9 april 2012

Östra femman under luppen XII – Mönsterås GoIF

Sista laget ut i granskningen inför div 5 östra är Mönsterås GoIF. Tidigare har vi studerat - Alseda/Ädelfors FF, Holsby SK, IF Ariel, Målilla GoIF, IF Stjärnan, Långemåla IF, Norrhults BK, Braås GoIF, BB 2001, Rödsle BK och IFHebe. Jag återkommer snart med ett inlägg där jag mer i detalj tippar hur serien slutar. Hittills har jag bara placerat lagen ungefär där jag tror att de hamnar, men nu har jag mer information och har gjort vissa justeringar.

Mönsterås GoIF
Anrika Mönsterås GoIF bildades 1925 och har sin givna plats på den historiska fotbollskartan med hemvist för många spelare som nått både nationella och internationella framgångar.  1966 spelade man i näst högsta divisionen och mestadels har man huserat i trean eller fyran. 2000-talet har inneburit en tillfällig svacka. Förra året var man till och med nära att åka ner i sexan, men efter extrem dramatik både i sista omgången och i kvalet lyckades man hålla sig kvar i div 5.
Träningsmatcher och Smålandscup
Matcherna hittills lovar ingenting. Goda insatser varvas med mindre goda. Precis som det har sett ut de senaste åren. I sina bästa stunder spelar man jämnt med exempelvis IFK Kåremo som tippas bli topplag i div 5 sö i år och som besegrat både Långemåla och Blomstermåla under försäsongen. Men så har vi också odiskutabla förluster mot Rödsle och Rockneby, vilket skapar bryderier. Så här har det blivit: 5-1 mot Ruda IF, 0-3 mot Rödsle, 2-2 mot IFK Kåremo, 7-1 mot Fliseryds IF, 0-4 mot Rockneby, 4-1 mot Ruda IF och 2-1 mot Fliseryds IF.

Truppen
På hemsidan anges 32 spelare, men jag tror inte att så många är aktuella i realiteten. Jag skulle tro att vi har en kärntrupp på ca 15-20 spelare.
Nyförvärv: Sammy Sereke, Joakim Jidefur, Hadi Mustafai, Jörgen Johansson, Joel Fransson.

Förluster: Daniel Wesslund, Jimmy Nilsson, Daniel Wallin(Mariwan Waissi, Daniel Skaret).
Nya tränare: Patrik Lindeborg, Fredrik Elvö (ass).

Inför säsongen
GIF har inte gjort den där stora satsningen som gör att man kan förvänta sig något tydligt trendbrott i år. Däremot lyckades man behålla de flesta av de bästa spelarna som annars var på väg bort redan i höstas, samtidigt som man har väckt ett par med viss rutin till liv. Men GIF:s ungdomliga framtoning har inte förändrats nämnvärt.
På pappret så har GIF en riktigt bra offensiv med spelare som Martin Lindqvist, Idris och Ako Eliassi, Joel, Sammy och Johan. Men så gäller det ju att få ihop allt till en fungerande helhet och dessutom få alla att satsa seriöst och vara med på träningar (vilket jag i och för sig utgår ifrån är vid handen). Och håller defensiven? Jag låter den frågan klinga obesvarad och hoppas på ett betydligt mer fysiskt och säkrare positionsspel när serien börjar.

Att GIF kommer att bli nederlagstippade av expertisen får jag utgå ifrån. Och det vore ju huvudlöst att förvänta sig topposition av ett lag som till 80% består av tonåringar. Att undvika negativ kvalplats är kanske ett mer realistiskt om än trist mål. Men jag tycker ändå laget är så talangfullt om man går ner på enskild spelarnivå att jag tycker man gott kan sikta på övre halvan.
Men kanske ska vissa lag undvika att sikta på vissa placeringar eftersom det kan rikta fokus åt fel håll. Kanske bättre att istället sikta in sig på mer kvalitativa mål. För uppfyller man de kvalitativa målen så kommer placeringarna. Men vill man höja kvaliten så är det förstås bara hårt arbete och hög närvaro på träningarna som gäller. Jag insinuerar ingen låg träningsnärvaro, utan slår bara fast fakta.
Och det gäller för GIF att hålla motivationen på topp hela säsongen, så att det inte blir som det har varit vissa säsonger att allt brakar ihop så fort man inser att man är avhängd från toppstriden. För om GIF spelar på sin högsta nivå och lägger bort sitt beroende av att vara på humör, så kan man säkert sätta alla experter på plats.

En bidragande orsak till att så många stannade till slut får vi nog tillmäta tränarduon. Nu kan man inte begära underverk av dem. Men om de lyckas få laget att spela på toppen av sin förmåga och undvika de där underliga bottennappen, så tycker jag de har lyckats. Och som jag ser det handlar det till 70% om inställning och 30% om höjd kvalité i spelet i övrigt. Hur långt det sedan räcker återstår att se. Jag kan ta att GIF förlorar mot ett bättre lag, men nog är det svårt att se hjärtats lag förlora pga inställningen. Det vill jag slippa se.
För egen del har jag bestämt mig för att ha riktigt roligt i år. För att slippa bli besviken sänker jag därför förväntningarna. Om GIF lyckas undvika samma hemska sits som förra säsongen så tycker jag det är ok. Därmed inte sagt att det inte kan gå både bättre och sämre.

Mitt tips: Jag ska för en gångs skull tippa med hjärnan och då hamnar GIF i mitten. Om GIF lyckas hålla ihop defensiven, samtidigt som spelarna är i form och har en bra inställning så kan det gå bättre. Börjar det krångla kan det gå sämre. Man vet liksom aldrig med GIF. Men som sagt – ger man allt och har rätt inställning i varje match, så räcker det för mig.
I seriespel sedan 2002:
2011: 10:a i div 5 sydöstra. Negativt kval som man vann.
2010 – 9:a i div 5 nordöstra.
2009 – 3:a i div 5 sydöstra.
2008 – 7:a i div 5 östra.
2007 – Sist i div 4 sydöstra. Degradering.
2006 – 2:a i div 5 östra. Positivt kval.
2005 – 9:a i div 5 östra.
2004 – 9:a i div 5 östra.
2003 – Sist i div 4 nordöstra. Degradering.
2002 – Sist i div 4 östra elit. Degradering.

Inga kommentarer: