31 augusti 2011

Centerpartiets utveckling till nyliberalt parti

Centerpartiet kommer med största sannolikhet att välja den uttalat (ny)liberale Annie Lööf som ny partiledare. Och även om hon har rötterna i Småland, så kan man med fog påstå att den så kallade Stureplanscentern behåller greppet om partiet. Annie Lööf var ju själv med och bildade Liberala gruppen som är ett nätverk för liberalt sinnade. Man kan fråga sig vad de gamla rejäla Centerledarna med stövlarna i leråkern skulle ha sagt om partiets utveckling på riksnivå. Om man med några få ord skulle beskriva Centerpartiets (Bondeförbundets) utveckling i Sverige under 1900-talet fram till idag så skulle jag välja följande ord.

Från konservativa värderingar till liberala.
Fokus från gemenskap till individ. Annie Lööf säger själv att hon lockades av partiets fokusering på enskilda människor. Någon tydlig samhällsvision om något gemensamt verkar man inte ha längre, vilket förstås blir logiskt med en tydligare liberal profil.

Från decentralisering (låt hela Sverige leva) till maktkoncentration (var hörs centerpartiets protester mot storregionerna?). På vårmarknaden i Mönsterås gjorde partiet en undersökning om vilken storregion folk ville tillhöra, men det naturliga hade väl varit att partiet hade gjort en namninsamling emot storregioner.
Från landsbygdsbaserad rörelse till ...ja vad?

Från blockpragmatism till tydlig alliansprofil.
Från skepticism och sund kritisk hållning till tidens strömningar till räddhågset politiskt korrekt i alla frågor.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Varför tar man inte Fredrik Federley som patiledare. Han leder ju Stureplanscentern. Han åkte ju till Kanarieöarna och fick resan betald av ett spritbolag. När man frågade honom sa han " Det var inte jag det var Ursula som åkte ". Han är transvestit och kallar sig Ursula. År det såna ärliga politiker vi vill ha?

Jonny sa...

Ja, Federley är en "härlig filur". Tyvärr så skojade han ju inte om Ursula. Nå, han blir ju nu belönad med en plats i partiets styrelse.