23 juni 2012

Jag fick en fotbollsfråga...

Folk engagerar sig och matchen mot Rödsle senast verkar ha blivit ett trauma för somliga. Nåja, men nu är det hög tid att gå vidare. Sorgen måste få ett slut. Jag fick dock en fråga som jag ska försöka svara på innan vi ser framåt mot måndagens match (inlägg inför 11:e omgången kommer senare idag).

Frågan löd: ”Hur kunde GIF:s målvakt få en stämpling i ansiktet/huvudet utan att Rödsles spelare fick gult eller rött kort?”
Låt mig först få slå fast att jag bara är amatörtyckare som med nöd vet vad offside är. Tyvärr kan jag inte särskilt mycket om fotbollens regelsystem, men jag skulle tro att domaren bedömde att Rödsles spelare inte gjorde det med flit, att det var oavsiktligt. Och så var det säkert. Det är ju ingen som illvilligt sätter dobbarna i huvudet på en målvakt. I övrigt får mitt svar bli lite spekulativt.

Rent allmänt tycker jag man kan fråga sig varför spelare i vissa matcher går så tätt inpå målvakten och inte saktar in i ett tidigare skede. Försiktighet borde ju väga tyngre än chanstagande i det läget. Oavsiktligt. Jo, men visst. Men ändå omdömeslöst i matchens hetta.
Domaren måste markera tidigt i matchen. I den här aktuella matchen så hade vi en situation som föregick Rödsles 1-0 mål. Hur i helsike kom bollen loss? Kanske var det strul inom GIF. Jag påstår inget annat och jag hörde inga protester från GIF. Men…som jag såg det hade GIF:s målvakt båda händerna på bollen under kontroll. Därmed borde domaren ha blåst till GIF:s fördel. Men så plötsligt ser jag bara att bollen är loss och att en Rödslespelare gjorde mål. Hur bollen kom loss såg jag inte (situationen var ju över).  Ingen får ju slå bollen ur händerna på målvakten. Så jag hoppas verkligen att domaren inte gjorde något fel där, utan att bollen var hal och gled bort från Stenfelts händer som låg på bollen.

För om motståndarna märker att domaren inte blåser till målvaktens fördel i sådana lägen så kanske man omedvetet satsar lite extra i närkamper med målvakten även senare i matchen eftersom man vet att det kan löna sig. Ja, detta är bara min spekulation. Men det är alltså viktigt att domaren redan tidigt i matchen skyddar målvakten för att sända ut rätt signaler.

Inga kommentarer: