2 november 2011

De magiska stämplarna - ekologiska frågetecken

De magiska stämplarna
Åter igen har vi kunnat läsa om hur Mönsterås kommun satsar på Krav-stämplad mat och ekologiskt odlat. Det är sådana där positivt laddade ord som det liksom inte är någon idé att ifrågasätta. Eller? Kanske borde man det? Det har till och med gått ut direktiv till skolorna om detta. Finns inte exakt de varor kommunen kräver att skolorna ska köpa in, så ska de inte köpas in alls. Man får en känsla av att kommunen helt har låst sig vid detta. Flera frågor lämnas obesvarade. Vilka krafter ligger bakom denna i det närmaste religiösa fokusering på dessa stämplar? Hur påverkar det ekonomin? Hur påverkar det barnens näringsintag? Hur påverkar det miljön? Hur påverkar det matsedelns utbud och variation?

Ekologiskt odlat sämre för miljön - kräver mer energi
Nu finns det dock flera framstående forskare som menar att ekologiskt odlat inte alls är bättre än konventionellt odlat. Ekologiskt odlat ger lägre intensitet och lägre avkastning på i genomsnitt 40% per skörd. Nobelpristagaren Norman Borlaug menar att ekologisk odling är dåligt för miljön eftersom skörden per areaenhet är lägre. Han hävdar att den därför behöver större arealer för att producera samma mängd livsmedel. Det kräver helt enkelt mer energi. Enligt Borlaug, som gjorde stora insatser för att minska världssvälten, skulle endast 4 av världens 6 (7) miljarder kunna leva på de jordbruksarealer som finns om ekologisk odling tillämpades.
Ekologiskt odlat - lägre proteinhalt, sämre smak och svårare att koka
Vid Uppsala Universitet har man också visat att ekologiskt odlat inte med automatik är bättre. Man har tvärtemot visat att ekologiskt odlat vete och ekologiskt odlade morötter ger sämre resultat än konventionellt odlade. Vetet fick exempelvis lägre proteininnehåll. Ekologiskt odlade morötter gav en bittrare smak. Jag läste också att ekologiskt odlad potatis har sämre kokegenskaper än konventionellt odlad, vilket inte minst ger utslag i storkök.

Något mindre risk för rester av kemiska bekämpningsmedel
Risken för rester av kemiska bekämpningsmedel är något mindre hos ekologiskt odlat, men skillnaden verkar inte vara stor. Frågan är om denna fördel kan motivera att kommunen köper ekologiskt odlat när vi nu känner till de stora nackdelarna.

Risken
Risken är nu alltså påtaglig att Mönsterås Kommun köper dyr ekologiskt odlad mat/råvaror som smakar sämre, ställer till det vid potatiskokning, ger ungarna mindre protein och skadar miljön. Vilka vetenskapliga studier har Mönsterås haft som underlag för att driva den linje man nu gör? Eller handlar det bara om övertygelse och trender?

Inga kommentarer: