12 augusti 2011

Rapporteringen om branden

Sedan i förmiddags brinner det i en stor flishög (mellan 20 000 och 50 000 kubik vad jag har hört) vid Mönsterås Bruk (Södra Cell). Jag avser inte att rapportera om själva branden, utan det gör lokalpressen bäst. Har dock hört att den skall ha startat i en kulvert under flishögen, alternativt att den skall ha fått fäste i kulverten. Det jag tänker redovisa är hur snabbt media och kommunen gick ut med information.

Larmet gick ca 11.30.

Barometern/OT:s nätupplaga lade ut sin första notis klockan 12.21.

Nyheterna/Östran:s nätupplaga rapporterade klockan 13.18.

Mönsterås Kommun lade ut information någon gång mellan 15.00 och 15.30. Noterbart är alltså att kommunen dröjde närmare 4 timmar med att informera om branden. Detta trots intensiv rökutveckling och stickande rök som har blåst in över Mönsterås tätort under hela eftermiddagen. Kommunen borde ha uppdaterat sin hemsida hela eftermiddagen via kontakter med räddningsledningen.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Du tror inte att brandkåren hade annat att tänka på än att uppdatera hemsidan?? Det brann så det knakade och du tycker att man ska prioritera kommunens hemsida - tveksam prioritering enligt mig.

Jonny sa...

Det är inte brandkåren som uppdaterar kommunens hemsida. Det har kommunen annan personal som gör. Kommunhusets personal borde ha fått information om läget och sedan lagt ut det på hemsidan. Nu fick köpingens invånare vänta flera timmar innan de fick veta om röken var giftig eller inte. Än värre var det att Södra inte hade informerat om branden ens efetr flera dagar på sin hemsida.

Anonym sa...

Hur kan man driva ett företag med så dålig kontroll. Sprinkler och brandlarm ur funktion och dåligt underhåll på motorer och lager vem bär ansvaret jo VD och ledningen. Spara på VD-lönen istället.