19 november 2011

Mönsteråsbloggens stora julmusttest 2011

Här ser vi musterna som är med i årets test.

Årets stora julmusttest
Jag vet att ni har väntat. Men nu är det äntligen dags. Mönsteråsbloggens årliga, stora och avslöjande julmusttest av i Mönsterås förekommande sorter ska publiceras– det avgörande tecknet på att julen snart är här. Mustprovningen omfattar i grunden tre moment – titta, dofta, smaka. Smaken är den enskilt viktigaste faktorn, men man ska inte förakta en vackert formad flaska, ett charmigt asymmetriskt skum eller den väldoft som en angenämt kryddad must sprider i det julpyntade hemmet. Julmusten är, vare sig man är mustsnobb eller inte, en upplevelse för alla sinnen.

Zeunerts julmust (Zeunerts bryggeri) Betyg 5

Zeunerts kultförklarade must från Sollefteå avviker som vanligt från de vanliga dussinmusterna. Zeunerts är det enda bryggeri som använder eget extrakt och som brygger sin must. Dessutom lagrar man musten under två månader. Redan anblicken av den vackra mörka flaskan och den gemytliga etiketten skapar en inbjudande atmosfär. Doften är svårtolkat komplex och skapar nyfikenhet. Det mörka skummet är högkvalitativt och påminner lite om ölets. Och så kommer vi till smaken. I grund och botten hittar vi förstås en utsökt mogen mörk must. Men här finns också en påtaglig ton av tallbark och kaffe, en aning karamell och kanske en touch av multnade löv. Extraktrikedomen är ljuvlig. Det här är mustperfektion. Zeunerts skall inte slarvas bort under stoj och stim utan avnjutes bäst i lugn och ro, antingen som den är eller ihop med någon god julchoklad. (Vanligtvis återfinns den på Citygross i Kalmar, men i år hade Algots i Mönsterås tagit hem ett par partier, kanske har de några kvar).

Three Hearts julmust (Krönleins) Betyg 4

Krönleins har minsann ambitionen att få fram en trevlig must som höjer sig över genomsnittet. Och även i år har man lyckats. Tyvärr är den trevliga glasflaskan utbytt mot en tråkig plastniding, men i övrigt är allt som det ska. Doften är kanske något svag, men ändå klassisk julmust som lockar till vidare bekantskap. Musten har en gedigen tyngd och är ytterst välbalanserad. Smaken är mogen med en klassisk mustsmak spetsad med en nyans karamell. Skummet är charmigt med asymmetriska bubblor. Three Hearts julmust passar utmärkt till de lite saltare julrätterna eller rent av till de lite festligare tillfällena. (Konsum)

Apotekarnes (Carlsberg Sverige) Betyg 4

Apotekarnes är ju barndomens must och här ändrar sig inte doft och smak särskilt mycket från år till år. Med andra ord - är man nostalgiskt lagd så smakar Apotekarnes precis som julmust ska smaka. Och även om det är en kommersiell produkt anpassad för att vara alla till lags, så är den tämligen nyanserad. Fram träder tydligt smaker av både malt och humle. Dessutom finns en seriös underton av bark och bränd knäck. Skummet är generöst och bubblar precis så länge det ska för att mysfaktorn ska infinna sig. Mustar som bubblar för länge skapar bara onödiga irritationer.  Apotekarnes skall helst drickas i glasflaska, men de verkar bli allt mer sällsynta. I de affärer jag besökte fanns den bara i trist plastflaska. (Algots, Konsum, Netto)

Alla tiders Julmust (Åbro bryggeri) Betyg 4

Småländska bryggeriet Åbro gör en riktigt trevlig julmust. Och det är inga konstigheter, utan en enkel ren must i trevlig glasflaska, men den är inte så anspråkslös att den saknar karaktär. Ibland vill man bara ha en vanlig must, och då passar Åbros must utmärkt. Skummet är charmigt piggt. Smaken är klassisk must med en underton av kola och en överraskande lång eftersmak. Mer behövs egentligen inte. Åbros must är en fin outsider på julbordet. (Algots)

Nygårda julmust (Spendrups) Betyg 3

Nygårda fortsätter leverera en trevlig stabil bruksmust som passar hela familjen. Etiketten är kanske lite kitschig, men symboliserar ändå jul. Musten som har ett ljuvligt bubbligt skum har en frisk fruktig mustsmak med en trivsam kolatouch. Den är dock lite klen i eftersmaken, vilket håller nere betyget ett snäpp. Mustarna med högst betyg tar jag fram till julhelgen, men den här dricker jag gärna dagarna före och efter jul. (Algots, Konsum)

Nygårda fatlagrad julmust (Spendrups) Betyg 3

Spendrups har genom åren försökt utveckla alternativa mustar och de flesta har ärligt talat varit pinsamma. Den här ekfatslagrade har dock blivit en återkommande sort som håller ganska hög kvalitét. Flaskan är riktigt trevlig och av glas, vilket ger ett sympatiskt intryck. Smaken sticker verkligen ut med en tydlig rökt ton som faktiskt dominerar lite för mycket, även om mustsmaken inte på något sätt är utraderad. I mindre doser är den riktigt trevlig om man vill variera sitt mustdrickande. I år har Spendrups också tagit fram en must som enbart kan köpas på systembolaget. Det är en must som har lagrats sex månader på bourbonfat av ek. Kanske får jag anledning att återkomma till den. (Algots)

Julmust Harboes (Harboes bryggeri) Betyg 1

Danska bryggeriet Harboes slätstrukna must smakar mer colaläsk än must. Eftersmaken är helt frånvarande och kvar blir bara en söteklibbig sörja i gommen. Den är kanske inte lika syntetisk som Icas eller Coops, men är ändå pinsamt tam och blek. Musten är också svår att hälla upp då den kompenserar den orkeslösa smaken med ett extremt stort skum. Flaskan är dessutom sladdrig och hal. Harboes julmust kan kanske få sina köpare tack vare det låga priset, men för den som söker en must att njuta av kan den näppeligen rekommenderas. Harboe borde ge upp sin must och fokusera på det man kan – öl. (Netto)

ICA Julmust Betyg 1

Icas must tillverkas av en anonym läskfabrikant, förmodligen någon som levererar till stora affärskedjor, vilket alltid är ett oroande tecken. Redan vid upphällningen från plastflaskan, med en trots allt unik etikett, blir jag oroad då musten ser oerhört tunn ut. Det ser ärligt talat ut som must spetsad med kranvatten. Skummet är dock ok, även om det blir lite för mycket, precis som om den, liksom Harboes must, vill kompensera för andra svagheter. Därför är det förvånande att den är så pass klent kolsyrad, vilket ger en avslagen upplevelse. Smaken är omogen och tunn med en besk underton av syntetiskt socker. Som helhet en karaktärslös slarvmust, om än inte helt sämst i klassen. (Algots)

Coop julmust (Hellefors bryggeri) Betyg 1-

Coops Helleforsbryggda must har förvisso en kitschig etikett, men sedan tar det roliga slut. Här finns tyvärr inte mycket som påminner om en traditionell must. Smaken är vattnig, artificiell och stickig och påminner om värsta sortens hemmagjorda automatläsk, och då hjälper det inte att skummet ser trevligt ut. (Konsum)

Brunneby Enebärsdricka (Brunneby musteri) Betyg 4+

Barndomens jular hade alltid enbärsläsk på bordet, men enbärsläsk finns ju inte längre. Brunneby Enebärsdricka är därför ett trevligt alternativ. När flaskan öppnas slås man direkt av den tydliga enedoften. Och när man sedan smakar blir man inte besviken. Det smakar verkligen enbär, vilket beror på att man faktiskt har äkta enbär i drickan. Drickan är mustigt fruktig och lätt kolsyrad. Brunneby enebärsdricka är en ytterst trevlig dryck som jag absolut kommer att ställa fram på julbordet. Jag köpte de två sista flaskorna på Konsum, men förhoppningsvis får de hem fler. (Konsum)

6 kommentarer:

Scribo sa...

Det var ett inspirerade inlägg. Själv har jag alltid köpt Apotekarnes men det är kanske dags att vidga sina vyer. Nu dricker jag så extremt lite läsk att jag faktiskt har kvar en back från förra året. Jag hoppas de vinner på lagring :)

Anonym sa...

Tycker att Zeunerts blivit sämre sedan Kopparbergs tog över. Den är visserligen fortfarande den godaste julmusten, men visst har den blivit lite blaskig!? Jämfört med för ett par år sedan smakar den numera som utspädd med vatten.

//Ylva.

Addicted to Julmust sa...

Tack för, återigen, ett välskrivet test!
Har du druckit Enbärsmust från Svenskt Mathantverk? Den samlar det bästa från två världar - enbärsdricka och julmust; tror att den skulle passa utmärkt på ditt julbord.

Jonny sa...

Ylva: Jag har bara druckit Zeunerts sedan 2009 och har inte märkt någon skillnad dessa år. Har inte läst någon liknande kommentar på Zeunertsfantasternas forum. Men du kanske har druckit den längre tillbaka i tiden och kan jämföra på det sättet. I så fall får jag väl vara glad att jag kom in så sent, annars hade jag nog inte varit lika lycklig. Zeunerts själva hävdar att Kopparbergs inte lägger sig i hur man gör sin must, men sanningshalten i det kan jag förstås inte garantera. Det finns ju en risk att större bolag vill standardisera smakerna.

Scribo: Det finns dom som lagrar must. Själv har jag inte testat det.

Addicted to....Tack! Nej, den har jag inte testat. Ska se om den finns i mina trakter eller om den kan beställas.

Zeunertsmannen sa...

Jag garanterar att Zeunerts har haft samma recept i ca 40 år. När Spendrups köpte bryggeriet tog man bort musten. Kopparberg lät bryggeriet återuppta julmusten igen. Ett år tappade man musten på Kopparbergs, men sedan 2008 eller 2009 tappas den på Zeunerts bryggeri i Sollefteå igen. Smaken kan variera något från år till år eftersom den lagras.

Jan Walter sa...

smakade Zeunerts för första gången i år och måste säga att det är den godaste julmusten jag smakat! Riktigt mustig smak och underbar eftersmak :)