13 juni 2012

Snabbhet och teknik mot längd och fysik när GIF och Hebe bjöd på målkalas

Full fart, fysik och mål. Publiken fick mycket för pengarna ikväll när Mönsterås och Hebe möttes på IP.
Längd och tyngd mot snabbhet och teknik
Den vackra sommarkvällen gjorde att förutsättningarna var de bästa tänkbara för en trevlig fotbollsmatch. Och den som tycker att många mål är viktigt fick verkligen sitt lystmäte ikväll när serieledarna i division 5 östra, Mönsterås GoIF, tog emot gästande mittenlaget Hebe. Innan domaren lät slutsignalen ljuda ut i den ljumma Mönsteråsaftonen hade lagen bjudit publiken på 10 mål. Matchen kom i mycket att bli en uppgörelse mellan Hebes längd och tyngd och Mönsterås snabbhet och teknik.
3 mål på fyra minuter
Matchen hade inte mer än börjat när Mönsterås vann boll på Hebes planhalva och avancerade mot straffområdet där till slut Calle Olofsson gjorde 1-0 till hemmalaget redan efter en minut. Minuten efter kom Hebe i en snabb kontring och kunde elegant kvittera. Hemmalaget svarade dock direkt och ett par anfall senare gjorde Joel fransson 2-1 för Mönsterås. Jag vet inte när jag senast upplevde 3 mål på fyra minuter. Matchen hade fått en högdramatisk rivstart.

Hebe kvitterar för andra gången
Matchen fortsatte i ett stressigt tempo där Mönsterås hade ett visst övertag. Men Hebe kändes hela tiden farliga och i den 18:e minuten kunde Daniel Viborg kvittera efter dåligt markeringsspel i straffområdet från Mönsterås sida. Eller kanske var det snarare så att Hebes spelare var för stark.
Spelet fortsatte som det börjat. Mönsterås kom i snabba anfall och orsakade hela tiden oreda för Hebes försvar, men Hebe lyckades för det mesta avvärja i sista stund. Hebe anföll inte lika snabbt, men hade å andra sidan en fysik som Mönsterås hade vissa problem att hantera, inte minst vid fasta situationer.

Läckert mål
Efter ungefär en halvtimma kom skytteligans ledare Idris Eliassi in för Mönsterås. Han hade börjat på bänken och det ryktades att han var sjuk. Av detta märktes dock ingenting. Idris hade bara varit på planen en minut då han slog ett underbart krossinlägg mot Damir Hasicic som hängandes i luften nickade in 3-2 till Mönsterås. Kanske årets läckraste mål på IP.
Hebe kvitterar igen
Men Hebe skulle ännu en gång komma tillbaka i matchen. Jag hade inte mer än noterat Mönsteråsmålet förrän Robin Sandelius nickade in kvitteringsmålet för Hebe efter en fint slagen frispark.

Innan domaren blåste av för halvtidsvila så hann Mönsterås med två frilägen och Hebe ett farligt skott – chanser som emellertid blev resultatlösa.

Än mer offensivt
Mönsterås gjorde ett eller två byten inför andra halvlek och kom ut med en elva som var om möjligt än mer offensiv än den man spelade med i första halvlek. Det visade sig bli lyckosamt. Släpper man in många mål, får man försöka göra desto fler!
GIF tar ledningen igen
Andra halvlek började med offensiv fotboll från båda lagen och det dröjde bara 6 minuter innan Mönsterås tog ledningen genom en snabb omställning där Joel Fransson till slut kom ensam med målvakten som fick se bollen rulla mellan benen in i målet.

GIF rycker
Publiken undrade nog om Hebe skulle lyckas kvittera för fjärde gången, men så blev det inte. Istället kunde Mönsterås sju minuter senare utöka sin ledning till 5—3 efter en hörna där Joel Fransson höll sig framme och med en resolut nick gjorde sitt tredje mål för kvällen.
Ett par minuter senare var det dags igen. Joel Fransson fick en passning strax utanför Hebes straffområde och hårt trängd av Hebes backar lyckas han prickskjuta in Mönsterås sjätte och sitt eget fjärde mål.

Sista halvtimman
Med en halvtimme kvar kändes nu matchen avgjord. Hebe försökte anfalla för att nå en reducering, men Mönsterås hade ganska bra kontroll på matchen. Innan spelet var slut kom Mönsterås i ytterligare några snabba omställningar som var nära att ge utdelning. På slutet skapade Hebe några farligheter och lyckades till slut genom Robin Sandelius göra sitt fjärde mål på en retur efter en hörna. Men då var det bara två minuter kvar, så Mönsterås seger var aldrig hotad.
Slutsummering
Mönsterås hade fått ändra lite i startelvan inför matchen. Johan var avstängd och Oskar tog hans plats på innermittfältet och skötte sig utmärkt. Idris vilade sig i början, men kom så småningom in och gjorde en bra match som vanligt. Mönsteråsförsvaret hade lite svårt för Hebes tyngd i första halvlek, men agerade betydligt bättre i andra.

Mönsterås och Hebe bjöd på en mycket underhållande match och kontrasterna mellan lagen var uppenbara. Den här gången blev det Mönsterås snabbhet som vann över Hebes fysik. Mönsterås imponerade med en sprudlande anfallsfotboll och i andra halvlek skärpte man som sagt till även försvarsspelet. Hebe kämpade dock bra hela matchen och är med sin starka fysik ett svårt lag att möta. I och med kvällens härliga resultat har Mönsterås vunnit nio matcher i rad och befäster sin serieledning. Nio segrar i rad. Man kan nästan inte tro det är sant.

Bäst i Mönsterås: Joel Fransson – stark, snabb och fyra mål.
Bäst i Hebe: Robin Sandelius – en jätteinsats både defensivt och offensivt.

Snyggast: Damirs nickmål på Idris boll.

Domaren Christian Högström skötte sig bra och såg till att den fysiska matchen aldrig blev brutal.