14 juni 2012

Fotbollsmysteriet

Fotbollsmysteriet
Fotbollsmysteriet heter en bok i Sivar Ahlruds fantastiska svit om Tvillingdetektiverna Klas och Göran och deras beläste kusin Hubert. Boken kom 1958, året då Sverige arrangerade fotbolls-VM. Jag har också ett fotbollsmysterium.

Mönsterås har bara släppt in 1 mål totalt sett mot topplagen Stjärnan, Ariel och Långemåla. Å andra sidan har man släppt in 12 mål mot mitten/bottenlag som Målilla, BB 2001 och Hebe. Och det är det mysteriet som jag tycker är så spännande. I alla fall för mig som egentligen inte kan fotboll annat än som ”läktar-förståsigpåare”.

Så här ser nio segrar ut utifrån parametrarna gjorda och insläppta mål. Som synes har GIF bara släppt in mer än 1 mål i tre av nio matcher. Jag tycker det är svårt att kalla det för annat än väl godkänt!

Orsaker
GIF-försvaret har höjt kvalitén jämfört med förra året, vilket alltså särskilt kommit fram i matcherna mot de bästa lagen. Är det så enkelt som att fokus blir sämre mot lag längre ner i tabellen eller är det så att matcherna mot ”sämre” lag får en annan karaktär med mer böljande spel, vilket i sin tur ökar chanserna för målfabrikation, medan matcher mot de bästa lagen mer blir täta ställningskrig? Eller är det slumpen som avgör hur det blir? Jag tycker siffrorna är så tydliga att det knappast kan vara en slump.
Skönt att slippa nervösa ändringar i backlinjen
Men jag vet inte. Jag kan för lite om fotboll för att reda ut det. Det som är bra är att tränarna mig veterligt inte har ändrat backlinjen en enda gång denna säsong (annat än enstaka inhopp i slutet av matcher). Skönt att slippa nervösa ändringar så fort det har gått lite sämre någon match. Utmärkt att ändå fortsätta ge samma spelare förtroende, även om det förstås måste finnas viss konkurrens om platserna. Men att ändra bara för en tveksam match skapar bara oreda och dåligt självförtroende. På division 5-nivå måste man i någon mån få lära sig och utvecklas genom matcherna.

Jag hävdar att försvarsspelet har varit mycket bra i sex av nio matcher, hyfsat i två och bara underkänt i en. Det är ändå ett gott betyg.
Seriens bästa offensiv
I övrigt får jag verkligen hålla igen med orden nu för att inte bli odrägligt skrytig. Nio raka segrar! Frågan är om GIF någonsin har vunnit så många matcher i rad i seriespel. Knappast i modern tid. GIF har seriens bästa offensiv. Jag är mållös.

Men faktum är att de flesta ännu tror att GIF ska förlora var och varannan match. Jag deltar ju i en tipstävling och där var det bara jag och en till av 10 deltagare som trodde att Mönsterås skulle besegra Hebe. Alla andra lag går omkring och väntar på den första förlusten som kanske ska leda till raset…och under tiden vinner GIF match efter match. Och det kan ju vara bra att ha några poängs försprång om man nu skulle råka gå och förlora någon gång, men det har jag svårt att tänka mig.

Inga kommentarer: