8 april 2012

Fågeltornet och Sylten

Fågeltornet vid Sylten är inte längre i bästa skick. Jag tog en tur dit idag och såg att det var flera plankor borta uppe i tornets vägg. Är det skadegörelse eller fågelskådare som har brutit bort plankor för bättre utkik? I vilket fall som helst så var hålet i väggen tillräckligt brett för vilket barn som helst att ta sig igenom. Och även om föräldrar har ansvar för sina barn så bör ju tornet vara i så säkert skick som möjligt.


1963 planerade kommunen, som modellen visar, att bygga 600 lägenheter vid Sylten ungefär vid det område som mina översta fotografier visar. I modellen ser vi Lillån till höger. Till vänster om bostadsområdet ringlar Storgatan. Ungefär vid siffran ett till vänster viker Mölstadvägen av från Storgatan.


2 kommentarer:

Eje sa...

Området för planområdet vid Sylten har också ett annat namn nämnligen Marängen. Som kan stå för madäng som oftast är sankmark och är inte lämpligt för byggnation. Konstigt att man inte upptäckte detta när området planlades.
Vad gäller fågeltornet så står det inte på den bästa platsen, då det bara blir en begränsad utsikt för fågelskådning. Själv har jag undersökt platsen vid stora stenen vid Kråkerumsvägen där man har utsikt norrut mot Sylten och samtidigt mot de kända fågellokalerna på strandängarna vid Östra Kråkerum. Men som bekant gick ju detta inte.

Håkan Johansson sa...

...har också sett skadegörelsen på tornet -Vem eller vilka utför all skadegörelse runt omkring Mönsterås, Det är förmodligen samma när det gäller "bluesbanderollen" även fresbieföreningens banor och kanske garagebranden nere vid hamnen. Finns det några fältassistenter i Mönsterås, vad vet dom? Mönsterås är inte så stort, det borde gå att ringa in förövarna.