15 maj 2012

GIF tar emot IF Ariel - Försnack och tips inför omgång 5 i division 5 östra

Tendenser
Efter fyra omgångar så börjar man skönja vissa tendenser, utan att man för den skull kan göra säkra långsiktiga prognoser.

Tydligast är bilden i bottenskiktet där Målilla och Alseda/Ädelfors redan svajar betänkligt. Om inte motståndarna plötsligt börjar underskatta dessa lag, så tror jag de får problem även fortsättningsvis. Men båda lagen verkar ha hjärta, och visst kan laganda och desperation ibland räcka längre än spelet.
I övrigt är det för tidigt att sticka ut hakan. Lag som BB2001 och Norrhult är nog bättre än vad tabellpositionerna just nu visar och kan mycket väl ta poäng från lag högre upp i tabellen. Övre halvan ser för övrigt ut att kunna bli ett riktigt getingbo i år och det kan bli flera matcher av seriefinalskaraktär.

Mönsterås är tvivelsutan årets överraskning så här långt och jag hoppas att man kan hålla en hög nivå säsongen ut, men än är det för tidigt att sia vart det slutar. Det beror mycket på om laget fortsätter vara hungrigt på segrar och hur man hanterar första motgången som ju alltid kommer någon gång. Förmodligen har man lärt sig en hel del av förra årets stålbad. Och GIF kommer ju att förbli outsiders hur det än går.
Långemåla har förbryllat och underpresterat, men ligger trots det på en fjärdeplats och lurar likt gammelgäddan i vassen. En inte allt för vågad gissning är att Långemåla börjar få ordning på motorn nu och slutar hacka. Men veteranbilar är som bekant inte alltid att lita på. Allra mest imponerar kanske obesegrade Holsby, vilket i och för sig inte är någon överraskning. Det ska också bli intressant att se hur Stjärnan fortsätter nu efter förlusten mot Mönsterås. Troligen har laget tillräckligt med rutin för att resa sig direkt. De senaste åren har ju de flesta seriesegrare ändå förlorat 3- 4 matcher över en hel säsong, så inget är ju kört om man siktar på toppen. I andra änden av tabellen brukar det krävas drygt 22 poäng för att undvika nedflyttning.

IF Ariel väntar
För Mönsterås väntar en viktig match mot IF Ariel hemma på torsdag. En vinst där och GIF kan behålla det lilla avstånd man har till de jagande lagen. Vid poängtapp trycks nog toppen ihop eftersom både Holsby, Stjärnan och Långemåla har tillsynes överkomligt motstånd denna omgång. Men några brutala förändringar i toppen kan det inte bli. Och för Ariel handlar det om att få tydlig kontakt med topplagen.
Ariel har vunnit mot Alseda/Ädelfors och Rödsle, spelat oavgjort mot Hebe och förlorat mot Stjärnan. Målskillnaden är säregna 3-3. Ariel gör alltså få mål och släpper in få. Mönsterås har å andra sidan gjort hela 13 mål. En stark defensiv möter en stark offensiv. Ariel är helt enkelt svårbesegrade med slumrande offensiva kvaliteter. 2 av Ariels 3 mål har gjorts av Henrik Karlsson, en snabb spelare som man måste ha koll på. Ariel verkar sällan göra en riktigt dålig match, så det gäller att inte på något sätt ta lätt på uppgiften.

Hunger
Man ska smida så länge järnet är varmt, brukar det ju heta. Men järnet svalnar snabbt och måste värmas på nytt inför varje tillfälle. Och efter fyra segrar gäller det för GIF att fortsätta på den inslagna vägen och vinna så länge det bara går, att inte bli mätt på segrar, att inte tro att segrarna kommer av bara farten. Det gäller att fortsätta jobba, inte bara hårt, utan helhjärtat med bevarat fint spel. GIF såg absolut inte mätta ut mot Stjärnan. Tvärtom verkar hungern ha blivit större för varje seger. Mycket vill ha mer.
När GIF hamnade i tidigt underläge mot Stjärnan var jag lite orolig att spelarna skulle börja hänga med huvudena tidigt, men det fanns inte en tillstymmelse till det. Och där har vi en av de viktigaste förändringarna i årets GIF så här långt. Inställningen har varit 100% hela matcherna. Så förutom att spelet känns mycket stabilare i år med resolutare försvarsspel och vassare anfall, så är GIF mentalt mognare så här långt. Se bara hur man agerade på planen mot Stjärnan och undvek derbyts värsta fälla – gulakortcirkusen. Nog blir det en femte seger på torsdag.

Tips omgång 5
Förra omgången innebar ännu ett stabilt tips med 4 rätt och ett resultaträtt. Ser man bara till antalet rätt så delar jag ledningen i Professorns tipstävling. Men eftersom antalet delsegrar väger tyngre, så är jag ännu inte i topp. Men prickar jag bara in en delseger så är alla rätt tippade matcher en stor tillgång. Nu är det dags!

Torsdag
Holsby SK – Rödsle BK 4-0
Holsby verkar stabila och det lär inte bli Rödsle som sätter stopp för framfarten.

Mönsterås GoIF – IF Ariel 3-1
Ariel är svårslagna, men GIF känns som ett mer komplett lag.
IF Stjärnan – Målilla GoIF 3-0
Tror Stjärnan stiger upp ganska snabbt efter senaste förlusten. Bör vara en nivå bättre.

Alseda/Ädelfors FF – Långemåla IF 0-6
Här ska det skilja några mål när matchen är slut.

Braås GoIF – IF Hebe 2-1
Blir nog en jämn match där stödet på hemmaplan blir viktigt. Hebe har dessutom spelat en försenad match bara två dagar innan och är inte helt utvilade här.

Måndag
Norrhults BK – BB 2001 2-1
Ännu en jämn match, där Norrhult i kraft av hemmaplan vinner till slut.

2 kommentarer:

Coach Nilsson sa...

Tack för en alltid korrekt och ärlig analys av läget runt och kring ditt Mönsterås GOIF. Det är alltid lika intressant att läsa dina inlägg och åsikter kring lokalfotbollen!Du är GULD värd som fotbollsupporter i regionen.

Jonny sa...

Tack Coach Nilsson! Roligt med lite respons!