9 oktober 2011

Det görs skillnad på folk och folk i Sverige

Kontokortsschabbel
Jag minns mycket väl när Mona Sahlin hade schabblat med riksdagens kontokort och köpt Toblerone och lite annat smått och gott för skattebetalarnas pengar. Hon bedyrade att hon kanske var slarvig, men att hon banne mig inte var någon fifflare. Nå, hon fick kliva åt sidan många år för denna fadäs.

Man gör som det passar
Sedan har det fortsatt med än det ena, än det andra. Politiker som åker taxi för hundratusentals kronor, moderater som bara betalar för sådant som passar deras ideologi, dvs inte TV-avgift eller skatt på inhyrd arbetskraft, och så dessa giriga sossar som påstår sig företräda arbetarklassen.

Ännu en slarvig sosse
Nu har alltså ännu en ”slarvig” sosse levt upp skattebetalarnas pengar, och den här gången handlar det inte bara om en Toblerone, utan om drygt 160 000 kr i bostadsbidrag. Håkan Juholt säger i princip samma sak som Mona Sahlin. Jag har slarvat. Det var utan uppsåt. Jag har inte fifflat medvetet. Ja, tusan vad detta parti synes ha blivit överrepresenterat med slarvepellar. Annat var det på Tage Erlanders tid.
För Mona Sahlin räckte det inte att hänvisa till slarv. Vi kan ju inte ha en statsminister som slarvar med vardagsbestyr och andras pengar. Och det tog lång tid för Mona Sahlin att bygga upp nytt förtroende. Många kunde aldrig ge henne det igen.

Trogen i det lilla
Man kan tycka vad man vill om medias krav på perfektionism och hysteriska jakt på människors tillkortakommanden.  Men även om kraven på ett vitt förflutet ibland drivs för långt, så bygger politik på förtroende. Och den som inte kan eller vill sköta så banala saker som att betala TV-licens eller fylla i en blankett rätt kan förstås inte ges förtroende att leda landet. Jesus var en klok man som en gång sa att man först skulle vara trogen i den lilla uppgiften innan man gavs större förtroenden.
Vanliga medborgare får inte slarva
Vanligt folk som kämpar för att få ekonomin att gå ihop skulle aldrig komma undan genom att hänvisa till slarv. Det är bara att se till att fylla i alla blanketter rätt från början. Annars åker man dit för skattebrott, fiffel med bostadsbidrag eller sjukförsäkringen. Och de flesta kan ju inte bara trolla fram 160 000 och betala tillbaka direkt som Juholt gjorde, utan de får kanske dras med sitt misstag under flera år. Nä, slarv och girighet på politisk nivå är ytterst svårsmält hos allmänheten som själva har krav på sig att följa minsta detalj i lagen och som varje år får slita sitt hår för att få till alla blanketter rätt.

Det håller inte längre
Jag tror nog att folk accepterar politiker som har kommit till korta i livet och som har fel och brister. Men att inte vilja göra rätt för sig eller ha en slarvig attityd till skattepengar är helt enkelt inte acceptabelt. Förr kunde sossarna bygga mycket av sitt förtroende på att de till skillnad från de råa kapitalisterna minsann skötte sig och var hederliga skattebetalare. Rekorderliga. Det håller inte längre. De visade sig vara av precis samma skrot och korn. Även om Juholt talar sanning och inte medvetet har roffat åt sig pengar, så är slarvet förunderligt klumpigt. Alla torde väl begripa att man inte har rätt till samma höga bostadsbidrag om en annan person flyttar in och delar på hyran.
De lurar i vassen
Nu undrar jag i och för sig om inte Aftonbladets feministtrojka ändå ligger bakom jakten på Juholt. De kunde aldrig acceptera att S fick en man som partiledare igen. Var så säkra på att de inte lider med Juholt. Redan nu smids det säkert planer på vilken politiskt korrekt kvinna som skall få efterträda Juholt.

Fegt
Till detta skall läggas att varken S eller V ställer upp i kvällens TV-debatt bara för att de inte vill debattera med SD. Tala om att göra bort sig. Det framstår som oerhört fegt. Självmål. Vem skall nu föra den vanlige knegarens talan, den sjukes, den arbetslöses? Ja, det kan ju S och V drömma mardrömmar om ett tag framöver.

1 kommentar:

Anonym sa...

Förtroendet borta.AVGÅ Juholt! Nästa kandidat fram./Ci@