15 december 2011

Medborgarundersökningen - vad döljer sig bakom skrytet?


Mönsterås får godkänt i SCB:s medborgarundersökning och ligger något över riksgenomsnittet kan vi läsa idag på kommunens hemsida. Okritiska Östran går ett steg längre än kommunen och menar att Mönsterås får "mycket väl godkänt", vad nu journalisten fick det ifrån, för det är ju inte sant. (Några dagar senare hade Bar/OT en snarlik okritisk rubrik och text). Det är SCB som har frågat några hundra av kommunens invånare på tre områden. På en skala mellan 0 och 100 fick man sätta betyg på olika aspekter av Mönsterås. Jag var själv med i undersökningen denna gång. Men låt oss se vad som döljer sig bakom skrytet.
1.       Första frågeområdet handlade om hur kommunen är som plats att leva och bo på. Nöjdresultatet blev 65 (av max 100). 2009 var det också 65 och 2005, 69. En liten tendens till försämrat resultat över tid således, om än ganska stabilt mellan 60 och 70.

2.      Det andra frågeområdet handlade om kommunens olika verksamheter. Resultatet blev sammantaget 61, vilket är samma nivå som tidigare år. Men noterbart är att ett tungt område som äldreomsorgen bara får drygt 50 i betyg. Stöd för utsatta personer får till och med under 50. Två av de viktigaste omsorgsbitarna uppnår med andra ord bara omkring 50 av 100 i nöjdhetsbetyg. Icke godkänt. Det som drar upp helhetsbetyget är räddningstjänsten och vatten och avlopp.

3.      Det tredje frågeområdet handlar om medborgarnas inflytande på kommunala beslut och verksamheter. Resultatet blev här bara 47 (av max 100), alltså ett klart underkännande av hur medborgarna upplever sina möjligheter att påverka. Ett demokratiskt misslyckande.

Det här är i själva verket alarmerande siffror. Att Mönsterås som plats att leva och bo på får betyget 65 av 100 kan knappast politikerna ta åt sig äran för då de flesta där torde tänka på naturen, havet och det historiska Mönsterås. De andra två områdena som mer handlar om politiska spörsmål , kommunal service och demokratiskt inflytande uppvisar riktigt dåliga resultat.

Att ligga något över riksgenomsnittet säger alltså inte så mycket. Den här gången visade det bara att det är illa i Mönsterås och ännu värre i en del andra kommuner. Men man får väl vara glad för det lilla.
En annan aspekt som inte framgår av undersökningen är hur nöjdheten skiljer sig i olika delar av kommunen. Är exempelvis invånarna i Fliseryds gamla kommun lika nöjda som köpingsborna?

3 kommentarer:

Eje sa...

När det gäller den personliga sidan så är nog de flesta Mönsteråsbor är sådär lagomt nöjda. Men det finns en hel del andra briser där kommunen har möjlighet att förbättra och man har inte heller tagit vara på de signaler som man fått. Ett exempel på projekt som jag har varit involverat i är ett guideprojekt att göra kommunen intressantare när det gäller kultur och natur för både besökare och kommunens innevånare. En träff i Fliseryd 2007 och en annan i Mönsterås 2009 med besöksnäringarna visade de ett stort intresse för utveckla ett samarbete. Något som jag försökte intressera kommunen för, men det blev en negativ reaktion från centerledningen. Fixeringen vid hamnen som tidigare turistansvarig har gjort att det inte funnits något intresse för inlandet trots den stora potentialen för besökare.
Man får hoppas att kommunen får en person som kan marknadsföra kommunen på bättre sätt och alla goda krafter tas till vara utan naivt egenintresse

Andy sa...

Det här borde ju faktiskt betyda att Mönsterås Kommun är ganska bra, trots allt. Jag har bott i tre kommuner, utöver Mönsterås, och aldrig har jag stött på en mer utpräglad "anti-attityd" när det gäller hemkommunen än den som finns i Mönsterås. Vi är gärna mer stolta över Kalmar eller Öland.
Undantaget är väl Blomstermåla, större patrioter får man ju leta efter.
Min erfarenhet av kommuner i allmänhet och Mönsterås Kommun i synnerhet är att alla gillar samarbete och snudd på alltid ställer upp när ett samarbete fungerar. Vare sig det gäller finansiering eller vad det nu annars kan handla om.
Så, jag antar att du inte lyckades få näringen att samarbeta, Eje. Att visa stort intresse för ett samarbete är ju inte samma sak som att faktiskt samarbeta.
Det kan ju inte vara kommunens sak att få till stånd själva samarbetet, det måste ju förankras ordentligt i näringen innan kommunen ens kan komma på tal.
Kommunen lever än idag, som Jonny tidigare skrivit om, under arvet från Viktor Lund och verkar ha som mål att bli skuldfria. Det låter väl fint, men hur ska man då hinna med andra, satsande kommuner? Det finns inte ett land som inte har en statsskuld, inte ens Norge, som myten säger. De länder (med något enstaka undantag) som har en väldigt låg statsskuld på under 10% är antingen ett oljeland, eller också ett u-land. Såvitt jag vet så finns det inga oljefyndigheter här i kommunen. Betyder det att vi ska bli en u-kommun?


Förresten Jonny, tack för senast! Det är kul att debattera med dig, du besitter de egenskaper jag värderar högst hos en debattör: Ödmjukhet, vältalighet och kunskap.

"The most important thing in an argument, next to being right, is to leave an escape hatch for your opponent, so that he can easily swing over to your side without losing his face." S.J Harris

Eje sa...

"Så, jag antar att du inte lyckades få näringen att samarbeta, Eje. Att visa stort intresse för ett samarbete är ju inte samma sak som att faktiskt samarbeta."
Nej Andy, du måste ha missuppfattat mitt inlägg för att besöknäringarna på de möten som har haft, har visat stort intresse för samarbete. Men när kommunledningen direkt avvisar ett samarbete vid behandlingen av vår motion om samverkan kan det inte annat tolkas som ointresse eller något annat.