31 maj 2012

Magnifik derbyseger över Långemåla

GIF:s spelare kramar om varandra efter att ha tagit ledningen med 2-0.

Derbyseger
Mönsterås vann kvällens derby över Långemåla med 2-0. Kvicka ben, resolut försvarsspel och en suverän målvakt blev kvällens segervapen. Ja, det var suveränt över hela linjen. Och matchen var riktigt trevlig med många chanser åt båda håll.

Regn och mycket folk

När jag anlände till IP kvart i sju försökte en envis regnskur utmana derbyatmosfären. Men den tillströmmande publiken jagade bort molnen och de båda lagen sprang in på planen inför bortåt 150 åskådare, varav ett femtiotal tillresta sockenbor från Långemåla.
Försiktig inledning
Båda lagen började lite försiktigt och trevande, precis som om de hade stor respekt för varandra. Och med all rätt. GIF anföll snabbare, men Långemåla rullade boll ganska bra och skapade den första riktigt farliga chansen – ett superskott som GIF:s målvakt Stenfelt gjorde en fantastisk räddning på. Där tog matchen fart.

GIF nära att springa igenom
Men annars hade GIF bra kontroll på Långemåla. Mönsterås kom i flera snabba anfall där man flera gånger var nära att springa igenom Långemålaförsvaret.

Långemåla var ganska farliga på fasta situationer, men GIF kändes ändå vassare och mer kreativa och vann första halvlek på poäng.

GIF tar ledningen
Andra halvlek hade bara pågått i fem minuter då någon (Idris?) slog en fantastisk kross över till Alfred Ekwall som blev relativt fri på sin kant. Då gäller det att finna sig i situationen, vilket Alfred gjorde med bravur. Iskallt drog han målvakten och rullade bollen i mål. 1-0 till GIF och helt rättvist.

Stenfelt gör svettiga räddningar
Målet fungerade som en väckarklocka för Långemåla som nu ökade tempot markant och satte press. Långemåla skapade nu några riktigt skarpa chanser, men GIF:s suveräne målvakt Stenfelt gjorde ett par riktigt svettiga räddningar. I övrigt gjorde backlinjen en odiskutabel bestämd kämpainsats. Även mittfältet jobbade suveränt i defensiven när det krävdes.

GIF utökar ledningen
När Långemåla gick framåt så kunde GIF bida sin tid och komma i snabba omställningar. Och i den 65:e minuten kom Calle Olofsson i ungefär samma läge som Alfred tidigare. Och via ett motståndarben satte även han bollen i mål. 2-0.

GIF håller undan
Spelet fortsatte sedan på ungefär samma sätt. Långemåla försökte gå framåt och skapade en hel del chanser utan att lyckas få in bollen. Antingen missade man målet eller så stod Stenfelt i vägen. GIF var inte heller ofarliga utan kom i flera snabba motanfall. Närmast var kanske Ako som fick på ett kanonskott som Långemålas målvakt lyckades tippa till hörna. Men några fler mål blev det inte, utan GIF lyckades spela bort de sista minuterna på ett utmärkt sätt.

En rakt igenom suverän insats
Jag tror inte jag behöver avsluta med någon längre analys. Hela GIF gjorde en mycket gedigen insats. Eller varför snåla med orden. Det var en suverän insats. Stenfelt briljerade i målet. Backlinjen skötte sig exemplariskt. Mittfältet jobbade föredömligt både framåt och bakåt. Och framåt satte Idris och ungdomarna Alfred och Calle hela tiden Långemålas försvar på hårda prov med två mål som skörd.

Det här var alltså GIF:s sjunde raka seger och därmed behåller man serieledningen. För Långemåla var det nog sista chansen att haka på topplagen, och jag är förvånad, för laget rullade boll riktigt bra.

Domaren skötte sig bra i en match som var relativt schysst för att vara derby.

Så här skriver Långemålas skribent om matchen. Se även Nyheternas stora artikel idag, samt Tomas Jonssons bilder (se länk i högerspalten).