24 maj 2012

Många Mål i Målilla

Det hände mycket otäckt i straffområdet idag, men till slut vann Mönsterås med 6-5 över Målilla.

Men det farligaste som kan hända är att GIF åker till Målilla och tror att de 14 poäng som skiljer lagen åt spelar någon roll. Som alltid gäller det att ge allt och fokusera om det ska gå bra.

Målilla må ligga sist, men notera att Målilla har gjort 9 mål, vilket ger laget en fjärdeplats om man bara ser till gjorda mål. Problemet är att man samtidigt har släppt in 21 bollar. Men man ska alltså inte tro att Målilla inte kan göra mål. Det finns all anledning till ödmjukhet inför uppgiften.

(Två citat från mitt försnack)

En galen match
En galen match är slut. En numera galen man har kommit hem. Matchen i Målilla lär gå till historien som en av de mest absurda matcherna i GIF:s moderna historia. Inför matchen skrev jag att Målilla kan göra mål, men att man också släpper in många. Och så blev det. Mönsterås vann till slut matchen med 6-5 efter att ha vänt två underlägen. Alla GIF:s baklängesmål var mer eller mindre bjudningar eller ofokuserad nonchalans. En rolig match för den som ville ha spänning och se många mål. En mardrömsmatch för den som anser att ett resolut försvarsspel är en dygd.

Första anfallet
Matchen började med att Mönsterås var ytterst nära att göra mål i sitt första anfall. Martin Lindqvist slog ett inlägg som Idris var centimetrar från att nicka in. Kanske hade matchen tagit en annan vändning om det blivit mål där.

Kalldusch nr 1
Känslan man fick första kvarten var att GIF skulle vinna det här ganska enkelt, men ett par slarviga saker i backlinjen spred trots allt lite osäkerhet. Och plötsligt efter 17 minuter gjorde Målilla 1-0 efter ett inlägg där GIF borde ha kunnat rensa undan bollen.

Kalldusch nr 2
Bara tre minuter senare kom nästa chock. En Mönsteråsspelare slår en på tok för lös bakåtpassning varvid en snabbfotad anfallare från Målilla hann fram och satte 2-0. Ännu en bjudning.

Reducering
GIF jobbade på och Ako skapade ett kanonläge i straffområdet på egen hand, men sköt över. Som väl var lyckades GIF reducera redan i den 24:e minuten genom Martin Lindqvist som kom hyfsat fri från kanten och placerade bollen förbi målvakten.

Kvittering
GIF tryckte sedan på för en kvittering. Av alla chanser kan nämnas Damir som kom ganska fri, men Målillas målvakt räddade. Ett par minuter före pausvilan kom dock den viktiga kvitteringen. Det var Idris som efter fint förarbete av Calle Olofsson satte bollen i mål från ganska dålig vinkel.

I pausen var jag ganska säker på att GIF skulle vända och vinna ganska komfortabelt till slut. När sekretariatet dessutom lät Docenternas "Varma öl och kalla element" dåna ut ur högtalarna kändes det trots allt riktigt bra.

Kalldusch nr 3
Men det blev inte riktigt som jag tänkt mig. Visst hade GIF det mesta av spelet, men Målilla högg hela tiden där framme och lyckades få maximal utdelning på GIF:s misstag. Drygt 20 minuter in i halveken kom så kallduschen. GIF misslyckades att på ett enkelt och resolut sätt få bort bollen från straffområdet och plötsligt och olustigt var det 3-2 till Målilla.

Kvittering
GIF gick nu ner på en trebackslinje och satsade än mer på offensiven. Och GIF reste sig ännu en gång och gjorde 3-3  bara fem minuter senare. Jag såg inte om det var Lindqvist eller Calle Olofsson som gjorde målet.

GIF tar ledningen
Om matchen hade varit galen dittills, så blev den nu helt absurd och surrealistisk. Båda lagen satsade i tokoffensiv och det var GIF som fick utdelning först. I den 76:e minuten gjorde Idris 4-3 efter ett snyggt instick.

GIF utökar
Bara ett par minuter senare nickade Ako snyggt in 5-3 på en hörna, och nu borde ju matchen vara avgjord. Men icke.

Nervöst in i det sista
Minuten efter reducerade Målilla till 4-5 efter nytt tafatt spel av GIF i straffområdet och med 8 minuter kvar blev det ytterst nervigt. Men med 5 minuter kvar gjorde Calle Olofsson 6-4. Målilla gav sig dock inte och i den 88:e minuten gjorde man 5-6.

De sista minuterna var det emellertid Mönsterås som var närmare 7-5 än Målilla 6-6. Men det var en stor lättnad när domaren, som hade full kontroll i en schysst match, äntligen blåste i pipan.

GIF trivs bäst som outsiders
Just nu är lättnaden total, och den som tycker om mål och spänning hade väl sitt livs afton. Men även om GIF spelade en frejdig offensiv fotboll, så var det lite det gamla GIF vi såg ikväll med onödiga misstag i försvarsarbetet – slarv och duttande istället för fokuserat och resolut. Visserligen hade gräsmattan en underlig studs, men det borde man ha noterat under uppvärmningen. Nu är det visserligen inte lätt att ha vunnit så många matcher och åka till Målilla och vara storfavoriter. GIF är bäst när man slår i underläge som outsiders. Plötsligt var man favorittippade och mötte ett  bottenlag som inte hade något att förlora och som har lärt sig att ta vara på motståndarnas missar. Nu är det viktigt att den mindre goda försvarsinsatsen inte sätter sig mentalt. Jag tror det hade mer med bristande fokusering än bristande kunnande att göra. Försvaret har ju fungerat bra i alla andra matcher mot bättre motstånd. Tillbaka till det enkla och resoluta. Ingen bryr sig om bollen lämnar straffområdet snyggt, bara bollj-veln kommer därifrån.

Det GIF saknar är en dirigent som kan lugna ner och styra upp spelet. Och misstagen är oroväckande om man har ambitioner att vinna serien, men det var inte med den ambitionen GIF gick in i seriespelet i år. GIF har redan överträffat alla förväntningar. men nu ska förstås framgången förvaltas.

Det positiva var att GIF lyckades vända två underlägen och vinna. Det tyder ändå på bra lagmoral. Och så är det ju alltid bra att många spelare fick göra mål. Särskilt kul var det att duktiga Calle Olofsson fick göra mål. Tror jag ger honom kvällens extra plus.

Målilla visade god kampanda och var duktiga på att utnyttja misstag. Det lär bli poäng framöver om man fortsätter göra mål.

Nu är det bara att börja ladda inför derbyt mot Långemåla nästa vecka. Det blir garanterat en helt annan karaktär på den matchen.

Mannen på berget hade mycket att göra ikväll.