22 december 2011

Lite kulturellt...

Regional kulturplan fick bakläxa
Regionens kulturplan fick bakläxa av Statens Kulturråd. Den var sämst skriven i hela landet och saknade det mesta som en kulturplan ska ha. Därmed ligger Kalmar län illa till när de statliga kulturpengarna skall delas ut. Läs här för att se en kritik av planen.

Politiker med andra drivkrafter tog över
Problemet, om jag har förstått rätt, är att politiker med andra huvudsakliga drivkrafter än kulturens väl tog över och körde över de mer initierade tjänstemännen. Och när politiker tar hand om kulturfrågor blir det i regel ett krasst nyttoperspektiv – hur kan kulturen gynna näringslivet och kommunernas utveckling i ekonomiska termer. När genuint kulturintresserade handhar kulturfrågor belyser man i regel helt andra faktorer som kulturens betydelse för yttrandefrihet, demokrati, välbefinnande etc, något som faktiskt även Statens Kulturråd tycks premiera.

Kultur och hälsa
När Mönsterås Kommun nyligen skulle sätta samman en folkhälsoplan så fick kulturen snålt med utrymme, om ens något, varför kulturchefen på Kulturnämndens uppdrag i sitt remissvar fick komplettera med nya skrivelser för att lyfta fram kulturens betydelse för hälsan. Symptomatiskt får man väl säga. För att se Kulturnämndens skrivelse, gå till följande sida, gå ner till Kulturnämndens protokoll för 20111201. Och om kulturhistoriska intressen någon gång ställs mot ekonomiska så får kulturen alltid ge vika.
Kultursyn
Nå, nu tycker jag i och för sig att Mönsterås har ett ganska rikt kulturliv. Det nya biblioteket kan nog ge ett extra lyft. Det som saknas är ett regelbundet bra konsertutbud, även om det förstås anordnas konserter ibland. Enligt den kultursyn jag har så är dock kultur inget som i första hand serveras ovanifrån av stat och kommun, utan något som skapas av var och en. Myndigheter kan endast bistå med lokaler och i vissa fall ekonomiskt stöd. Skapandet får man stå för själv.

Inga kommentarer: