4 juni 2012

GIF spelar för åttonde raka segern - Försnack och tips inför omgång 8 i division 5 östra

Åttonde omgången
Så var det då dags för den åttonde omgången som också betyder att vi går in i säsongens andra tredjedel.

I botten väntar ett intressant möte mellan Rödsle och Alseda/Ädelfors. I övrigt är det flera matcher där det inte finns någon på förhand given vinnare. Ska Ariel eller Braås haka på topplagen? Ska Holsby börja vinna igen, eller kommer Norrhult att klättra uppåt? Och ska Målilla göra ännu en bra match mot Långemåla? Även de bästa defensiva lagen verkar ibland få problem med Målilla. Kan Hebe kanske ställa till det för Stjärnan i lagets jakt på Mönsterås? Och kommer Mönsterås att ta sin åttonde raka seger mot BB 2001?
Varför har det gått så bra?
Som vanligt stannar jag upp lite extra vid GIF.
Varför går det så bra för GIF i år? Det är väl ungefär samma lag som förra året och då höll ni ju på att åka ur?

Så löd frågan. Egentligen finns det väl inget givet svar, men om jag ändå ska försöka så får det bli så här.

Även om startelvan till 75% består av samma spelare som förra året, så kan man ändå inte säga att det är samma spelare. Alla torde förändras och mogna av det stålbad man fick gå igenom förra året. Man blir inte riktigt densamme efter ett sådant drama. Inställningen är nu betydligt bättre match efter match. Det är en delförklaring.
För det andra. De nya spelare som har kommit bidrar positivt till GIF:s spelidé. Utan att gå in på detaljer, så har det blivit lite mer fart framåt. Inte minst viktigt i detta sammanhang är att man systematiskt har börjat slussa in spelare från B-laget, vilket har blivit en succé. Hungriga unga spelare som Alfred, Calle och Joel har verkligen tagit chansen.

För det tredje har GIF fått kontinuitet i backlinjen. En liten justering där Martin Johansson blev mittback har skapat en helt ny stabilitet. Har man då inte haft lite tur också? Jo, visst, men tur faller över den som så förtjänar. Lägg därtill att Stenfelt i målet agerar med ny pondus och med bättre självförtroende.

För det fjärde är Idris i form. Även om GIF:s framgång verkligen är en lagframgång så kan man inte bortse från att Idris är i form. Med sina 8 mål leder han skytteligan. Detta i kombination med att flera är i målform är viktigt.
För det femte och sista. Jag brukar ju hävda att tränarnas betydelse inte ska överdrivas, men faktum är nog att tränarna har en icke oväsentlig del i att det går bra. De har sett till att GIF spelar det spel som passar laget bäst. Givetvis kan avsaknaden av alternativa spelsätt innebära en svaghet på sikt. Jag kan ibland tycka att mittfältet sjunker ner för lågt efter att GIF har gjort mål. Det innebär stora risker. Men jag börjar snart tro att det är en medveten strategi eftersom alla lag simmar in i nätet, vilket i sin tur öppnar upp än mer för det spel GIF verkar behärska bäst.

Jag märker nu att en del andra lag försöker markera att pressen nu är på GIF eftersom laget leder serien. Men ett lag som av så gott som alla experter tippades åka ur eller få kvala kan liksom inte hamna under den pressen. Det är bara att ladda om och köra på så får vi se vart det slutar. GIF är i en mental position som är avundsvärd.
BB 2001 väntar
På onsdag väntar BB 2001. Lagen möttes i seriesammanhang senast 2004 och då vann BB 2001 båda matcherna, trots att BB 2001 kom sist i tabellen. Förra året möttes lagen i Smålandscupen på grusplanen på Nynäs och då vann BB 2001 med 2-1. GIF har alltså revansch att utkräva. BB 2001 är lite ojämna, men egentligen ett målfarligt lag som alltid är lite starkare på hemmaplan. Så det gäller förstås att GIF är lika fokuserade och laddade som mot Långemåla. Men det är man säkert och då tror jag faktiskt man tar åttonde raka på onsdag.

Tips omgång 8
Onsdag

Rödsle BK – Alseda/Ädelfors FF 2-1
A/Ä har en ganska positiv trend där man bara förlorat en av de fyra senaste matcherna. Rödsle har å andra sidan förlorat de fem senaste. Om inte Rödsle tar chansen att knapra poäng här, så ser det mörkt ut. A/Ä är svagare på bortaplan.
BB 2001 – Mönsterås GoIF 1-3
Det här kan bli en jämn match, men GIF är svårstoppade nu och jag tror på tre nya poäng.

IF Ariel – Braås GoIF 2-1
Två stabila lag på väg uppåt. Hemmaplan ger lite extra energi.
IF Hebe – IF Stjärnan 1-3
Om jag önsketänker så tar Hebe poäng och hjälper GIF, men det känns inte realistiskt. Stjärnan är stabilt nu och tänker inte ge sig i toppstriden.

Långemåla IF – Målilla GoIF 4-2
Om Långemåla spelar som man gjorde när man var som bäst senast i andra halvlek mot GIF, så vinner man komfortabelt. Men Målilla har ju stört både Mönsterås och Ariel, så osvuret är bäst.
Torsdag

Holsby SK – Norrhults BK 2-1
Holsby verkar vara inne i en svacka nu med förlust mot Ariel och med nöd en poäng mot Braås senast. Här tror jag ändå man tar sig samman och vinner knappt.

Inga kommentarer: