4 juni 2012

Släpp bluesen fri

Bluesgeneralen är extra glad för kommunalrådets berömmande invigningstal och hoppas på än mer kommunalt stöd framöver, förstår man av en artikel i dagens Barometern/OT.

Det låter i mina öron som en ytterst tråkig utveckling. Jag förstår inte varför kommunalrådet anlitas överhuvudtaget som invigningstalare och utdelare av priser. Det är väl inget som kommunen kräver för att ge sitt årliga bidrag? Låt inte kommunens ledande parti göra politik av festivalen. Klipp banden och bli fristående. Ge bluesen tillbaka dess udd. Blues har aldrig varig något myspys med kommunalråd som inviger.
Bluesfestivalen är tillräckligt bra för att bli lite mer kaxig och självständig. Den lyckas med konststycket att vara både folklig och nischad. Visserligen har man breddat sig de senaste åren, men bluesfestivalen är förstås inget för den som söker något banbrytande. Däremot håller den oftast hög kvalitet på det den gör. Mönsterås har ju aldrig varit en plats för ny musik, utan här har man mer förvaltat klassiska genrer som just blues eller hårdrock och visa. Om den gamla musikskolan hade fått förbli avgiftsfri hade man kanske kunnat ha vissa förhoppningar om att nya musiker skulle kunna komma fram, men som det är nu har musikutövande i Mönsterås allt mer blivit något socialgenetiskt som går i arv från generation till generation. Lokala kända musikers barn går i föräldrarnas fotspår. Jag vill inte raljera med det, men så är det med något enstaka undantag.

Inga kommentarer: