19 september 2011

GIF:s avancemang till trean glänser allt mer

Vill man läsa om GIF så får man köpa Västervikstidningen
Noterar att lokalpressen i vår del av länet skriver spaltkilometrar om att OAIK gått upp i tvåan, ytterligare några kilometer om dussinnyheter som att KFF vann och att IKO förlorade. Man skriver om GIF:s herrmatch, om Fliseryds seger i sexan, att Högsby kanske får kvala, ja till och med om det urusla div 6 laget Höken FF som har 16 raka förluster och 4-151 i målskillnad. Men...inte en rad om att GIF:s damer vann sin serie och går upp i trean. Uselt så in i helsike!`(Se undantag längst ned i inlägget)*

Västervikstidningen däremot skriver om sin bygds division 4-lag i damfotboll. Så vill man läsa om Mönsterås match mot Tjust i helgen så får man försöka införskaffa Västervikstidningen, så vida man inte nöjer sig med bloggar.
En av höjdpunkterna
Ju mer jag tänker på damernas prestation, desto mer glänser den. Konkurrensen har blivit större inom damfotbollen och att vinna en serie är ingen enkel uppgift. I själva verket måste damernas serieseger och avancemang räknas som en av höjdpunkterna i föreningens fotbollshistoria. Med viss reservation för att inte ha hela GIF:s historia i huvudet så finns det bara några få händelser som är större – spontant tänker jag på när herrarna gick upp i trean första gången omkring 1950, när herrarna spelade i näst högsta serien 1966 och när herrarna kvalade till div 2 1983.

Utanför fotbollen så kan man nämna Erik Lundgren i gång (jo, då GIF sysslade med gång). Han satte smålandsrekord och var nära att få delta i OS 1940. Men kriget kom emellan och spelen ställdes in. Även Linnea ”Guldtösen” Fransson tillhörde den svenska gångeliten. Och så har ju bandylaget varit uppe och spelat i div 2 1966.
Stor chans till långvarig framgång
Men…damernas avancemang till trean skulle definitivt hamna på föreningens topp tio lista över framgångar. GIF har ju haft ett par damlag tidigare, men de verkar ha tynat bort med tiden. Jag läste någon gång att tjejer slutar oftare med fotboll än killar, och det beror inte bara på barnafödande. Det verkar finnas några kritiska år mellan 14 och 19 år där många lägger av och helt går upp i studier, pojkvänner eller olycklig kärlek, eller vad det nu kan vara. Nå, med den nya framgången ökar chanserna att fler både vill börja spela fotboll och sedan fortsätta. Får GIF behålla nuvarande lag relativt intakt, samtidigt som det kommer spelare underifrån så kan det bli många fina år framöver. För nu lär väl föreningen satsa lite extra på damlaget.

* Rättelse: Nyheterna hade en artikel i måndags med bild. Jag hade köpt Östran och trodde att den hade samma sportnyheter om Mönsterås som Nyheterna. Barometern och OT har ju smma sportnyheter om Mönsterås och jag trodde samma förhållande gällde Östran/Nyheterna, men så är alltså inte fallet. Nyheterna verkar således ha bättre bevakning av Barometern/OT.

Inga kommentarer: