1 september 2011

Statistiken talar - Analys av GIF + Försnack och tips inför omgång 18 i division 5 sydöstra

GIF lever farligt
Det går dåligt för GIF. Fem förluster i rad och en riskfylld negativ kvalplats är läget just nu med fem omgångar kvar. Ska GIF för första gången under sin 86-åriga historia ramla ner i sexan? Egentligen vore nog det bästa att göra analysen efter säsongen, men gamla GIF-fans är upprörda när det går för dåligt och det finns en risk att man lyfter fram syndabockar utan att man gjort en riktig analys. Jag tänkte föregripa det.

Ungefär samma oavsett tränare
Byt tränare är det förslag jag har hört från några. Ja, det är ju en metod som toppklubbarna brukar använda sig av. I vissa fall när personkemin inte har fungerat kan det kanske ge positiv effekt ett par matcher, men sedan brukar det se lika dant ut igen. Och när det gäller GIF så kan vi se på tränarfrågan utifrån ett historiskt perspektiv.
Allt sedan GIF började ramla nedåt i seriesystemet i början av 2000-talet så har man haft ett antal olika tränare. Det man kan konstatera är att det har gått ungefär lika dåligt oavsett vilken tränare man har haft och oavsett om tränaren har haft sitt hjärta i föreningen sedan barnsben eller inte. Huruvida tränaren har sitt hjärta i föreningen eller inte, vilket är viktigt för en del fans, spelar ingen som helst roll för resultaten. GIF hade en av sina mest framgångsrika perioder när Ronnie Iveslätt var tränare på 1980-talet, och han hade mig veterligt ingen förankring i Mönsterås.

Tränare har alltså kommit och gått, men GIF nedåt i seriesystemet åka fått. Vissa tränare har kanske varit mer omhändertagande, andra präglats mer av skrik och skrän. Olika spelidéer har de kanske också haft. Men någon avgörande betydelse för GIF:s situation kan de inte tillskrivas.
Orsak 1 - förlorade talanger
Nä, den främsta orsaken till kräftgången är det jag redan har skrivit om många gånger. GIF fostrar fram talanger som sedan i ett tidigt skede upptäcks och stjäls av större föreningar och så får man börja om från början igen. Året därpå kommer det in ytterligare ett par talanger utöver det vanliga som därefter flyttar vidare. Det har tyvärr blivit en stress att bli upptäckt så tidigt som möjligt. Istället för att stanna kvar och hjälpa sin moderförening ett par år till och mogna, så går man vidare. På det personliga planet kan man förstå detta, men på ett annat plan är det ödeläggande för den ideella idrotten och klubbkänslan. Truppen blir för smal, utan spetskompetens och för evigt ung och lovande.

Orsak 2 - naiv värvningsstrategi
Den andra orsaken är den värvningsstrategi GIF har haft. Givetvis ska GIF i första hand förlita sig på egna produkter, men som jag skrev ovan så försvinner ju de allra bästa relativt omgående. Därför kan man inte enbart förlita sig på påfyllning underifrån. Så som fotbollen ser ut idag så måste man även försöka värva för att bredda truppen och förstärka på vissa positioner. Strategin har alltid varit att värva så kallade hemvändare, dvs spelare som har sina rötter i GIF, men som spelat i andra föreningar några år. (Andra har förstås också varit välkomna om de har hört av sig). Denna strategi är ju sympatisk, men den har inte fungerat. Behovet av exempelvis ett par erfarna backar som kan stötta de yngre och ge stabilitet har inte kunnat tillgodoses på detta sätt.
De orsaker jag här nämner har med truppens sammansättning och balans att göra. Nu gjorde GIF vissa förändringar inför säsongen för att försöka åtgärda några av problemen. Man införde ersättningar och kontrakt för att öka kontinuiteten. Uppenbarligen räckte inte det. Man hade nog behövt anstränga sig än mer för att göra värvningar till de positioner där det behövdes.

Hur som helst tycker jag man skall hålla fast vid linjen att jobba långsiktigt med kontrakt. Men, det krävs också en bättre balans i truppen, vilket i sin tur kräver förstärkningar av erfarenhet utifrån, vilket i sin tur kräver en annan värvningsstrategi. Jag har nämligen svårt att tro att någon av de potentiella hemvändarna skulle återvända just nu då de lär ha flera år kvar i högre divisioner.
Orsak 3 - inspirationslag
Möjligtvis skulle man behöva titta på en tänkbar tredje orsak som har med fotbollskulturen att göra. Ibland har jag tyckt att GIF är ett inspirationslag. Så länge man har chansen att nå en högre division så märks det på planen. När chansen är borta ser det mer lojt ut. Stämmer det? I så fall är det något i fotbollskulturen som behöver ändras. Om hypotesen stämmer så borde man kunna se det i statistiken. Inspirationslag spelar ofta sämre på höstarna när chansen att avancera har försvunnit. De är också ofta markant sämre bortalag än genomsnittet eftersom inspiration lättare infinner sig på hemmaplan med hemmapublik. Detta kan man ju enkelt undersöka i statistiken.

Jag tittade först på GIF:s statistik för vår- och höstsäsongerna 2002-2011
2002: Vår: 1p. Höst: 0p.

2003: Vår: 4p. Höst: 4p.
2004: Vår: 15p. Höst: 6p.

2005: Vår: 15p. Höst: 10p.
2006: Vår: 24p. Höst: 22p.

2007: Vår: 11p. Höst: 6p.
2008: Vår: 12p. Höst: 13p.

2009: Vår: 19p. Höst: 24p.
2010: Vår: 13p. Höst: 7p.

2011: Vår: 15p. Höst: 3p (5 matcher återstår)
7 av 10 säsonger har höstarna varit sämre, ofta påtagligt sämre, än vårarna. En säsong var vår och höst lika. Endast två säsonger har höstarna varit bättre. 2008 handlade det bara om en poäng. 2009 är undantaget som egentligen bekräftar regeln eftersom GIF då kämpade om att nå kvalplatsen genom att bli bästa trea. Men de säsonger där chanserna till avancemang försvunnit redan under vårsäsongen, ja då har i regel höstarna blivit betydligt sämre. Problemet synes ha blivit värre de två senaste åren.

Låt oss nu se på den andra parametern för inspirationslag – bortamatcherna.
GIF:s bortastatistik 2002-2011

2002: 0-0-11 = 0% av tagna poäng.
2003: 1-1-9 = 50% av tagna poäng.

2004: 4-0-7 = 57% av tagna poäng.
2005: 3-2-6 = 44% av tagna poäng.

2006: 7-1-3 = 48% av tagna poäng.
2007: 2-1-8 = 41% av tagna poäng.

2008: 2-2-5 = 32 % av tagna poäng.
2009: 7-0-4 = 49% av tagna poäng.

2010: 1-2-7 = 25% av tagna poäng.
2011: 1-2-5 (17 matcher) = 28% av tagna poäng.

Visserligen tar de flesta lag färre poäng borta än hemma, men sämre än 40% av totalpoängen ska det inte behöva bli, helst inte sämre än 45% av totalpoängen. Som synes hade GIF ganska så normala siffror fram till och med 2007, samt 2009, men 2008, 2010 och 2011 har bortaresultaten varit extremt dåliga. Tre av de fyra senaste åren är det ett faktum, så tydligt att man kan tala om ett mönster. Det finns inte en chans att avancera så länge man bara tar 25-30% av sina poäng på bortaplan.
Både vår-höst-parametern och bortamatchparametern antyder alltså att GIF är ett humör- och inspirationslag. Där har vi alltså ett tredje problem, utöver de två andra som handlar om att talanger försvinner tidigt och obalansen i truppen pga värvningsstrategin.

Värre siffror än mot Ängö
Så något helt annat. Någon trodde att GIF:s förlust nyligen mot Ängö med 9-1 var den största någonsin. Inte alls. Sedan 2002 kan jag nämna följande: 0-12 mot Smedby (2002), 0-10 mot Hvetlanda (2002), 0-15 mot Hultsfred (2002), 0-9 mot OAIK (2002), 0-11 mot Orrefors (2004).
Till Mörbylånga
Efter denna extremt långa och krismedvetna inledning ska jag kanske ändå nämna några ord om den 18:e omgången.
GIF får nu åka till Mörbylånga som hastigt och lustigt har hittat formen. För ölandslaget är ju varje match nu av karaktären ”sista-chansen”, så GIF måste vara beredda på hårt och inspirerat motstånd. Nu måste ju GIF vända trenden någon gång och jag kan bara hoppas att det blir på lördag. Det handlar ju om att hitta ett spel som fungerar samtidigt som man får ta fram den där extra kämpaglöden som nu behövs.

I våras så vann Mörbylånga med 3-2 efter att ha backat hem och satsat på kontringar. Kan det möjligtvis bli en annan matchbild nu. Ja, jag tror det. Vi får se.
Tips omgång 18

SSG- Norra Tång 3-1
Kommentar: Ölandslaget är ganska starka och bör vinna på hemmaplan.

Rockneby-Ljungbyholm 1-2
Kommentar: Lurig match som kan sluta hur som helst. Tror dock Ljungbyholm är lite bättre.

Mörbylånga-Mönsterås 1-2
Kommentar: Enormt viktigt bottenmöte. Tror GIF är något vassare och åker hem med tre poäng.

Glömminge-Böda/Högby 1-2
Kommentar: Tror Glömminge har skadeproblem. Böda/Högby är i ganska fin form.

Blomstermåla-Kåremo 3-1
Kommentar: Kåremo tog väl en poäng hemma mot BIK vill jag minnas, men här ska man inte ha någon chans. Aldrig att BIK missar fyran pga Kåremo.

Ängö-Läckeby 4-1
Kommentar: Ängö ångar på just nu höga av doften från positiv kvalplats och bör vinna ganska enkelt.

Inga kommentarer: