12 april 2012

Dåliga ursäkter är ofta legitima förklaringar

Dåliga ursäkter är ofta legitima förklaringar
När man har följt lokalfotbollen några år så noterar man förstås ibland vad som INTE anses vara ok att skylla på när det går dåligt. Det brukar väcka irritationer om det förlorande laget säger att:

-   Jag brukar verkligen inte skylla på domaren, dom är värda all respekt, men tyvärr avgjorde han dagens match.

-  Vi hade många sjuka/avstängda idag.

-  Regnvädret gynnade inte oss eftersom vi är ett spelande lag.

-  Den dåliga gräsmattan gynnade inte oss eftersom vi är ett spelande lag.

-  Motståndarna hade för många filmare för att vi skulle ha en chans idag.

Ja, så där kan det ibland låta, men ack vad folk reagerar argsint på dylika ursäkter. Varför kan man undra. För egentligen är det ju inga ursäkter, utan fullt legitima förklaringar. Domaren kan genom en dålig insats vara den som får det att tippa över till det ena lagets fördel. Det har jag sett flera gånger. Sjukdomar och avstängningar är förstås förödande om truppen är smal. Skitväder med regn och hal plan gynnar inte tekniskt spelande lag. En dålig gräsmatta gynnar inte heller tekniska lag, utan ger de mer fysiska lagen en fördel. Vidare så kan filmare förstöra både stämning och matcher. Så för min del får man gärna använda dessa ursäkter när de är trovärdiga förklaringsvariabler.
Höj nivån på ursäkerna
Vill man verkligen ha något att skylla på och höja nivån på sina ursäkter kan man ju alltid testa följande:

Hela laget träffades av blixten vid förra träningen, så alla var inte på topp idag. (Vill man vara mer modest kan man ju som Nord-Koreas ledare gjorde i fotbolls-VM för damer 2011 nöja sig med att säga att halva truppen slogs av blixten, men att man ”tack vare sin väldigt starka vilja” tänker spela ändå).
Halva truppen var bjuden på bröllopsfest igår, något som vi inte accepterar i den här föreningen. (Föreningen kommer här undan och läsekretsen missunnar ju inte spelarna ett bröllop).

Vi råkade ut för en bisvärm på uppvärmningen, så spelarna spelade med gift i kroppen. (Med andra ord är de egentligen hjältar)
Vägarna hit är så krokiga att spelarna blev åksjuka under resan hit. (Kolla kartan innan du säger detta. Funkar inte så bra för sträckan Mönsterås – Påskallavik eller Mönsterås-Kalmar, men kan funka för Mönsterås-Kristdala).

Det var kallt idag och vi har många invandrare i vårt lag som inte tål kylan så bra. (Inte helt pk kanske, men den kan testas i nödfall och vid stark hetta varieras med ”våra infödda svenskar i laget tål inte värmen så bra”).
Vi åt en bit mat före match på den lokala restaurangen och blev matförgiftade. (suverän att ta till vid bortamatch, särskilt om motståndarlaget har en anhörig som jobbar på den restaurangen, vilket lätt kan undersökas genom lite research).

Rösterna i mitt huvud förbjöd mig att skjuta bollen i mål etc. (Ursäkt för enskild spelare. Bör nyttjas med viss försiktighet.)
Jag blev distraherad av en unge som blåste ut såpbubblor framför målet. (Lite mer originellt än att skylla på att man blev bländad av kvällssolen).

Jag visste inte att det var så förbaskat bråttom. (funkar till nästan allt).

Dels var det motvind, dels var det medvind. (journalisten kommer garanterat inte att fråga dig något mer).

Inga kommentarer: