19 september 2011

Nya glasplåtsfynd - förlossningshemmet

Jag fortsätter göra fynd bland hembygdsföreningens glasplåtar. Nu har jag dessutom hittat en bra mjukvara som underlättar scanningen. Nedan visar jag tre tidigare ej beskådade fotografier av gamla förlossningshemmet i Mönsterås som avslöjar nya detaljer.

När den här bilden kom fram i scannern fick jag en riktig aha-upplevelse. Det är det första fotot jag har sett av förlossningshemmet där man ser korset och skylten över dörren. Här syns också detaljer från trädgården som var nya för mig. Fotot bör vara från början av 1930-talet.

Ännu ett tidigare ej beskådat foto av förlossningshemmet där man ser en bit av den gamla bensinmacken ute vid vägen. Planschen vid macken verkar göra reklam för Stockholmsutställningen 1930, så fotot bör vara från detta år då man hade byggt om huset så att det skulle kunna bli förlossningshem.

Ännu ett nytt kort där man skymtar besinmacken. Här ser man också en gammal bil. I bakgrunden skymtar tingsparken.

3 kommentarer:

Marie sa...

Så vackert! Jätteroligt att du hittat dem. På sista kortet har det anlagts grusgångar, kanske lite senare än de andra två?
Tack Jonny!
Marie

Rebecca sa...

Fantastiskt! Mitt favorithus, alla gånger.

Jonny sa...

Kul att ni gillar fotografierna!

Marie: Intressant iakttagelse. Ja, då är nog det taget lite senare. Det mystiska är att det mellersta fotot saknar Röda korsets symbol, medan de två andra har den. Den mellersta bilden kan vara den äldsta från 1930. Då hade man nog inte hunnit få dit skylten än och jag tycker mig se rester av renoveringen i höger bildkant. Sedan följer nog det översta då man satt dit skylten och sedan det nedersta då man börjat ta itu med gångarna.