16 juni 2012

Bra kämpainsats, men förlust mot Alvesta

Grönklädda Alvesta var lite starkare än Mönsterås och vann med 3-0.

Mönsteråsdamerna var inför dagens match mot tabelltvåan Alvesta i desperat behov av poäng för att få lite andrum i bottenstriden. Men tyvärr blev det inget med det. Alvesta vann med 3-0.
Alvesta skapar tryck
Matchen började med ganska bra intensitet från Mönsterås, men efter några minuter tog Alvesta över och satte hård press mot hemmalagets straffområde. Chans efter chans och hörna efter hörna, men utan att bollen gick in. Jag började nästan tro att GIF skulle ta sig ur greppet när Alvesta till slut ändå fick utdelning. Efter en hörna uppstod en kampsituation i straffområdet där Alvesta var starkare och kunde trycka in ledningsmålet efter 20 minuter.

Bara en chans
Mönsterås kom endast i sporadiska anfall där bollarna framåt sällan hittade rätt adress. Egentligen skapade Mönsterås bara en hyfsad chans när Johanna Lewandowski sprang sig loss på högerkanten och så när skottlobbade bollen i mål. GIF hade behövt fler djärva insatser av det slaget. Får man inte samspelet att stämma behövs det fler individuella prestationer.
Närkamperna
Istället så vann Alvesta de flesta närkamperna. Det är ju sällan man ser fysiskt starka Mönsterås förlora närkampsspelet som helhet, men idag gjorde man faktiskt det. Och det berodde inte på dålig inställning, utan på att Alvesta var starkare.

Alvesta utökar
I andra halvlek hade Mönsterås gjort några omstuvningar i laget och damerna började också med en bättre frenesi framåt. Just därför var det synd att Alvesta lyckades göra 2-0 redan två minuter in i halvleken. Mönsterås i övrigt klanderfria målvakt släppte en onödig retur som en motståndare höll sig alert framme på. Ett psykologiskt olyckligt mål.
Djärvare spel från GIF
Hur som helst så spelade Mönsterås betydligt mer offensivt och djärvare nu. Visserligen rann många anfall ut i sanden, men intentionerna var goda. Och när man vågade gå framåt kom också chanserna. Senada kom bland annat i ett friläge som Alvestas målvakt styrde undan skickligt. GIF var lite på gång.

Olyckligt baklängesmål igen
Men så vann Alvesta en närkamp igen på fel ställe vid straffområdesgränsen. Ensam med fyra Mönsteråsdamer lyckades Alvestas spelare kämpa loss bollen och skjuta bollen i mål. Det ska inte kunna ske.

GIF går framåt
GIF gav inte upp utan gick framåt. Senada kom i ytterligare ett friläge som Alvestas målvakt parerade. En annan GIF-spelare fick gott om tid att skjuta i straffområdet, men passade bakåt och så försvann den chansen. På slutet kom Senada fri igen och Ofelia kom i två utmärkta lägen, men bollen gick inte in.
En halvsekunds tvekan
GIF saknade för dagen Moa som var avstängd. Givetvis förlorade GIF offensiva kvaliteter där, men förlusten kan inte förklaras med det. Idag förlorade GIF närkamperna trots bra inställning. GIF kämpade in i det sista, men det räckte inte. Ibland kan man se att damerna tvekar en halvsekund med boll och det räcker för att motståndarna ska hugga och vinna bollen. Det handlar också om att förbättra samspelet ett snäpp för att vinna väg framåt. Allt detta kräver förstås att man får träna in detta ordentligt under försäsongen och eftersom närvaron på träningarna då inte var på topp, så får man ändå säga att man gör så gott man kan utifrån förutsättningarna.

Men jag såg inga hängande huvud och jag tycker man spelade djärvt i andra halvlek. Mer av det direkt i nästa match. Det är mer än halva säsongen kvar och GIF ska bara stanna i trean. Något annat finns inte. Men nog borde fler än 20 personer vara på plats när damerna spelar hemmamatch. Det är nu stödet behövs.
Ibland känns det ju bra att domaren bestämmer vem som ska få inkastet.