21 december 2011

Futiliteter är inget för en fri själ

Ibland läser jag om arbetsgivare vars IT-policy förbjuder de anställda att vara uppkopplade mot Facebook och nättidningar. Jag ler lite och funderar på om policyn behövs eftersom de anställda har dålig arbetsmoral eller om det bara är för att jäklas och visa vem som har makten. Men dålig arbetsmoral finns enligt min erfarenhet nästan bara på arbetsplatser där arbetsgivaren har misslyckats med att skapa en kreativ och stimulerande miljö, även om det förstås säkert finns ett och annat undantag med karaktärsproblem.

Jag minns när jag jobbade på universitetet i Växjö. Stora delar av året jobbade man mer eller mindre dygnet runt. Jag tittade exempelvis aldrig på TV och var nästan bara hemma för att duscha och i bästa fall sova några timmar. De flesta helger jobbade man också. Vi som inte hade familj hade jobbet som en livsstil. Att man då också skötte vissa privata angelägenheter från jobbet var ju inget som arbetsgivaren lade sig i. Vi gav tid, kunskaper och goda resultat. Därför ägnade de sig inte åt futiliteter, utan såg till helheten och måluppfyllelsen. Ingen hängde över axeln för att se om man tog en tur till Aftonbladet eller Tradera. Om någon skulle ha haft fräckheten att påtala dessa snedsprång, så hade vi förmodligen bett dem läsa senaste kursutvärderingen. På ett sätt blev man väl bortskämd med akademisk frihet, men den skapade en jordmån som gav träd med god frukt.
Jag har fortsatt fokusera på kvalitativa aspekter mer än detaljer i gränsdragningar som ofta bara kväver den arbetsglädje och kreativitet som jag är säker på att de flesta har. Idag har jag familj och bor inte längre på min arbetsplats. Men det händer ganska ofta att jag forskar fram uppgifter på min fritid som jag sedan ”ger” min arbetsgivare. Å andra sidan fångar jag upp en och annan bild som jag sedan använder i mina artiklar utifrån den övertygelsen att arkiv är till för att användas. Ett givande och tagande. Jag är alltid uppkopplad mot olika nätverk, men ägnar dem högst ett par minuter per dag. Och när jag tar rast läser jag tidningar. Skulle jag inte ha de rastgårdarna för hjärnan skulle slutresultatet bli betydligt sämre. Jag är en för fri själ för futiliteter.

Inga kommentarer: