19 januari 2012

Mysteriet med den försvunna mappen

Mappen var spårlöst försvunnen
För ett antal år sedan fick Stranda hembygdsförening en mapp med handlingar rörande Viktor O Lund – Mönsterås starke tjänsteman under 1950- och 1960-talen. Inför min bok ville jag skriva några artiklar om den mytomspunne och driftige mannen, vars tid i Mönsterås kantades av både framgångar och skandaler. Tyvärr hittade jag inte arkivmappen på sin plats i arkivet, utan fick gå några omvägar för att göra researchen. Mappen var helt enkelt spårlöst försvunnen.

Telefonsamtal
Häromdagen fick jag för mig att göra ännu ett försök att hitta den försvunna mappen. Efter några telefonsamtal fick jag veta att den dåvarande arkivarien hade funnit materialet känsligt, men att med anledning därav gå så långt att han skulle ha gömt mappen, fann jag något långsökt. Jag kontaktade i alla fall den fd arkivarien som inte kunde påminna sig att han hade gömt undan mappen.
Mappen återfinns
Hur som helst gick jag ner i arkivet och började leta med handen bakom arkivhyllorna där det kan bildas små skrymslen. Plötsligt stötte handen emot något hårt. Jag plockade ut det som stod i hyllan och där bakom fanns… den försvunna mappen. Hur den hade hamnat där bakom vet jag förstås inte. Rent teoretiskt kan den ju ha glidit bakåt och vänt sig på sidan.

Mappens innehåll
I mappen fanns ett antal handlingar från 1950- och 1960-talens Mönsterås med anknytning till Viktor Lund. Där fanns löpsedlar, rättegångsprotokoll, artiklar, ritningar över i Mönsterås planerat flygfält, travbana, ståtligt hotell, lyxrestaurang vid Oknö krog m.m. Ett minst sagt unikt material.

Aktuell i årsboken
Apropå Viktor Lund, 92, så är han aktuell som artikelförfattare i nästa årsbok från Stranda Hembygdsförening som kommer om några få veckor. Årsboken med anor från 1927 har alltså fått en skribent som gör att det känns minst sagt surrealistiskt. Mycket vänligt av herr Lund. Dessutom är Stece ett stort tema i år. Medlemmar får årsboken gratis, men jag kan tänka mig att årets innehåll kommer att locka fler att även köpa den som lösnummer. Missa inte årets sällsynt intressanta innehåll.
Nedan visas något av det som återfanns i den försvunna mappen. Tonvikten låg på de jobbiga åren, vilket förstås inte gör Lund rättvisa om man ser till helheten, men som inte heller är något som ska glömmas eller förträngas.

Den aktuella mappen.

Något av mappens innehåll - löpsedlar, ritningar, artiklar, rättegånsprotokoll.

Tre löpsedlar från tiden det begav sig. Sträng syftar förstås på Gunnar Sträng när Mönsterås hamnade under statlig tvångsförvaltning.

Ritning som visar den planerade flygplatsen vid Nynäs.

Artikel i Expressen.

En artikel.


Inga kommentarer: