7 september 2011

Inför helgens matcher

Ingen kan klaga på dramatiken
Vissa år hamnar alla lag i mittens gråtrista rike. Men i år kan ingen med GIF-hjärta klaga på dramatiken. Damerna är med och slåss om en direktplats till division 3, medan herrarna kämpar för att avvärja att GIF för första gången hamnar i sexan. Några tankar inför helgens matcher får det bli istället för det sedvanliga försnacket.

Ny seriefinal väntar damerna
På lördag stundar det ånyo seriefinal i damernas div 4 nordöstra, och precis som i somras är det Mönsterås och Vimmerby det handlar om. Förra mötet vann Mönsterås med 4-1 hemma på IP efter en underbar match. Vimmerby hade visserligen med 3-4 ungdomar som inte har spelat så många B-lagsmatcher.  Å andra sidan toppade Vimmerby med fem A-lagsspelare, bland andra duktiga Hanna Eriksson, lagkapten i A-laget där hon spelat 13 matcher och gjort 8 mål, liksom Maria Nilsson som spelat 14 matcher för A-laget och gjort 5 mål. Att de var toppningar visas av att de annars bara har spelat 4 respektive 2 matcher för B-laget. Exakt samma toppning gjorde man mot Västervik där även A-lagsspelaren Alicia Strand spelade. Med A-laget åsyftar jag Vimmerbys förstalag som toppar division 3 utan en enda förlust.
Reglerna
Vän av ordning undrar förstås om man får ha A-lagsspelare i B-laget. Jo, det är helt i sin ordning. Reglerna säger att ”Spelare, som ej deltagit i A-lagets senast spelade serie- eller cupmatch, äger rätt att deltaga i B-laget…Av de spelare, som fanns uppsatta på matchrapporten för A-lagets senast spelade match (oavsett om man deltagit eller ej) får fem (i herrfotbollen sju), vilka som helst, användas i påföljande match med B-laget.” (SvFF Representationsbestämmelser 1kap 23§).

Grundtanken måste väl vara att de spelare som är i gränslandet mellan A- och B-lag skall få en viss flexibilitet. Men formuleringen ”vilka som helst” gör det ju möjligt för B-lagen att toppa med A-lagets spetsspelare i vissa matcher om de vill. Nu är det i och för sig ingen mening att moralisera över detta, då reglerna tillåter detta förfarande, men man kan ju undra vilka tokstollar som beslutade om detta.
Svårt att veta hur VIF tänker
Vimmerby A-lagssuverän med 29 mål, Camilla Näslund, har spelat 2 matcher för B-laget mot Hjorted/Totebo och Tjust och nätade förstås i båda. Ska bli intressant att se vilken toppning Vimmerby kommer att  göra mot Mönsterås på lördag. Visserligen spelar Vimmerbys A-lag dagen efter, men eftersom de redan är klara seriesegrare i division 3, så kanske man låter några av de bästa vara med i B-laget? Man vet ju inte riktigt hur de resonerar. Även bland de andra B-lagsspelarna finns bortåt 10 spelare som varit uttagna till ett antal matcher i A-laget under säsongen, varav några som ersättare. Noterbart är ändå att B-laget också har låtit ganska många unga spelare vara med, varför startelvan har varierat ganska mycket under säsongen. Men om man ser på säsongens tidigare toppmatcher mot Mönsterås och Västervik så kan vi vänta oss ett par toppnamn på lördag bland spelarna Hanna Eriksson, Maria Nilsson, Alicia Strand och Camilla Näslund.

Förutsättningar
Nu tror jag i och för sig inte att Mönsterås låter sig skrämmas av detta, men motståndet blir förstås av en annan kaliber än senast, vilket man givetvis är medvetna om. Men jag tror faktiskt att GIF är ett bättre lag som helhet. Förutsättningarna är som följer:
* Om Mönsterås vinner leder man med 7 poäng inför de avslutande tre omgångarna. I så fall är seriesegern väldigt nära. För jag tror inte Vimmerby skulle ta in 7 poäng på tre matcher (9 poäng). GIF skulle då behöva förlora minst två matcher och bara ta en poäng i den tredje. Verkar inte troligt. Vid seger på lördag behövs bara en seger till så är det klart.

* Om GIF spelar oavgjort så behåller man sitt nuvarande avstånd på 4 poäng inför de avslutande tre omgångarna. Då räcker det med att vinna två av de tre avslutande matcherna, vilket jag bedömer att man har mycket goda chanser att göra.

* Vid förlust på lördag så leder GIF serien med 1 poäng inför de tre sista omgångarna. Och eftersom Vimmerby har tre ganska enkla avslutningsmatcher, så lär det då krävas segrar i de tre sista matcherna, däribland svåra Västervik. Det kan förstås gå vägen, men eftersom Västerviksmatchen kan sluta hur som helst, så är det ingen optimal väg att gå.

Hur det går på lördag vågar jag nästan inte spekulera i. Man ska inte ha överdriven respekt för Vimmerby. GIF hittade ju en bra balans mellan försvar och anfall i sommarens match. Men det är klart…toppar Vimmerby med Camilla Näslund så gäller det verkligen att se upp.
Herrarna måste få stopp på hissen
För herrarna handlar det om att få stopp på hissen som annars lär stanna där paret i Pär Lagerkvists novell hamnade. Det enda som gäller mot SSG är vinst. Allt annat lär betyda direkt nedflyttningsplats. För i en av helgens matcher möts lagen strax bakom – Läckeby och Mörbylånga – och det lag som vinner där tar sig förbi om GIF förlorar. Vid vinst däremot kan GIF ta sig upp på säker mark om Norra Tång förlorar mot Glömminge. Frågan är om GIF just nu har den kapaciteten. Jo, jag tror nog ändå det. Men det skulle behövas ett par mål framåt och en halvlek utan insläppta mål så att självförtroendet infinner sig. Division 6 lär föra med sig konsekvenser som man inte vill tänka på.

Tipset hoppar jag över denna vecka. Alla tips har gått mig emot sista tiden. Noterbart är dock att Kåremo och Rockneby möts i en av matcherna – två lag som jag till vissas förtret aldrig har trott på under säsongens gång. Kanske har jag rent av varit lite taskig. Men nu är det ju så att det är på planen det avgörs och det är bara att tillstå att båda lagen har gått bättre än jag trodde. Men inget av lagen vinner på lördag. Det slutar oavgjort.

Inga kommentarer: