10 maj 2012

En derbyafton man sent skall glömma - GIF vann seriefinalen mot Stjärnan

Ett klassiskt derby och tidig seriefinal mellan Stjärnan och Mönsterås. Efter stor dramatik vann GIF med 2-1 i en härlig tillställning som hade allt ett derby ska ha.

En klassisk derbyafton
Derbynervositeten låg tät över IP. Inte ens det envetna strilregnet kunde förta stämningen. Flera tillresta Påskallaviksbor bidrog till atmosfären. Och det blev en klassisk derbyafton som sent skall glömmas eftersom den hade allt.

Stjärnan får en smakstart
Gästande Stjärnan började respektlöst och skapade med sin tyngd några halvfarliga hörnor. GIF stack upp i ett snabbt anfall där Joel Fransson gjorde en rusch över hela planen och fick till ett farligt skott som dock gick över. Men till slut fick Stjärnan utdelning på en av sina hörnor. I den sjätte minuten kunde bollen nickas i mål via en touch från en GIF-spelare. 1-0 till bortalaget som hade fått en smakstart.
GIF kvitterar
GIF hade inledningsvis svårt att få igång sitt spel och såg ut att väga lite lätt. Stjärnan var helt enkelt större, längre och tyngre. Men GIF jobbade på och plötsligt avancerade Joel snabbt mot straffområdet, och då hade Stjärnans försvar svårt att hänga med. Joel fälldes och domaren blåste frispark till GIF. Idris klev fram och slog en fin frispark som letade sig förbi muren mot den högra stolpen. Stjärnans målvakt var ytterst nära att ta bollen, men den var tveklöst över mållinjen och GIF hade kvitterat i den 24:e minuten.

GIF fortsätter skapa chanser
Kvitteringsmålet medförde att GIF vaknade till på allvar. Bara några minuter senare så kom laget 3 mot 2 i en snabb omställning. Idris passade Joel som var ytterst nära att näta. Kort därefter kom ett skott som Stjärnans målvakt tvingades släppa en retur på som Idris var nära att förvalta på bästa sätt, men bollen gick utanför.
Första halvleken slutade ganska rättvist 1-1. Stjärnan var tyngre och hade lite mer av spelet, men GIF skapade de farligaste chanserna.

GIF rivstartar
Andra halvlek blev en härlig drabbning som sent ska glömmas. GIF ökade tempot och det tog inte lång stund förrän Joel kom fri med målvakten. Men han hade en back som var honom i hälarna och på något konstigt sätt tog det tvärstopp vid målvakten.
Oskars superskott
Kort därefter blev Brenander utvisad i Stjärnan, vilket förstås gav GIF en extra fördel. Jag hade i försnacket skrivit om vikten av humördisciplin och sagt att gula och röda kort kunde bli matchavgörande. Och i någon mån blev det så, även om jag tror GIF hade vunnit ändå. GIF kom nu i den ena anfallsvågen efter den andra. Och i den 55:e minuten gick bollen ut till Oskar som drog på ett superskott från 30 meter som läckert letade sig upp i nättaket. Sanslöst vackert mål och 2-1 till GIF.

Bud på fler mål
GIF spelade nu ut och sprang helt sönder det stackars Stjärnanförsvaret. Linkan kom fri och sköt just utanför. Joel kom mer eller mindre fri ett antal gånger, men bollen ville inte in. Med lite större effektivitet hade GIF satt ytterligare 3-4 mål.
Stjärnan försöker
Ändå skulle det bli riktigt nervöst. De sista tio minuterna försökte sig Stjärnan desperat på långbollar mot GIF:s straffområde och ett par gånger var det nära, men försvaret och målvakten fredade målet utmärkt.

Rättvis seger
Jag tror ingen kan ifrågasätta rättvisan i GIF:s seger. Efter en något tafatt inledning, så blev GIF successivt det bättre laget. Och det var snabbheten som var GIF:s viktigaste vapen ikväll, och så att man hade ordning på känslorna. Stjärnan är tveklöst ett stabilt lag med en i grunden bra defensiv, men GIF sprang sönder hela försvarsorganisationen gång på gång.
En afton som denna får hela kollektivet högsta betyg. Stenfelt trygg i målet. Backlinjen, som många sagt skulle vara GIF:s svaga länk, agerar med pondus och utan pardon. Tänka sig att Martin Johansson skulle göra sådan succé som mittback. Han är ju som klippt och skuren på den positionen ihop med Martin Nilsson. Manfred och Hadi icke att förglömma som snabba resoluta ytterbackar. Och centrala mittfältet med Ako och Johan som  jobbade sig in i matchen och hade till slut vunnit en härlig arbetsseger. Och på ytterkanterna var Sammy och Linkan hela tiden orosmoment för motståndarförsvaret. Där framme alternerade Idris, Joel och Alfred suveränt med snabbhet och fin teknik. Joel gjorde visserligen inga mål ikväll, men var ändå suverän hela matchen. Men Oskars mål är nog det jag kommer att minnas bäst. Vilket skott karln har!

Ja, det blev ett riktigt härligt derby med mycket kamp, men faktiskt också en hel del fina spelsekvenser. I och med denna seger går GIF upp i ensam serieledning.
Domaren följde regelboken och var kanske lite väl petig ibland för att senare släppa en hel del. Men mot bakgrund av att derbyn i strilregn inte är det mest lätthanterade tycker jag att hon skötte sig bra. Hellre en noggrann kvinnlig domare med kondition än en lönnfet man som inte hänger med.

Här kan man läsa IF Stjärnans referat.

Resultat ikväll
Mönsterås GIF – Stjärnan 2-1

Exakt det resultat jag tippade.

Långemåla – Norrhult 3-1

Jag tippade Långemålaseger med 2-1.

Målilla – Alseda/Ädelfors 3-3

Här trodde jag på seger för Alseda/Äldelfors.

2 kommentarer:

Jonny sa...

Någon skrev en kommentar att en ledare hade uttalat ordet "kärringjävel" gentemot domaren. Jag betivlar inte uppgiften, men eftersom det är allvarlig sak så kan jag inte lämna ut den anklagade utan fler vittnen. Om det stämmer är det förstås en förolämpning, som kanske kan förklaras, dock ej ursäktas, av stridens hetta, och som borde ha gett rött kort och plats på läktaren.

Andy sa...

Tycker också det är bra att det är fler kvinnliga domare, the more the merrier, så att säga. Men att attityden mot domare i allmänhet är ganska rå är ju ingen hemlighet. En skam i sig, utan domare - ingen match. Frågan är ju om någon reagerat om en spelare eller ledare kallat en manlig domare för gubbjävel? Eller om någon damlagsspelare kallat en domare gubb-/kärringjävel?
Att anmärka på en sådan sak är som jag ser det att se ner på den här tjejens auktoritet som domare, kvinna & människa!