1 november 2011

Mönsterås är fjärde dyraste kommunen i länet och bland de dyraste i landet


Nils Holgersson
Varje år genomförs den sk Nils Holgersson-undersökningen där man undersöker varje kommun utifrån kostnader för el, fjärrvärme, VA och avfall. Bakom undersökningen står Fastighetsägarna Sverige, HSB, Hyresgästföreningen, Riksbyggen och Sabo.
Mönsterås bland de dyraste
Mönsterås visar sig i detta avseende vara en av de dyrare kommunerna att bo i – den fjärde dyraste i Kalmar län. Vad gäller avfall är Mönsterås faktiskt billigast i länet, medan elen är näst dyrast och fjärrvärmen är också på en hög nivå. Sett till hela landet så är Mönsterås den 65:e dyraste av 290 kommuner. Jämför man Mönsterås med andra kommuner av samma storlek, vilket är det mest rättvisa, så hamnar dock Mönsterås på genomsnittet, så ur den aspekten är resultatet inte anmärkningsvärt. Att det är något dyrare i glesbygd och i kommuner med litet befolkningsunderlag är väl ganska självklart, även om det tycks ha skett en viss utjämning de senaste åren. Undantag finns också. Högsby är exempelvis betydligt billigare än Mönsterås.

Tre tusen kronor om året
Sedan kan man förstås väga in helt andra faktorer som kommunalskatt och affärspriser för att bredda perspektivet, men även om det görs så torde Mönsterås bli en ganska dyr kommun att leva i. Nu har kommunen andra kvalitativa fördelar som säkert kan väga tyngre för många, men helt oväsentligt är det förstås inte med de nämnda kostnaderna där det torde handla om ca tre tusen kronor om året beroende på om man bor i exempelvis Mönsterås eller det billigare Kalmar (beräknat på 150 kvadratmeters boende). 

Andra kvaliteter
En sådan här rapport väcker förstås frågan hur små kommuner ska kunna konkurrera när kostnaderna ofta blir högre än i större kommuner. Ja, man måste förstås lyfta fram andra kvaliteter, vilket i sin tur kräver framsynta politiker. Det är därför man blir lite rädd när Mönsterås Kommun ständigt har dessa återkommande skolproblem, då en skola i toppklass är det bästa man kan konkurrera med. Likaså blir man bekymrad om allt fler strandnära lägen bebyggs då kommunen därmed förlorar en del av sin unika natur som också lockar många. Och så borde ju en liten kommun kunna locka med lugn och ro på gator och torg. Men jag ska ärligt tillstå att jag helst inte går ut och går i centrala Mönsterås en fredags- eller lördagskväll. Därtill har det varit för många oprovocerade överfall sista tiden.
Skenande fjärrvärmepriser
Det som slår en i rapporten är de skenande fjärrvärmepriserna som stigit med 46% i genomsnitt sedan år 2000. Noterbart också är att det i 40% av fjärrvärmekommunerna skulle vara lönsamt att byta till alternativa uppvärmningsformer.

Inga kommentarer: