1 december 2011

Vindkraftverk planeras i unikt fornminnesområde

Vindkraft i fornminnesområde
Redan i Mönsterås Kommuns vindkraftsplan från 2010 så anges det fornminnesrika området vid Alebo som mycket lämpligt för vindkraftverk. Därför är det ingen överraskning att Södras vindkraftsbolag vill satsa på nya vindkraftverk i Åby, Kärnebo och så Alebo. Satsningen på vindkraft är i sak föredömlig och den har jag inga invändningar emot. Men man får ju betänka var man placerar anläggningarna. Alebo förefaller minst sagt olämpligt då det är ett av bygdens mest fornminnesrika områden. En sökning på Riksantikvarieämbetets Fornsök ger ett resultat av 33 fasta fornlämningar. Vid varje fast fornlämning kan det i sin tur finnas flera gravar så att det totalt torde handla om bortåt 100 lämningar. Just vid Alebo finns det flera lösfynd från stenåldern och ett flertal fasta fornlämningar i form av rösen och skeppssättningar från bronsålder och järnålder. Lillån gick ju en gång i tiden in här som en vik, så fornlämningarna är av största vikt för områdets helhet.
Inget problem?
I en kommentar till detta svarar i dagens Barometern/OT plan- och byggchef Anders Andersson att ”Det är inget problem. Man får utreda varje plats från fall till fall och eventuellt lägga ut anläggningen så det inte kommer i konflikt med fornminnen”.

Skydd enligt fornminneslagen och av riksintresse för kulturminnesvården
Detta är häpnadsväckande. ”Inget problem”, säger Andersson. Problem är just vad det är. Alla fasta fornminnen är skyddade enligt fornminneslagen (Lag om Kulturminnen etc) och får inte förstöras utan särskilda tillstånd som är mycket krångliga att få, och ungefär halva området vid Alebo är dessutom klassat som av ”Riksintresse för kulturmiljövården”, vilket torde göra det helt omöjligt att få förstöra fornlämningarna eller ens bygga i dess närhet. Och att Länsstyrelsen skulle ge tillstånd att förstöra ett av länets mest unika fornminnesområden med kontinuitet sedan stenåldern finns inte på kartan. Så att ”eventuellt” lägga ut anläggningen så att det inte kommer i konflikt med fornlämningarna lär det inte bli. Det lär bli krav på det. Förhoppningsvis finns det arealer på Alebos marker som inte har fornlämningar. Annars kan kommunen och Södra glömma sina planer just där.
Nu handlar det inte bara om risken att förstöra fornlämningarna, utan också om risken att åsynen av vindkraftverk skadar upplevelsen av historiskt värdefulla miljöer, något som Mönsterås Kommun själv nämner i sin rapport om vindkraft som kom 2010. Men tittar man på de områden som kommunen angett som lämpliga för vindkraft så täcker det alltså just det område som har som flest fornlämningar. Undrar hur man tänkte där. Se här för att läsa kommunens vindkraftsplaner.

Fornsök visar att det finns väldigt många fasta fornlämningar vid just Alebo, här inringat med röd penna.

6 kommentarer:

Andy sa...

Förlåt en olärd om man inte ser det allvarliga i att bygga ett vindkraftverk i anslutning eller närhet till ett fornminne.
Om man vill se positivt på det kommer ju infrastrukturen runt och i detta fornminnesrika område bli bättre än Manhattan och de här fornlämningarna kan bli mer tillgängliga?

Jonny sa...

Det har nog med respekten för människor som levat att göra och förståelsen och upplevelsen av det förflutna och det historiska landskapet. Allt förändras och utvecklas och så ska det förstås vara, men hur man lyckades pricka in just det mest känsliga området ur kulturhistorisk synvinkel är ändå lite olyckligt kan jag tycka. Men visst - vindkraftverken kan medföra att området får bättre kommunikationer, får mer uppmärksamhet och besöks flitigare. Det är en välvillig vändning på ärendet.

Spader Ess sa...

Ser man på själva inringningen gjord på din karta så finns det ju en del yta utan fornminnen där det borde kunna få plats lite Vindkraftverk.

Det borde gå att ta i beaktning vad för typ av fornlämning det handlar om, vissa typer av fornlämning är inte så vidare bestående hur eller hur om mna låter naturen har sin gång utan kanske passar bäst som väl dokumenterade i arkiv.

En annan tanke att fundera över är huruvida man skall låta det förflutna råda över framtiden. I fallet vindkraft, kan man argumentera om att den är en avgörande del i vår långsiktiga överlevnad.

Med detta inte sagt att det inte är viktigt att bevara historiskt viktiga miljöer, men ibland måste man dra en gräns, annars har vi bara historiska miljöer runt oss. Allt blir historiskt förr eller senare och om vi K-märker allt finns det till slut inte någonstans där nybyggnad kan ske... :-)

Jonny sa...

Kan instämma i mycket, men just därför är det ju så olyckligt att man lyckades pricka in just den plätt där ett av länets viktigaste fornminnesområden ligger. Kommunen är ju stor så jag kan tycka man hade kunnat undvika just detta område. Att offra det förflutna för framtiden är ingen ny idé. Det har man gjort under hela det moderna projektet. Vår moderna livsstil kräver det. Äldre tiders långsamma förändringar av landskapet får vi förmodligen aldrig tillbaka. Tempot är enormt och kraven på snabba energiomställningar kommer att kräva stora offer i landskapsbild. För egen del lever jag hellre i harmoni med naturen och det historiska landskapet än i ett modernt energisamhälle, om jag nu tvingas välja.

Spader Ess sa...

Jag håller med om att harmonin är att föredra. Dock undrar jag om vi har valet själva längre, tyvärr.

Men Många romantiserar om enklare leverne, men när det kommer till kritan hoppas man mest på att någon annan skall ta ansvaret så att man själv kan ha det som man alltid har haft det.

Men givetvis, finns det alternativ så skall dom beaktas...

Jonny sa...

Visst har mycket blivit bättre vad gäller levnadsstandard, bostäder, medicinsk utveckling m.m. Mycket av denna utveckling verkar dock ha skett inom ett industriellt system som jorden inte orkar med. Endast modern tid har också fött två världskrig och ismer som nazism och kommunism. Så man blir onekligen splittrad.