29 juni 2012

Mafiosoimpregnerade Mönsterås

När fullmäktige nyligen skulle fatta beslut om budgeten så förekom det som vanligt ingen riktig debatt och skillnaderna mellan C och S var kosmetiska. Det enda parti som verkade föra en genuin oppositionspolitik var Vänsterpartiet. Synd att detta parti har så mycket förmynderi i sitt partiprogram, annars hade man ju kunnat överväga att ge det en röst. Miljöpartiets linje känner jag inte till än, men om Miljöpartiet visar sig föra en oppositionspolitik värd namnet så ska jag överväga att ge detta parti mitt stöd i nästa val.

För det är ju oppositionspolitik som oppositionen skall föra, inte hålla med Centerpartiet. Socialdemokraterna kanske tror att det är att ta ansvar om man i samförstånd kommer överens om det mesta. Men då har man missuppfattat sin roll. I en sund demokrati för oppositionen en tydlig oppositionspolitik så att det syns tydliga skillnader. Socialdemokraterna verkar inte ens ha protesterat när Centerpartiet vill riva arbetarklassens industrilokaler och därmed förstöra arbetarnas kulturhistoria (Mekaniska Verkstaden på Kuggås). Det är under all kritik att ett arbetarparti medverkar till att utplåna minnesmärken över sin egen historia för att istället uppföra villor för överklassen.

Det här gör förstås att jag kommer att mycket noga överväga om jag ändå ska ställa upp även i nästa lokala val. I Kalmar finns ju numera inga större skillnader mellan S och M, men där vet vi ju nu vad det beror på. Vad kan det bero på i Mönsterås?
I Mönsterås är mycket av de vanliga demokratiska principerna satta ur spel. Här är personliga nätverk och allianser viktigare. Skydd och beskydd. Tjänst och gentjänst. Och det gäller ju inte bara i politikens värld. Även arbetsmarknaden är fullständigt mafiosoimpregnerad. De glada studenter som nyligen lämnade skolan, med måhända toppbetyg, trodde kanske att de skulle ha nytta av sina goda skolprestationer. Men saknar de rätt kontakter i Mönsterås så har de ingen som helst nytta av betygen här i alla fall. Det är bara att flytta eller söka vidare för studier på annan ort. Du som däremot gick ut med halvtaskiga betyg, men har kontakter kan ändå se framåt med tillförsikt. Det är alltid någon som kommer att hjälpa in dig någonstans för att dina föräldrar råkar känna den eller den.
Mafiosoimpregnerade Mönsterås.

7 kommentarer:

Eje sa...

Tyvärr råder inte i Mönsterås mångfaldens politik. Och det finns en enkel förklaring i och med att en person bestämmer det mesta. Sedan finns det en annan sak och det är när det är dags för motioner, interpellationer mm så har juornalisterna gått för kvällen antagligen för hinna med att lämna in sina texter. Problemet är att motioner mfl har lagts sist på dagordningen med den avsikten att det inte ska bli så många referat.Jag tror att debatterna skulle bli betydligt intressantare med radioutsändning från kommunfullmäktige som man har på andra håll. Detta skulle säkert mötas med stort motstånd från vissa.

Anonym sa...

Eller som du själv konstaterade när konstgräs projektet drog igång.
Att där inte var någon från S inbjuden och representerde vid starten spelade ju ingen roll enl dig. Trots att det var S som både lagt motionen från början och dragit projektet framåt.

Det är precis på det viset som klimatet i Mönsterås har skapats.
Bestäm dig nu, spelar det roll eller inte att bara en person dikterar alla villkor?...

Det "kamrateri" som du beskrivet når ända upp, eller är det där det börjar, fundera på det.

Jonny sa...

Det är det som är det tragiska i Mönsteråspolitiken - S bryr sig mer om att de inte fick ta första spadtaget på en konstgräsplan än vad man hade kunnat göra skillnad när det kommer till skola och äldreomsorg.

Och vad det gäller konstgräsplanen så var det andra som var före S. Att C tar åt sig äran är väl inget nytt.

Anonym sa...

Du är rolig du.
Extremt insiktsfull ena stunden, nästa stund lika naiv, och rätt som det är helt oförstående och likgiltlig inför ett dilemma du pekat på flera gånger??

Jonny sa...

Om vi människor alltid var konsekventa och logiska skulle vi inte vara människor utan robotar. Men den här artikeln handlade mest om den tama oppositionen i viktiga budgetfrågor. Frågan om att Centerpartiet tar åt sig äran är en annan fråga som jag har behandlat i flera andra inlägg. Det är förstås inte bra. Men just när det gällde konstgräsplanen så blev det nästan lite komiskt. S orkade bråka om ett spadtag, när man inte bråkar om betydligt viktigare politiska frågor. Så menade jag. Sorry om humorn inte gick fram i spadtagsinlägget.

Andy sa...

Kul att du skriver politiska inläg igen, det behövs! ;) Köper ditt resonemang kring oppositionens agerande. Om det är något jag inte håller med om så är det väl att C är någon bov i det här dramat. Det är ju politik och alla partier i alla kommuner hade gjort samma sak, bara de fått chansen. Det måste ligga i oppositionens intresse och vara deras ansvar att presentera en politik som skiljer sig från regimens. Vem som tar första spadtaget är ju som du säger en petitess och det framstår ju bara som barnsligt att ta upp det, inget man vinner några röster på.

Anonym sa...

Just därför är det viktigt att välja rätt 2014. Vill vi ha fortsatt styrning enligt beskrivningarna ovan eller är det dags att förändra svågerpolitiken? Oavsett vilket så är en tydlig opposition viktigt, ty i dessa tider går vi mot att du kan rösta på vilket à politikerblocken som helst, men resultaten blir ändå desamma. Detta banar väg för alla med extrema åsikter, för det är där man kommer att kunna se skillnaderna. Tyvärr.