24 oktober 2011

Säsongen är slut II - spelaromdömen

Subjektiva kommentarer
Det har kommit önskemål att jag ska bedöma varje spelares insatser den gångna säsongen. Jag hade inte tänkt göra det då jag inte vill rikta strålkastarljuset på spelare som jag tror GIF mår bäst av att få behålla. Dessutom är jag för snäll och saknar kompetens för det. Endast den som följer spelarna varje vecka på träningarna kan göra en rättvis bedömning. Men kör till. De som letar har säkert koll ändå. Så det som nu följer är mina högst subjektiva kommentarer.
Mattias Stenfelt, målvakt – Blev skadad i slutet av förra säsongen, men jag tror inte det har påverkat denna säsong. Stod tråkigt nog inte de första matcherna, men har sedan varit ordinarie målvakt. Känns gedigen. Gör sällan några supertabbar, och bara släppt in ett par bollar som inte varit helt otagbara, vilket är ett gott betyg i division 5. Har oftast bra timing, inte minst i utrusningar. Kan även boxa ut bollen i närkamper. Har blivit bättre på att kommunicera med backarna. För ett par år sedan blev det lite missförstånd ibland, men det ser man allt mer sällan. Högsta vrålet i hela femman och hjälte i kvalmatcherna.

Idris Eliassi Sarzali - Vann den interna poängligan med 9 mål och 1 assist (seriespel). Behöver väl inte skriva så mycket om den här grabbens begåvning.  Alla vet vad jag menar. Har dessutom fått ta stort ansvar för laget genom att spela på flera positioner. Har varit GIF:s bästa spelare utan att dominera. Han kan ännu bättre. Men han har sitt humör att kämpa med. Ibland är det en tillgång, men ibland blir det för mycket hänga med huvudet eller tjafs. Är dock hårt och orättvist hållen av domarna.

Daniel Wesslund – Har bara spelat 15 matcher enligt statistiken. Verkar ha haft problem med hälsenorna och har enligt en obekräftad uppgift jobbat natt. Kommer ändå tvåa i poängligan med 4 mål och en assist. Det är förstås ändå för lite med tanke på hans kapacitet. Men eftersom jag vet att Daniel är väldigt seriös med träningen, så kan man inte klaga på det. Ibland verkar han inte få de bollar han ska ha att jobba på. Men så ibland gör han allt rätt, blixtrar till och gör mål eller slår den där öppnande passningen. Hans mål i 90:e minuten i sista kvalmatchen kan mycket väl ha varit avgörande för att GIF skulle få spela i femman nästa år. Om Daniel får spela match efter match där han trivs bäst så är han given.

Johan Lagström – 11 matcher enligt statistiken. Gjorde en dumhet och blev avstängd flera matcher. Skadade sedan foten och kunde inte spela några matcher. Har dessutom sällan fått eller kunnat spela hela matcher. Nu är dock min uppfattning att Johan är en utmärkt fotbollsspelare som ger tyngd i spelet och som dessutom kan göra mål. Oerhört synd att han inte kunde spela fler matcher. Given envis småtrumpen nyckelspelare i min startelva.

Martin Lindqvist – Verkar ha spelat 17 matcher innan han försvann av någon anledning som jag inte känner till. Gjorde bara tre mål och fick inte riktigt till det framför mål när chanserna kom. Men Martin är ju som jag ser det ändå given på plan. Men om han nu inte var i målform så kunde man ha flyttat ut honom som ytter, där hans snabbhet dessutom skulle ha kommit till sin rätt.

Oskar Olsson – Oskar är en kämpe. Får kanske inte till det i alla matcher, men jag gillar inställningen. Verkar ganska stark och resolut. Även stark på huvudet. Men var ska karln spela? Back eller ytter? Jag ser honom helst i lite mer offensiva roller, kanske som en smått burdus ytter. Om jag minns rätt blir han ibland inbytt och så utbytt och så inbytt. Jag skulle vilja se honom spela fler hela matcher.
Ako Eliassi – Har kanske inte gjort så mycket väsen ifrån sig och är så teknisk att han ibland trixar bort sig när han vill att fotboll ska vara vackert att se på. Men Ako gör ett kanonjobb lite i det tysta och är given på mitten i min startelva. En publikfavorit.

Daniel Skaret – 11 matcher enligt statistiken. La av, men kom tillbaka och ställde upp för GIF när det krisade. I mina ögon redan en legend. Är kanske inte riktigt lika snabb som förr, men ändå nyttig på alla sätt. Håller genom sitt snack uppe moralen. Kan göra rutinerat grovjobb, men blixtrar också till ibland och gör läckra mål. Har en förmåga att vara på rätt plats vid rätt tillfälle. Jag lovar att äta än mer korv på Frasses efter det här.
Viktor Niklasson – 14 matcher. GIF:s bäste spelare så länge han spelade för GIF, och då var han ändå inte på topp och han glänste inte i varje match. Ibland såg han ut att hålla igen för att inte riskera skador. Men som bollhållare, vägvinnare och spelfördelare gjorde han en fin insats. Att han sedan lämnade för Långemåla har jag lite svårt att förstå, men det är svårt att bli sur på någon som ändå gav GIF 14 matcher.

Tobias Jonsson – Har fått mer speltid i år. Är väl ännu lite ojämn, men imponerar ändå med sin extrema snabbhet. Verkar ibland inte veta var han ska göra av bollen när han får den, men det tar sig väl. Lite mer fysik så kan han säkert etablera sig. Spännande spelare som har stor potential. Har en känsla av att han kan bli hur bra som helst om han är beredd att lägga ner den träning som behövs.
Daniel Wallin – Den bäste inhopparen i Småland som har fått hoppa in lite för lite i år. Kanske inte så roligt att nästan alltid få vara inhoppare, men han gör det bra.

Jimmy Nilsson – Ännu en kämpe som får spela både back och mittfältare och jag blir inte klok på var han trivs bäst. Jobbar och sliter, gör mycket grovjobb som sällan uppmärksammas. En spelare man inte vill mista.
Martin Johansson – Har ibland en förmåga att dribbla när han ska spela upp bollen, vilket gör att det alltid är spännande med Martin på planen. Hans dribbelkonster gör att jag faktiskt tror att han har oanade möjligheter att spela även yttermittfältare. Varför har man inte testat honom där? Hur som helst har det blivit allt mindre dribbel och han känns säkrare. Ger alltid 200%. Hans gula kort ser jag som en merit som vittnar om bra inställning.

Damir Hasicic – Fin tekniker som ännu blandar och ger. När han mötte erfarna motståndare vägde han ibland lite lätt som ytterback, men i andra matcher var han hur säker som helst. Men han är under utveckling och hade jag varit tränare så hade jag tveklöst satsat på Damir i mer offensiva roller där han med sin följsamma teknik borde kunna bli hur bra som helst. Alla såg väl hur han dribblade bort hela Alstrebro/Kronoforsförsvaret i näst sista matchen.
Manfred Löfström – Jag trodde han var given ytterback, men så fick han plötsligt kliva åt sidan, göra inhopp, spela halva matcher. Och det kan väl vara en nyttig erfarenhet att inte ta sin plats för given och få nöta lite på träningsoverallens bakdel. Men den här grabben är ju begåvad och bör kunna etablera sig som back. Men jag såg honom också som ytter i någon match om jag minns rätt och frågan är om han inte imponerade än mer där. Ska bli spännande att se honom nästa år.

Mariwan Waissi – Är en sån där spelare som det känns tryggt att ha på planen. Tror dock han har varit lite småskadad vilket kanske har hållit honom tillbaka lite ibland. Har dock mycket kunnande i kroppen och är en nyttig allroundspelare som GIF ska vara tacksamma för.
Martin Nilsson – Har spelat till sig en mittbacksplats som han förtjänar. Kul att se när någon tar steget in i A-laget med sansat lugn. Kommer förstås att utvecklas än mer i takt med att han tränar och spelar matcher.

Niklas Kindberg – Spelade i säsongens sista matcher och vet inte hur han kunde vara så bra från ingenstans. Men jag har inte varit på träningarna. Bidrog med säkra kämpainsatser. Såg rutinerad ut fast jag sällan sett honom tidigare. En gåta.
Robert Niklasson – Spelade de sju sista matcherna som mittback och det här var ju en lirare som jag blev belåten med. Verkar rutinerad, reaktionssnabb och säker brytare.

Magnus Johansson – Målvakt i några av de första matcherna. Så pass rutinerad att ringrostigheten knappt märktes.
Alfred Ekwall – Fick hoppa in framåt i några matcher. Spelade dock för kort stund för att jag ska kunna bedöma honom. Han har dock gjort bra ifrån sig i U-laget och lär säkert få fler chanser.

Beqir Fifa – Är på väg tillbaka efter sin svåra skada. Fick hoppa in några matcher och jag tycker han klarade sig bra. Verkade smidig med bra teknik. Här handlar det nog om att få spela matcher igen.
David Petersson – Fick hoppa in ett par matcher. För lite speltid för att jag ska kunna göra en bedömning.

Fredrik Berglin – Fick en del speltid i A-laget och gjorde bra ifrån sig. Verkar ha bra speluppfattning och bra fysik. Även här handlar det om att få spela in sig.
Övriga som jag har missat: Fredrik Sandelius och Jamal Eliassi har en match vardera enligt statistiken. Jamal känner jag ju till och han är ju en levande legend som verkar ha trappat ner lite. Rikard Nilsson står också på tre matcher, men jag har nog missat hans inhopp.

Ja, det var väl alla hoppas jag. Jag saknar förstås liraren och kämpen Ardi, men har inte en aning om hans tillstånd.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vore kul med personliga kommentarer om dammerna också

Jonny sa...

Absolut! Har dock inte följt dom lika länge som herrarna än och känner mig mer osäker på vissa, särskilt som jag inte sett lika många matcher där. Men det ska bli bättre. Ska göra ett fösök i alla fall. Blir det bra så lägger jag ut det.