19 juni 2012

"Jag kom från höger"

Korsningen Parkgatan-Åsevadsgatan fortsätter att vara livsfarlig. Häromdagen kom jag körandes Parkgatan från norr och närmade mig korsningen. Ser då en bil som kommer Åsevadsgatan från väster. Åsevadsbilen som ska lämna företräde kör rakt ut och påbörjar en vänstersväng. För att undvika att köra rakt in i sidan på bilen så panikbromsar jag och undviker kollission med några centimeter.

Damen i den andra bilen fortsätter som om ingenting hade hänt. Dock hinner jag se hur hon stirrar aggressivt mot mig och med tydliga läpprörelser säger "Jag kom från höger". Och faktum är att hon har rätt. Hon kom från höger. Problemet är ju bara att det inte spelar någon som helst roll när hon har väjningsplikt. Suck!

Vad ska man då göra? Tafattheten är ju pinsam. Det har redan hänt många olyckor och flera har undvikits i sista stund. För mig var det nionde eller tionde gången jag tvingades till akut manöver. Jag förespråkar stoppskyltar. Men det lär väl inte hjälpa om folk fortsätter sätta högerregeln före skyltarnas information.

4 kommentarer:

Anna Eleonor sa...

Hjälp! Hur påtalar man att det är en olyckdrabbad korsning o man lyckas undvika krock? Vad är det för typ av väg? Är det villaområde kanske boende kan sätta upp blomsterlådor? Det kan man tydligen ansöka om här där jag bor. annars får ni väl gå ihop ett gäng och kräva förändring med hjälp av skyltar och avsmalning med tillfälliga skyltar. Det är hemskt när trafiken blir onödigt farlig!

Jonny sa...

Korsningen är mycket välkänd i Mönsterås och har blivit uppmärksammad i media flera gånger, men kommunen verkar inte agera. Ett flertal olyckor har hänt där. Korsningen är i närheten av Systembolaget och Konsum, dvs vid en flitigt trafikerad sträcka.

Anonym sa...

Denna rent ut sagt förbannade korsning och alla klantskallar som kör som de "alltid" gjort, dvs tvärtom mot nuvarande väjningsplikt ! Passerar 2-3 gånger per dag och har sett det mesta men ännu "klarat mig och passagerare" och andra bilister!

Eje sa...

Jag har tidigare varit trafikhandläggare och då gällde det att ändra i trafiken så lite som möjligt, om det inte var väl motiverat. Problemet med korsningen är att sikten mot Parkgatan från Åsevadsgatan vid Domus är begränsad mot söder, samtidigt som bilar dyker upp snabbare på den raka Parkgatan. Det har sagts att det ska göras ändringar i korsningen och det blir väl lika förvirrande att ändra tillbaka.