8 maj 2012

Fyller det på underifrån i GIF?

Två förutsättningar
Häromdagen skrev jag om vikten av långsiktighet för att bevara och förbättra fotbollen i Mönsterås. Det viktigaste som jag ser det, för att slippa desperat värvarcirkus, är att det:

1. finns en fungerande barn- och ungdomsverksamhet, samt

2. att det inte finns några vattentäta skott mellan nivåerna. Det måste finnas möjligheter för en duktig ungdomsspelare att få testa på A-lagsspel när tränaren anser att det är möjligt. Generationsskiften måste så att säga ske successivt.

Damerna
Hur ser det då ut? Låt oss börja med damerna som ju har en duktig, men ganska smal A-trupp i år.
Om uppgifterna på föreningens hemsida stämmer så har F96, 16 spelare. Visserligen står det att det inte blir någon fortsättning på detta lag, men är man född 96 så borde man väl kunna träna med A-laget. Vart tog alla dessa tjejer vägen? F97-98 listar 31 tjejer (några namn tyckte jag mig lustigt nog känna igen från F96-orna). F99/00 anger 17 spelare. F01 anger 13 spelare.  F02 18 spelare. F03/04 anger 18 spelare. F05 anger 14 spelare. Om vi bara fokuserar på dem som torde stå närmast i tur att slåss om en plats i A-laget, F96 och F97/98 så skulle det, om uppgifterna stämmer, handla om bortåt 40-45 spelare. Så varför allt snack om en smal trupp?

Om nu A-truppen är smal i år så borde man kanske kunna få visst understöd från några av de bästa spelarna födda 96 och 97. Kanske tufft att debutera i A-laget om man är 15-16 år, men det är det ju flera som har gjort och ofta växer man med uppgiften. Jag har sett en och annan hoppa in ibland och det tar sig förstås med tiden. Någon kris kan jag hur som helst inte se att det skulle behöva bli.
Herrarna
Över till herrsidan. U-laget listar omkring 15 spelare som inte står med i A-truppen. P97 anger i dagslägen endast 2 spelare. P98 anger 7 spelare. P99 anger 22 spelare. P00 anger 15 spelare. P01 listar 14 spelare. P02 anger 9 spelare. P03 anger 13 spelare. P04 listar 22 spelare. Även här ser det hyfsat ut, fast det verkar finnas en tendens att det är ganska få spelare vissa årskullar. Man får ju räkna med att en del av dom som nu står med slutar långt innan de nått A-laget.
För att sammanfatta så verkar det alltså, om uppgifterna jag funnit stämmer, komma spelare underifrån i Mönsterås GoIF. Damerna verkar ha många spelare i varje årgång och herrarna i alla fall tillräckligt många för att det ska kunna spelas fotboll ganska många år till.

Inga kommentarer: