30 april 2012

Karolina som sov i 32 år blev vykort

Karolina Olsson
Mönsteråsbloggen har tidigare nämnt att den på sin tid riksbekanta Karolina Olsson (1861-1950) på Oknö som påstås ha sovit i 32 år ska bli opera.

Fel på vykort
Uppenbarligen var hon än mer känd under sin levnad. Häromdagen hittade jag Karolina som vykort - men den som gjorde vykortet hade uppenbarligen inte saker och ting klara för sig.

För det första kallas Karolina för Nilsson i efternamn, vilket är fel. Hon hette Olsson, men kallade sig på äldre dar Karlsson efter sin far. För det andra anges Oknö ligga på Öland. Fotoateljén som gav ut vykortet, M Hammarbäck, låg i Borgholm och det kan kanske förklara förvirringen. Men nog borde man ha vetat att Oknö inte ligger på Öland. Dessa två slarvfel i vykortets text på framsidan, gör att man undrar om det ens är Karolina som figurerar på bilden. Jag har försökt jämföra ansiktet med andra bilder på Karolina och det finns vissa likheter kring munnen och ögonen som gör att jag tror att det är Karolina på vykortet. Landskapet kan tyckas vara väl kalt för att vara Lillön/Oknö, men Oknö hade sannolikt färre träd i äldre tider.

Oknö-Karolina som sades ha sovit i 32 år har här vaknat och blivit vykort omkring 1908-1910. Vykortsmakaren hade dock fått ett par saker om bakfoten. Karolina hette inte Nilsson och Oknö ligger ju inte på Öland. På Öland låg däremot fotoateljén M Hammarbäck som gav ut vykortet. Klicka på bilden för större format.

Inga kommentarer: