30 juni 2012

Mönsterås vände på fem minuter efter lite skäll och trebackslinje

Mönsteråsspelarna gratulerar varandra efter ett av målen mot Braås.

Med 11 minuter kvar av matchen hade Braås serieledarna Mönsterås i brygga och ledde med 2-1. Men Mönsteråstränarna visade vad aktiv coachning kan betyda och på fem minuter lyckades Mönsterås vända och ta hem segern.

Två gånger stolpen
Mönsterås började matchen i ett högt tempo och skapade genast flera skarpa lägen. Det dröjde bara två minuter innan det klingade i stolpen. Hemmalaget fortsatte spela kreativt och kom i flera bra anfall, men Braås duktiga målvakt räddade sitt lag. I den 17:e minuten var det återigen dags att höra klangen av läder mot målstolpe när Mönsterås Tobias Jonsson drog på ett skott efter en hörna.
GIF tar ledningen
Efter 23 minuter kom retroaktiv utdelning när Martin ”Linkan” Lindkvist satte bollen bakom Braås målvakt efter inlägg från Johan Lagström. 1-0 till Mönsterås.

GIF stannar upp
Mönsterås fortsatte dominera den första halvtimmen och många började nog tänka på att Braås skulle få inrikta sig på att hålla siffrorna nere. Men så plötsligt stannade GIF upp. Sällan har väl klyschan att man slutade spela fotboll varit en så korrekt beskrivning som här.
Braås kvitterar
Tempot sjönk och Braås började vinna närkamperna och komma fram fint på kanterna. Och med 6 minuter kvar av halvleken kom kvitteringen efter att Braås vunnit en närkamp och fått bollen i rullning mot målet. Mönsteråsmålvakten var överspelad och Simon Nilsson i Braås höll sig påpassligt framme och kunde peta in bollen i öppet mål.

Mönsterås kunde med lite mer tur och effektivitet ha gjort fler mål första halvtimmen, men Braås kämpade sig in i matchen och visade Mönsterås att det straffar sig direkt om man börjar slöspela.
Många byten
Mönsterås gjorde lite omstuvningar inför andra halvlek för att få ordning på spelet igen. Men man gjorde också en hel del byten hela matchen på grund av den pressande värmen. Braås verkade inte göra lika många byten och jag kan tänka mig att Mönsterås spelare därmed hade mer energi sett över hela matchen. Å andra sidan kan många byten skapa lite obalans, men idag var det nog nödvändigt.

Mönsterås skapar chanser
Halvleken började ganska trist och chansfattigt. Det skulle dröja till den 63:e minuten innan första farliga chansen skapades när Mönsterås forward Joel Fransson kom fri med målvakten som tvingades till en kvalificerad fotparad. Mönsterås fortsatte jaga ett ledningsmål och två minuter senare fick man en frispark som Braås målvakt räddade på mållinjen.
Braås utnyttjar slarvigt uppspel
Men tio minuter senare slarvade Mönsterås med ett uppspel. En av mittbackarna spelade bollen i mitten av planen istället för att bredda ut mot kanten. En Braåsspelare högg bollen och kunde komma i en snabb kontring som avslutades med mål. 2-1 till Braås med 17 minuter kvar av matchen. Skulle Mönsterås drabbas av sin första förlust på grund av solstingsslarv?

Aktiv coachning och Mönsterås vänder
Mönsterås tränare valde nu att gå ner på en trebackslinje och höjde även tonläget från kantlinjen. Det inte ofta man hör skäll därifrån, men nu var det onekligen befogat. Och det visade sig genast i en bättre inställning och djärvare offensiv. Det började i den 79:e minuten då Idris Eliassi drog på ett jätteskott som letade sig in bakom en chanslös Braåsmålvakt. Fyra minuter senare blev Martin Lindkvist frispelad och satte säkert 3-2 till Mönsterås. På bara några minuter hade hemmalaget nu vänt matchen. Med två minuter kvar av drabbningen blev Idris neddragen i straffområdet och domaren blåste i pipan. Straffen slogs säkert i mål av mittbacken Martin Nilsson, som därmed fastställde slutresultatet till 4-2.
Den stekande solen och den tryckande värmen bidrog förmodligen till att tempot gick ner efter en halvtimme. Och eftersom ett snabbt anfallsspel har varit en viktig faktor i Mönsterås segermatcher, så höll det på att straffa sig idag. Braås fick matchen dit man ville. Men Mönsteråstränarna Patrik Lindeborg och Fredrik Elvö visade vad aktiv coachning kan betyda. En trebackslinje och lite skäll fick Mönsterås att vakna, och när man väl vaknade till liv igen så räckte det med 5 minuter för att vända matchen. Braås gjorde en bra kämpainsats, men höll inte hela matchen. Mönsterås behåller i och med segern serieledningen när den välbehövliga sommarvilan nu tar vid. Och det känns förstås underbart att ha fått en seger direkt på höstsäsongen. En sommarvila med en förlust hade trots serieledning inte varit särskilt roligt. Låt segertåget rulla vidare!