GIF har rasat, ligger nu på kvalplats och jagas av Läckeby fyra poäng bakom.

Nu gäller det!
Och imorgon gäller det. Det är nämligen Läckeby som besöker IP för en sällsynt viktig match. Om GIF vinner utökar man avståndet till nedflyttningsplats så att man har en lucka på 7 poäng. Vid förlust, så är Läckeby bara en poäng bakom.
GIF vann vårmatchen
I vårmatchen så spelade GIF ut Läckeby den första halvtimmen och ledde med 3-0 efter strålande spel. Men Läckeby jobbade sig in i matchen och var nära att komma ifatt i andra, även om GIF höll undan och vann till slut. Läckeby kan i sina bästa stunder vara riktigt bra och är inte minst fysiskt jobbiga att möta.

Hoppas på många A-lagsspelare
Det är bara att hoppas att GIF kan spela med A-laget imorgon. I förra matchen bestod ju drygt halva laget av spelare från U-laget. Inget ont om dessa, deras tid kommer, men det är trots allt skillnad på reservserierna och ordinärt seriespel. En eller två kanske går bra, men inte sex.
Outtalad regel
Nu vet jag att det finns en outtalad regel att man inte får skylla förluster på att man hade många ordinarie spelare borta. Den tränare som ens antyder det anses ha ett tvivelaktigt omdöme. Det där har jag aldrig begripit mig på. Det torde väl vara självklart att avsaknad av flera A-lagsspelare kan påverka hur ett lag uppträder på planen och därmed också resultatet. Det vore hyckleri att påstå något annat. Lag med smal trupp är förstås mer känsliga för skador, avstängningar och frånvaro av andra skäl. Däremot kan man förstås fråga sig varför ett lag som GIF inte har en bredare trupp när föreningen är så pass stor och har en jämförelsevis god ekonomi.

Bredare trupp
För GIF gjorde på många sätt allt rätt inför säsongen. Man skaffade en bra tränare. Det tycker jag fortfarande, trots säsongens dåliga resultat. Man införde kontrakt och ett ersättningssystem för att förbättra kontinuiteten. Spelartruppen verkar vara harmonisk trots motgångar. Så vad är det då som har gått snett? Givetvis kan man hävda att tränaren inte har lyckats skapa ett tillräckligt bra lag av beståndsdelarna. Självklart kan man påstå att många spelare har underpresterat. Men, nej, där har vi ändå inte huvudförklaringen. Jag tror att det i grund och botten handlar om att truppen är för smal. Jag har under flera års tid lyft fram att man måste börja bygga bakifrån med en blandning av unga och erfarna backar. Det har man inte gjort. Vidare hade det varit bra med ett par A-lagskompetenta spelare till på varje avdelning. Då har man en grunduppställning med trygga variationer, och så slipper man panik och omstuvningar så fort det kör ihop sig.
Nå, nu gäller det att hålla laget kvar i femman till att börja med. Låt oss börja med att äta upp Läckeby.

 Tips omgång 17
Böda/Högby – SSG 1-1 (redan spelad)
Kommentar: Denna match spelades en 27 aug och ölandsderbyt slutade med delad poäng. Ett högst väntat resultat från två lag som är på väg uppåt.

Ljungbyholm – Blomstermåla 1-3
Kommentar: Tror BIK är väldigt fokuserade på att vinna varje match nu för att nå fyran. Ljungbyholm spelade bra vårsäsongen, men har tappat en del av sitt spel nu.
Kåremo – Glömminge 1-4
Kommentar: Kåremo inledde höstsäsongen strålande, men föll senast ihop mot SSG (1-6). Glömminge är minst lika bra som SSG och ytterst svårspelade.

Norra Tång – Mörbylånga 2-3
Kommentar: Går sista tåget här för Mörbylånga? Ja, man har i nuläget 8 poäng upp till kvalplats, så jag tror det. Och faktum är att jag tror man tar chansen. Andra halvlek mot Böda/Högby senast bör ha stärkt lagmoralen.
Mönsterås – Läckeby 3-1
Kommentar: Nog tar sig GIF samman nu när det gäller så mycket. Låt oss slippa derbyn mot Ruda och Fliseryd nästa säsong.

Rockneby – Ängö 0-4
Kommentar: Ängö verkar ha en enorm framgångsenergi just nu, samtidigt som Rockneby har en svacka med tre raka förluster i bagaget.
Noterbart
Noterar i övrigt att Fågelfors har ryckt i nordöstran och ser ut att nå fyran. Lite kul! Hellre en anrik landsortsklubb som Fågelfors än Hultsfred. Noterar också att Tuna Södra har fallit ihop fullständigt och släpper in bortåt 10 mål i varje match. Där ser man hur mycket målvakten egentligen betydde förra säsongen.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Du skriver att tränaren i gif är bra, men en bra tränare tar väl inte ut sig själv i startelvan när det fanns andra som kunde fått chansen från start. Och framför allt när han inte är någon utespelare utan en halv hyffsad målvakt för 20 år sen.det är väl att skicka fel signaler till ungtupparna som tränar något som han inte gör om det inte räknas när han går omkring och gnäller och försöka övertyga spelarna om ett spel inte ens han behärskar. spelartruppen verkar vara överens om att han inte skall vara kvar nästa år och de bästa vore om sammarbetet avbröts nu och någon med mera gifhjärta tog över, det finns några som kanske skulle kunna lösa krisen och Janne Karlsson eller Ove Dahl eller båda skulle vara ett bra alternativ.

Jonny sa...

Ja, det var egentligen inget större fel på förre tränaren heller. Men i vissa lägen kan det vara bra att byta.

Nej, jag tycker GIF har fått en bra tränare, så vitt nu jag kan bedömma. Visst finns det ett och annat som säkert kunde ha gjorts annorlunda, men i det stora hela är jag övertygad om att hans kunskaper och erfarenheter är till godo. Men uttagningen av sig själv blev även jag fundersam till. Det ska erkännas.

Visst kan GIF byta tränare om man vill. Janne Karlsson och Ove Dahl, som du nämner, vore utmärkta alternativ. Men du kommer att märka att resultaten kommer att fortsätta ungefär som nu oavsett tränare. Med en bredare trupp så skulle även en högst medioker tränare lyfta laget till fyran.

Fågelfors IF sa...

Alltid kul att läsa bloggen. Visst ser det bra ut för oss i FIF. Vore skit skoj om vi lyckades ta steget upp. Tycker också att det är märkligt att Mönsterås har tappat så mycket, framförallt i höst nu. Vore jäkligt synd om det skulle bli nedflyttning till sexan. Men jag tror grabbarna, fixar kontraktet ska du se. Lycka till.