6 oktober 2011

Unika foton från 1950-talets Mönsterås

Idag visar jag några unika färgfoton från 1950-talets Mönsterås. Det är Mats Granström som hade vänligheten att skicka mig fotografierna som hans far Anders Granström en gång tog. Det är ytterst sällan jag har sett färgfoton som visar Mönsterås från denna tid. Klicka på bilderna för större format, så att detaljerna framträder.


Troligen 1 maj 1955. Storgatans södra del. I vänster bildkant ser vi Rydvalls hus, idag rivet. Längst till höger ser vi en del av Garvargården som revs på 1960-talet. Notera vägskyltarna till Oknö och Nynäs. Notera även det hus som låg framför dagens Pizzeria Rhodos/Gladan.

Bilden med den tjusiga regnbågen är tagen från Bryggerigatan 5. Längst ned i bilden skymtar Bryggerigatan och ett lekande barn. Den andra vägen som går från bildens vänsterkant mot dess mitt är Hagagatan. I bakgrunden syns Pionjärgatan 6. Sista huset på Hagagatan, liksom Pionjärgatan 8 var uppenbarligen inte byggda än, för där hänger tvätt.

Hus på Hagagatan och Bryggerigatan som hade blivit byggda under 1950-talet. En liten sandlåda för de minsta fanns det förstås. I bakgrunden ser man att de håller på att bygga Holms kiosk, varför vi kan dra slutsatsen att fotot togs 1959.

Storgatan tidigt 1950-tal. Notera att Kisells då låg på Storgatans västra sida. När jag var barn på 1970-talet hade den flyttat över till andra sidan gatan.

Inga kommentarer: