22 september 2011

Båtmotorn Pärlan tillverkades på Kuggås - verkstadsbyggnaden skall rivas utan att kommunen gjort kulturhistorisk utredning

Den Mönsteråstillverkade båtmotorn Pärlan i en broschyr från 1935. Alla bilder blir större och läsbara om man klickar på dem.

Båtmotorn Pärlan tillverkades vid Mönsterås Mekaniska verkstad på Kuggås från 1920-talet fram till slutet av 1940-talet. Pärlan tillverkades dels en-cylindrig med fyra hkr, dels två-cylindrig med sex hkr. Motorn var väldigt populär och såldes i hela Norden, även på Island och Färöarna.
Verkstaden låg i det hus som skandalöst snart skall rivas och ge vika för villor. Jag kontaktade kommunen i frågan och fick till svar att man hade gjort någon slags miljöutredning, men inte tagit hänsyn till områdets kulturhistoria. Byggnaden måste räknas som en av Mönsterås absolut vackraste industribyggnader (om man hade skött den) och borde enligt min mening K-märkas. Se även här.

Sid 2 i broschyren.

Sid 3 i broschyren.

Broschyrens sista sida.

Här tillverkades en gång båtmotorn Pärlan. Huset skall snart rivas. Kommunen har inte gjort någon kulturhistorisk utredning.

6 kommentarer:

Scribo sa...

Jag håller med dig fullkomligt. Problemet är ofta att man har en plan och sedan måste allt annat flytta på sig. Om det finns goda stadsplanerare ser man kvaliteten med att behålla det som ger karaktär och bygg nytt runt detta. Om sedan byggnaden blir blir tvättstuga, Konsumaffär eller ett dagis spelar det ingen roll. Oftast brukar bevarandet av dessa byggnader öka områdets attraktionskraft. Jag kan inte se detta som något annat än inkompetens.

Anonym sa...

fan fan fan så tråkigt med politiker som tror dom ska göra något stort och bra genom att riva allt gammalt. har inte de lärt sig något?

Spader Ess sa...

Samtidigt som utvecklingen måste gå framåt så känns det som allt för fina byggnader att bara riva. Borde väl kunna användas till något annat klokt.

Jonny sa...

Ja,man ska inte sätta sig emot all utveckling och ny bebyggelse. Ibland måste man förstås även riva. Men mot bakgrund av den historia som Sverige har med rivningshysterin på 1960- och 1970-talen, så trodde man ju att man hade lärt sig nå´t. Särskilt gamla industribyggnader har man ingen känsla för. Industri = ok att riva.

Max Torstensson sa...

Om någon hade underhållt det hade nog vart mer aktullet att ha behålla det. Men eftersom det ser ut som de gör så har vi beslutat att riva det och bygga 5/6 nya bostäder. Det tycker jag är ganska bra deal :)

Jonny sa...

Tack för kommentaren Max! Men ni körde över Länsstyrelsens rapport om viktig kulturhistorisk miljö.