20 juni 2012

Bitterbragden på Fredriksbergs IP (uppdaterad i slutet)


Precis som vanligt blev det en konstig match mellan GIF och Rödsle.
Bitterbragd
För vissa matcher saknar man ord, så jag får uppfinna bitterbragd. Bittert för att GIF borde ha avgjord i första halvlek. Bittert för att vår målvakt Stenfelt fick en fotbollssko i huvudet och inte kunde spela andra halvlek. Hoppas han inte blev allvarligt skadad. Bittert för att Rödsle lyckades kvittera på en hörna i matchens sista sekunder. Bragd därför att GIF tvingades spela hela andra halvlek med en utespelare som mig veterligt aldrig tidigare stått i mål. Bragd därför att GIF lyckades göra 2-1 och var 10 sekunder från att vinna matchen.
Jag hade mina onda aningar före match. Det vill sig liksom aldrig mot just Rödsle. Det brukar bli riktiga skitmatcher, grinigt och med slumpfaktorer som avgör. Och så brukar Rödsle alltid göra mål i slutsekunderna.

GIF dominerar men Rödsle tar ledningen
Matchen började emellertid utmärkt för GIF:s del. GIF startade i ett högt tempo. Anfallen avlöste varandra, liksom farligheterna. Men just när man bara väntade på ledningsmålet så stack Rödsle upp. Stenfelt i GIF-målet hade egentligen tagit bollen, men på något underligt sätt petades den loss och en Rödslespelare kunde skjuta in bollen i nät. 1-0 till hemmalaget och minst sagt ologiskt.
Ineffektivt
Mönsterås fortsatte att spela fin fotboll. Bland alla chanser kan nämnas ett par tre frilägen för Joel som Rödsles målvakt lyckades avstyra, en hård nick från Ako som tyvärr gick rakt på målvakten, skott, bollar som gick farligt genom straffområdet och mycket mer. Men tyvärr var GIF för dagen lite ineffektiva framför mål.

Rättvis kvittering
I den 37:e minuten kom dock kvitteringen när Idris skottlobbade in 1-1. Snyggt. Klass. Rättvist.

Målvakten skadas
I första halvleks sista sekunder fick Rödsle en boll mot GIF:s mål som målvakten kastade sig lite framåt och tog. Rödsles framrusande anfallare han inte hoppa undan utan träffade GIF:s målvakt illa i ansiktet/huvudet.
Första halvlek dominerades helt av GIF som med bättre effektivitet och en sämre motståndarmålvakt kunde ha haft med sig 4-1.

Utespelare i målet
Andra halvlek blev ingen rolig upplevelse och GIF:s besök på Fredriksberg höll ännu en gång på att utveckla sig till en mardröm. Målvakten Stenfelt hade uppenbarligen blivit skadad av incidenten i första halvlek och eftersom GIF inte hade med någon reservmålvakt tvingades man sätta utespelaren Martin Lindkvist i målet. Han har mig veterligt aldrig stått i mål tidigare.
Mardröm Fredriksberg
Detta påverkade givetvis hela laget som ändå kämpade på tappert och fortsatte vara det bättre laget. Men man ska komma ihåg vilket trygghet Stenfelt skapar som målvakt. Självklart sprider det sig en viss nervositet. Rödsle satsade allt för att komma i skottläge och testa vår utespelare, men ett fenomenalt uppoffrande försvarsarbete gjorde att Rödsle faktiskt aldrig lyckades skapa en enda farlighet. Att så kapitalt misslyckas med att utnyttja situationen säger en hel del om Rödsles insats denna afton.

GIF tar ledningen
Istället försökte GIF gå framåt och skapade några riktigt heta chanser. Och i den 77:e minuten driver Ako med boll mot straffområdet från kanten och drar på ett kanonskott som letar sig in bakom Rödsles i övrigt duktiga målvakt. 2-1 till Mönsterås och bara 13 minuter kvar till bragden.
Rödsle kvitterar i den 91:a minuten med 5 sekunder kvar
Och det såg ut att hålla. Rödsle kom inte fram som man tänkt sig. Klockan gick mot 91 minuter när Rödsle i alla fall lyckades kämpa till sig en hörna. Det var det sista som skulle hinna ske. Hörnan slås och där dyker en Rödsleskalle upp och nickar bollen distinkt i nät. 2-2 och 92 minuter på klockan. Så fort GIF satte igång spelet blåste domaren i pipan. GIF var 5 sekunder från vinst med utespelare i målet. Bittert slut, men ändå en bragd på sitt sätt.

Summering
Efter 10 omgångar är GIF fortfarande obesegrade, även om det blev poängtapp idag. Men just nu hoppas man ju bara att Stenfelt ska återhämta sig. Med bättre effektivitet i första halvlek hade det blivit seger. Å andra sidan är det en bedrift att ta poäng och vara nära seger med en utespelare i målet. Men det är något oturligt svart med matcherna mot Rödsle. Det är bara att ladda om inför nästa veckas match mot Holsby. Plus till hela GIF för kämpainsatsen. Skadorna som blev idag gjorde att inhopparna Tobias Jonsson och Andreas Hauge fick hoppa in och de skötte sig utmärkt. Och även om Martin Lindkvist aldrig tvingades till några superräddningar, så måste man ge honom en eloge som går in och axlar uppgiften så lugnt och bra.

Uppdatering 21/6
I lokalpressens sedvanliga lilla tränarintervju så nämns inte med ett ord att GIF tvingades spela med utespelare i målet. Istället nämns lojt spel etc. Jag förstår om tränare inte vill komma med dåliga ursäkter, men detta var väl en högst relevant faktor. Nog såg jag rätt. Martin Lindkvist stod i GIF:s mål andra halvlek. Självklart påverkar det spelet. Fokus blir ju då i första hand på att skydda målvakten från farliga bollar och givetvis blir det en obehaglig känsla i hela laget. Så, hur sanslöst beskt det än känns idag, så tycker jag det var en bedrift att freda målet så pass som man ändå gjorde. GIF förlorar inte ens med en utespelare i målet. När det väl är sagt, så kunde man förstås ha önskat bättre effektivitet igår, men det kan helt enkelt inte bli så varje match.

Kuriosa
2010 kvitterade Rödsle i 3:e övertidsminuten mot GIF på Fredriksberg. Hur? Nick på hörna. Exakt samma igår. Kusligt!

1 kommentar:

f.d mönsteråsare sa...

Tråkigt med Stenfelt och första poängtappet för säsongen. Kan passa på och nämna att Martin Lindqvist var målvakt under pojklagsåren och påbörjade därefter sin kärriär som utespelare.