21 november 2011

Politisk grundkurs A - Tre trix när det krisar

Tre strategier
Det är min övertygelse att de flesta politiker i grund och botten har en genuin strävan att bidra till ett gott samhälle. Men det står inte i motsättning till politiska trix. I Sverige tror vi ju ofta att vi är bättre, säkrare, hederligare, mer jämställda och mindre beräknande än i andra länder. Så är det förstås inte och därför ska maktens mekanismer diskuteras även när det handlar om politiker som vill väl. Idag ska vi titta på tre grundläggande politiska strategier när det krisar.

1 – Mörka eller förvränga verkligheten
Den som har sett komediserien Starke Man vet att kommunalrådet gör sitt bästa för att tysta ner saker och ting som kan orsaka negativ publicitet om det hamnar i media och kommer till allmänhetens kännedom. Att mörka eller selektivt bortse från mindre goda rapporter torde vara förstahandsalternativet även i Mönsterås och tillämpas mästerligt på kommunens hemsida och ute på förvaltningarna. De positiva rapporterna som bekräftar bilden av en välskött kommun får stort utrymme, medan de negativa oftast inte omnämns alls om man nu inte lyckas lyfta fram de få positiva avsnitten i en i övrigt mörk rapport.
2 – Ta åt sig äran när det går bra, skicka fram tjänstemän när det går dåligt
Men det är ju inte alltid man kan eller vill mörka något. Media tvekar ju i regel inte att skriva om de får nys om något. I Starke Man tar kommunalrådet gärna åt sig äran när något har gått bra, men skickar fram sina ledande tjänstemän när något har gått snett. De som har gjort komediserien har uppenbarligen god kännedom om hur verkligheten ser ut i många kommuner. För det är ju precis så det går till i Mönsterås.

I Mönsterås ser vi i regel kommunalrådet när det är bluesfestival, när det skall klippas band, när trevliga innovativa projekt och satsningar skall sjösättas och när den årliga positiva företagsrankingen kommer. Han glänser när något går bra. Men så kommer ju den där förtretliga skolrapporten varje år och där ligger ju Mönsterås illa till. Fram med skolchefen. Och så kan det ju bli lite problem med snöröjningen eller gatuplanteringarnas skötsel. Inte så kul. Då skickar vi fram Hans från Tekniska. Och så dyker Socialstyrelsen upp och noterar allvarliga brister på ett äldreboende. Fram med socialchefen.
På så sätt lyckas kommunalrådet undvika att förknippas med politiska misslyckanden. Genom att istället synas i positiva sammanhang så slipas det sakta men säkert in en positiv bild i människors medvetanden.

Nu skulle man ju kunna tänka sig att tjänstemännen får uttala sig just därför att de förväntas vara experter. Men så vida det inte handlar om någon tjänsteman som direkt misskött sig, så är det ju ändå politikerna som är ytterst ansvariga och som därmed borde stå till svars.

3 – Kommunalrådet som hjälte
Men så finns det ett tredje scenario som egentligen är det som kräver den största politiska fiffigheten. Detta scenario kan vi kalla för ”kommunalrådet som hjälte”.  Ponera att media uppmärksammar att en vägsträcka har försummats, är livsfarlig och saknar cykelbana. En tjänsteman får rycka ut som i panik stammar lite om prioriteringar och vägverket. Tjänstemannen får för läsarna personifiera det som egentligen är ett politiskt misslyckande. Några dagar senare så går kommunalrådet Roland Åkesson ut i media och deklarerar att kommunen ska ordna en cykelväg på den aktuella vägsträckan. Kommunalrådet själv visar handlingskraft och styr upp situationen. Ett annat exempel var när tjänstemännen hade tagit fram ett förslag om skollokalerna för ett par tre år sedan. Förslaget mötte hårt motstånd från allmänheten. Efter några veckor hade Åkesson känt vartåt det blåste och satte ner foten. Skolorna skulle räddas. Plötsligt framstod Roland som skolornas räddare som skrotade det dumma tjänstemannaförslaget. Frågan är om det inte är i situationer av det här slaget som Roland Åkesson visar sig som skickligast.

Ja, det var tre politiska knep som kanske en gång var genomtänkta strategier, men som med åren sätter sig i korridorerna och blir ryggradsreflexer.

3 kommentarer:

Eje sa...

Det ligger en hel del i Jonnys analys och att det över tid har varit så markant det tror jag inte många kunnat undgå. Vad som är bekymmersamt är att imagebygande är viktigare än rätta till problem som vanligtvis hamnar under mattan. Samtidigt har kommunen sackat efter på flera områden nu senast på turistområdet och vi får hoppas att den nya kommunchefen får fria händer att utveckla den sidan.

Anonym sa...

Kunde dom inte lägga in en video på skylten vid E22 där Starke man sitter och vinkar åt folket.

Jonny sa...

Ha, ha, utmärkt idé.