29 november 2011

Fullmäktige struntade i folkviljan

Frågor på vårmarknaden
På vårmarknaden gick Centerpartiet runt och frågade folk om de helst ville tillhöra storregion Skåne eller Östergötland. Eftersom jag själv anser att frågan är felformulerad, då jag tror att storregioner är fel väg att gå, så ville jag helst inte svara. Men till slut svarade jag Skåne. Jag var förstås i minoritet. Jag vill minnas att bortåt 80% av de tillfrågade svarade Östergötland och om jag inte minns helt fel så var Centerpartiet inne på samma linje. Tanken med frågorna bör väl ha varit att få ett hum om folkviljan. Men inom politiken får man uppenbarligen ändra sig hur snabbt som helst och nu verkar folkets vilja inte mycket värd.
Emot folkviljan
Så när nu Centerpartiet och Socialdemokraterna har röstat för region Skåne i fullmäktige så går man med största sannolikhet emot folkviljan. Visserligen var ju omröstningen på Storgatan ingen vetenskaplig sådan, men jag tror den återspeglade folkviljan ganska väl. Rent historiskt har vi tveklöst mer gemensamt med områdena norröver, både kulturellt, juridiskt, administrativt och språkligt. Att nu så flagrant köra över folkviljan i en så viktig fråga är högst anmärkningsvärt.

Inga storregioner alls
Personligen svarade jag Skåne då inte särskilt mycket gott kommit norrifrån genom historien. Från norr kom Gustav Vasas trupper och från norr kom införlivningen i det svenska riket. Med Skåne hade vi dock handelsutbyte redan under danska tiden, särskilt vid gränserna. Jag vänder mig hellre söderut än mot rikets centrala delar. Men helst vill jag inte se några storregioner alls. Det bästa vore att samarbeta lite som det passar. Vad gäller universitet så samarbetar vi ju redan med Växjö. Och för andra områden faller sig andra geografiska indelningar mer lämpliga.
Kristdemokraterna var väl det parti som mest satte sig på tvären gentemot en Skåneregion. Därmed lär de ha hamnat närmast folkviljan denna gång. Och nog är det förvånande att Centerpartiet som säger sig stå för decentralisering och landsbygdens överlevnad överhuvudtaget kan ställa sig bakom storregioner, rent principiellt. De borde ju ha gått i bräschen för motståndet.

2 kommentarer:

Eje sa...

När man diskuterar regionfrågan så har jag inte hört någonstans vad en region skall var bra på. Ska vi ut i Europa och agera eller ska vi syssla med sjukvård och vägar. Detta avgör vilket underlag som behövs befolkningsmässigt. Förmodligen både ock.Problemet med Skåne är att där är olika regioncentra redan etablerade och Kalmar län har inte mycket att hämta. Däremot finns alla möjligheter att förhandla norrut. Trots alla vinklingar som pågår tror jag att saken är avgjord. Det beror på ett uttalande av en representant för Sveriges Kommuner och Landsting som sa i Mönsterås att kommer ni inte överens så blir det som vi föreslagit dvs Småland och Östergötaland

Anonym sa...

Vem har bestämt att vi skall ha nya regioner? Har vi haft folkomröstning eller är det en ny diktatur signerad Reinfeldt och kompani?